Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Blijf altijd communiceren: wat er ook gebeurt!

In een zorginstelling (provincie Groningen) was grote onvrede onder de medewerkers en als teamcoach raakte ik daarbij betrokken. Tijdens de teamsessie kwamen alle ongeneugten op tafel. Het ging vooral over de leidinggevende die het allemaal verkeerd had gedaan of de zaken onjuist aanpakte. De emoties liepen bijzonder hoog op en de adrenaline steeg.

Mag ik in mien moerstaol praoten?

Een mevrouw die zich wat afzijdig van het gesprek hield vroeg of ze het woord mocht. 'Ik wil jullie wat vertellen', zei ze tegen de collega's. 'Mag ik wel in mien moerstaol praoten?' Ze vertelde over haar zoon. Op zijn 15e ging het helemaal verkeerd. Wiet werd drugs en schoolprestaties waren ver onder de maat. Dagen en nachten heeft ze met hem gepraat.

Altijd blijven communiceren (ABC)

Iedere keer die hoop dat hij ermee zou stoppen. En dat gebeurde! Hij ging studeren en kwam na veel omwegen terecht aan de Universiteit van Leiden. Jaren later moest hij zijn proefschrift verdedigen. Mevrouw vertelde dat ze met haar man in de trein naar Leiden moest. Zover was ze nog nooit van huis geweest, want ja wi'j bent maar gewone mensen immers. Een speciaal plekje was voor de ouders gereserveerd. En zei ze: 'toen kwamen ze binnen, allemaal professoren met van die baretten op. Onze zeun liep er ook tussen'.  Vader en moeder waren gespannen toen hun zoon aan de tand werd gevoeld over de inhoud van het proefschrift. Maar gelukkig ging alles goed. Cum laude mocht hij zijn doctoraat in ontvangst nemen.

Mam, dat ik hier sta heb ik aan jou te danken

Hun zoon sprak een dankwoord. In meerdere talen. Er was internationale belangstelling voor het onderwerp waarop hij was afgestudeerd. Hij sprak vloeiend Engels, Spaans, Italiaans en Duits. Toen ging hij verder in plat Grunnings. Mevrouw vertelde: 'hij schaamde zich niet voor zijn moerstaol wat wij wel vaak doen'. Hij zei: 'dat ik hier sta pap en mam komt door jullie! Nooit heb je mij laten vallen. Mam, altijd was je met mij in gesprek! Tot diep in de nacht soms'.

Toen ging iedereen in de zaal staan en een daverende ovatie volgde voor de vader en de moeder van de promovendus.

De moraal van het verhaal

Dat wou ik maar zeggen zei mevrouw: 'wat er ook is in jouw leven, op jouw werk: ga en blijf altijd in gesprek!'.

Hoe eindigde de teamsessie?

De collega's hadden ontroerd geluisterd. Er viel een stilte. Ik vroeg of er iemand was die hierop iets toe te voegen had. 'Ja', zeiden ze. we gaan met de leiding in gesprek''. 'Zullen we dan nu afsluiten?', vroeg ik. Dat gebeurde.

Life coaching

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?

Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!

Life coaching

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.