Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ben jij gesloten?

Ben jij gesloten? Of zeggen ze dat over jou? Dan helpt het misschien als je dit artikel leest. Ik wil zo graag een aantal dingen tegen jou zeggen. Wanneer ben je gesloten? Wat betekent het? En natuurlijk is dat een inkopper: wie gesloten is, is niet open. Klopt dat wel?

Wat betekent het?

Wat is de betekenis van gesloten zijn? Nou, blijkbaar heb je hart en ziel niet op de tong liggen. Je bent niet iemand van de social talk die grote verhalen heeft over die ene reis naar Oostenrijk. En als ze vragen hoe jouw vakantie was, dan heb jij aan twee woorden wel genoeg. Dan ben je gesloten in de zin van: summier in wat je vertelt.

Je kunt ook gesloten zijn in de zin van: je verbergt jouw gevoelens. Je twijfelt ergens over maar je vertelt niet waarover je twijfelt. Je voelt dat je onzeker wordt, maar je spreekt dat niet uit. Je merkt dat je het niet helemaal zeker weet maar je zegt wat anders. Dan ben je gesloten over wat je voelt. Je voelt wel maar je zegt niet wat je voelt. Dat kan afstandelijk overkomen op andere mensen.

Ben jij gesloten?

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Gesloten, op slot of naar binnen gekeerd?

Gesloten betekent dus dat je summier bent met informatie (vooral over jezelf) of dat je je gevoelens niet toont.
Je kunt ook naar binnen gekeerd zijn! Wat dat is? Je bent meer introvert dan extravert. Jouw beleving zit aan de binnenkant en dat deel je secundair met de wereld om je heen. Je bent niet iemand die primair deelt met de buitenwacht, maar je kijkt eerst de kat uit de boom. Pas als jij je vertrouwd voelt, laat je meer zien en centimeter voor centimeter schuif je op.

Je kunt ook op slot zitten! Wat is dat dan? Op slot zitten is een overlevingsstrategie. Wellicht is er iets gebeurd, waardoor jij bevroor. De impact was enorm. Je blokkeerde, je stagneerde, je bevroor van binnen. Je bent gestold, je stroomt niet meer. Hart en ziel gingen op slot. Misschien ben je wel heel open of openhartig! Maar uit zelfbescherming heb je dat wel afgeleerd. Geen polonaise aan jouw lijf. Zie je dat dit wat anders is dan gesloten zijn? Ook al ziet het er aan de buitenkant wellicht hetzelfde uit!

Valkuil

Gesloten kan ik ook duiden als de valkuil van nuchter, ingetogen. Je komt dan koel en afstandelijk over. Dat betekent niet dat je koel en afstandelijk bent. Anderen duiden jouw gedrag wellicht op die manier.

Feedback

In ons leven krijgen we feedback. Dat vind ik een vervreemd woord omdat het niet bij onze taal hoort. In positieve zin noem ik het ‘voeding terug geven’. Maar feedback in negatieve zin is iemand labelen, een karikatuur maken en stickerplakkerij.

Feedback krijg je vaak op ‘wat de ander ziet’. Maar wat de ander ziet, is soms erg oppervlakkig. Je kunt bepaald gedrag zien en iemand typeren als ‘gesloten’. Maar het gaat om de onderlaag. Ben jij gesloten? Zit je op slot? Of ben je naar binnen gekeerd?

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.