Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Alles zelf (willen) doen

Ben je iemand die alles zelf doet? Of in ieder geval voorkeur heeft om alles zelf te willen doen? Vind je het lastig om zaken uit handen te geven? Weet je waarom je dat doet? Ben jij je daar bewust van?

Waarover gaat het?

Wat betekent dat: alles zelf willen doen? Ik noem een aantal criteria:

 • Je vindt het moeilijk om hulpvragen te stellen
 • Je vindt dat je de klus zelf het beste kunt doen
 • Je wilt een ander niet belasten
 • Je wilt niet afhankelijk zijn van anderen
 • Je hebt slechte ervaringen met iets uit handen geven: iemand zegt iets toe maar doet het toch niet of iemand doet het niet zoals jij zou wensen
 • Je wilt niet wachten tot de ander gedaan heeft wat je vraagt
 • Je bent een harde werker en je doet er dit wel even bij
 • Je kunt moeilijk loslaten en begrenzen

Alles zelf willen doen

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Zelfstandig en onafhankelijk

Wellicht ben je zeer zelfstandig en heb je al jong geleerd om voor jezelf te zorgen. In die zin ben je het liefste onafhankelijk van andere mensen. Bovendien kun je het dan zoveel mogelijk op jouw eigen manier doen en heb je geen gezeur of discussie met anderen. Alles zelf willen doen is een valkuil van mensen die over het algemeen zelfstandig en zelfredzaam zijn. Het is de doorgeslagen variant van zelfredzaamheid.

Nadelen

Een nadeel van alles zelf willen doen is dat je alles zelf moet doen. Klinkt logisch he? Maar ik bedoel dat je er alleen voor staat, geen hulp, steun of feedback krijgt. Dat kan ertoe leiden dat je uitgeput en vermoeid raakt of zelfs dat je overbelast of burn-out raakt. Ook het gevoel dat je gebrek aan steun hebt, kan je regelmatig bekruipen. Echter: jouw omgeving ziet dat niet omdat je altijd zelfredzaam bent. Op den duur zullen mensen jou ook geen hulp meer aanbieden.

Voor leidinggevenden

Leidinggevenden die alles zelf willen doen, komen zeker in de problemen. In een leidinggevende functie kun je niet alles zelf doen. Dat vraagt veel te veel energie en bovendien heeft het geen effect. Leidinggevenden hebben als eerste taak om anderen te laten werken. Delegeren en loslaten is een belangrijk leerdoel voor leidinggevenden die alles zelf willen doen.

Is er wat op tegen?

Natuurlijk is er niks op tegen dat je zelf zoveel mogelijk wilt doen. Tenzij je een eigen grens overschrijdt. Je gaat maar door en je gaat maar door terwijl je vanbinnen heel goed weet dat je dit eigenlijk niet zou moeten doen.

Wanneer je altijd alles zelf doet dan verlies je ook verbinding en aansluiting met anderen om je heen. Anderen krijgen het gevoel dat ze het niet goed genoeg doen in jouw ogen, dat jij hen niet nodig hebt, en ze gaan zich afgewezen en overbodig voelen. Dat is niet prettig, dus de kans bestaat dat ze jou meer en meer gaan vermijden. Hulp vragen is soms niet alleen handig (want wellicht leer je nog eens wat van een ander), het is ook een sociaal fenomeen dat je niet moet onderschatten.

Leidinggevenden die alles zelf willen doen geven hun medewerkers het gevoel dat ze als incompetent worden gezien en dat ze niet gewaardeerd worden. Ze krijgen geen vertrouwen en ze worden belemmerd in hun professionele ontwikkeling. En niemand vind het fijn om beschouwd te worden als dure ballast zonder veel toegevoegde waarde. De medewerkers met zelfvertrouwen zullen al snel vertrekken, en degenen die toch al niet veel eigenwaarde hadden zullen zich nog kleiner gaan voelen. De organisatie kan geen gebruik maken van al die onbenutte talenten en betrokkenheid, terwijl de leidinggevende bezwijkt aan de pogingen om alle ballen zonder hulp in de lucht te houden. Het is wel duidelijk dat er dan alleen maar verliezers zijn.

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.