Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Mensenkennis: inzicht in de mens!

Mensenkennis is belangrijk. Tenminste dat vind ik. In dit artikel wil ik graag uitleggen wat mensenkennis is, waarom dat zo belangrijk is en hoe mis het kan gaan wanneer er gebrek aan mensenkennis is.

Wat is mensenkennis?

Met mensenkennis wordt niet zozeer het lichamelijke aspect van de mens benoemd. Het gaat dus niet over de kennis van spieren, de darmen of de lever.

Mensenkennis duidt vooral op kennis van de psychische eigenschappen van de mens en op de karaktertrekken, beweegredenen en motieven.

Mensenkennis

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Bel voor meer informatie!

Heb je vragen of wil je aanvullende informatie? Neem meteen contact met ons op voor advies of een offerte!

Contact

Kennis is te mager!

Ik zeg er meteen bij: kennis is mij te mager wanneer het over mensen gaat. Dat veronderstelt dat je dat kunt leren op school. Je gaat studeren en je leert heel veel over de factor mens:

  • Over aard en karakter
  • Over behoeften die de mens drijven
  • Over motivatie en motieven
  • Over normen en over waarden
  • Over persoonskenmerken en eigenschappen

Dat is op zich prima en dat voegt heel veel toe. Maar voor mij betekent dat niet automatisch dat je mensenkennis hebt. Ik denk dat mensenkennis ook een gave is.

De ander in zijn wezen en eigenheid verstaan

Mensenkennis leg ik uit als: ‘de ander in zijn wezen en eigenheid verstaan’. Verstaan is wat anders dan ‘horen’. Verstaan is een combinatie van begrijpen en doorvoelen. Verstaan is dat jij niet door jouw bril naar de ander kijkt maar dat je ‘door het oog van de ander meekijkt’ en ‘door het oor van de ander meeluistert’. Het gaat niet om wat jij ervan vindt, het gaat erom wat de ander vertelt. Het gaat niet om jouw oor-deel, het gaat erom dat jij hoort wat de ander vertelt en bedoelt maar ook om wat de ander niet vertelt en toch bedoelt.

Verstaan is: begrijpen en doorvoelen

Verstaan is dat jij jouw oordeel aan de kant zet en luistert en hoort door het oor van de ander. Verstaan is dat jij jouw zienswijze aan de kant zet en luistert, begrijpt en doorvoelt hoe de ander het ziet.

Bovendien: het hoort allemaal bij elkaar. Ik denk dat we dat nogal eens vergeten. De ene keer doen we een loopbaanonderzoek. Dan onderzoeken we iemands drijfveren. Vervolgens doen we een persoonskenmerkentest. Alsof dat heel wat anders is. Maar zoals de spieren in jouw lichaam met elkaar verbonden zijn, zo zijn ook alle aspecten van de menselijke geest aan elkaar verbonden.
En die mens vertelt zijn/haar verhaal: in de context van zijn/haar perceptie, zijn/haar levensverhaal.

Graaf dieper!

Mijn vriend Ton was een mensenkenner eerste klas. Ik schetste ooit een beeld van iemand waar ik dagelijks mee wandelde. Ton had gesproken voor een publiek van ca. 400 personen, en hij zei: ‘die persoon waar jij het over had, zat die daar en daar?’. Kijk! Vakmanschap! Mensenkenner ten top!

Toen ik 24 jaar was werkte ik bij een opleidingsinstituut dat applicatieprogrammeurs, applicatiebeheerders, applicatieontwikkelaars opleidde. Op een dag zat de kantine vol nieuwe cursisten. Mijn collega zei: ‘er zijn drie applicatieprogrammeurs, kun jij vertellen wie dat zijn?’. Ik wees ze zomaar aan. Hij zei: ‘jij wist het hè?’. En mijn antwoord tot op vandaag is: ‘nee, ik wist niets, ik zag het’.

Ik zeg, graaf dieper: je zult meer juwelen vinden! Ga niet af op wat je hoort en ziet. En laat jouw oog- en oordeel los. De ander verstaan lukt alleen als je door zijn/haar ogen kijkt en wanneer je leert luisteren door zijn/haar oren.

Zelfkennis en zelfinzicht

Dit artikel schreef ik in de serie over zelfkennis en zelfinzicht.

Zelfkennis en zelfinzicht

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.