Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zelfspot of zelfironie

Zelfspot of zelfironie: het betekent in feite dat je de spot met jezelf drijft.

Zelfspot wordt ook zelfironie genoemd maar we zouden ook kunnen zeggen: zelfsarcasme of zelfcynisme. Je zet jezelf te kijk of je maakt een grap over jezelf. Nu is de vraag: waarom doe je dat eigenlijk? En wat is het precies?

Emotionele zelfbescherming

Dit artikel is geschreven in de serie over emotionele zelfbescherming. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Emotionele zelfbescherming

Zelfspot en zelfironie

Waarom jezelf bespottelijk maken?

Eerst de vraag waarom je jezelf bespottelijk maakt? We noemen een aantal redenen:

 • Het is leuk

  Zelfspot is grappig. Een keer een grap maken over jezelf relativeert. Het zet alles weer in de juiste proporties. Het haalt even een stukje zware lading weg en die humor over jezelf brengt de lachspieren op gang en dat is erg plezierig.

 • Beide benen op de grond

  Iemand met zelfspot wordt vaak gezien door anderen als zijnde iemand die met beide benen op de grond staat.

 • Beledigingen ontmantelen

  Zelfspot kan een wapen zijn in de strijd tegen beledigingen. Stel je wordt beledigd. Iemand zegt: ‘goh dat artikel van jou dat staat ook vol fouten’ en je geeft als antwoord: ‘dat klopt, ik neem meest een paar borrels voor ik schrijven ga’.  Daarmee haal je de angel uit de kritiek en het gesprek krijgt een andere wending.

 • Onzekerheid verbloemen

  Zelfspot is ook een vorm van jezelf overschreeuwen om de eigen onzekerheid te verbloemen. Je hebt de lachers al op de hand voor er kritiek komt en daarmee neem je de critici de wind uit de zeilen.

 • Zelfbescherming

  Zelfspot kan een vorm van zelfbescherming zijn. Iemand zei: ‘ik heb liever dat ze lachen om mijn eigen grappen dan dat ik ze in de gelegenheid stel een grap over mij te maken’.  En nu de essentie: ‘want die pijn wil ik nooit weer voelen’. In die zin is het een vorm van jezelf onderuit halen.

 • Jezelf uit de valkuil halen

  Zelfspot kan een middel zijn om jezelf uit je valkuil te halen wanneer je merkt dat je jezelf àl te serieus neemt of dat je te zwaar op de hand bent. (Zelfredzaamheid: geen coach meer nodig!)

Waar ligt de grens tussen leuk en niet leuk?

Je ziet het al. Zelfspot kan leuk zijn en humoristisch. Het helpt om te relativeren, om jezelf niet al te serieus te nemen. Het ontmantelt en haalt de angel soms uit een situatie. Zelfspot wordt ongezonder wanneer het ten koste gaat van jezelf of wanneer je jezelf onderuithaalt. Dat draagt niet bij aan jouw zelfvertrouwen. Je geeft tevens aan anderen het signaal dat ze jou niet serieus hoeven te nemen.

Maskergedrag

In feite is zelfspot een vorm van maskergedrag. Je toont niet jouw ware gevoelens en je laat weinig van jezelf zien. Sterker nog: je laat wel wat zien van jezelf maar niet hoe je je werkelijk voelt. Dat kan vervreemden in relatie tot de ander.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.