Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Wie communiceert er beter: een introvert of een extravert persoon?

Onlangs kreeg ik de opmerking dat een introvert persoon veel minder een communicator zou zijn dan een extravert persoon. Die vraag triggerde mij al weken en ik heb daar eens goed over nagedacht. Nu heb ik op voorhand niet zo veel met ‘beter’ als het over communiceren gaat, want dat impliceert bij veel mensen ‘niet goed’ of ‘niet goed genoeg’. Bovendien hoeft het geen wedstrijd te worden, dacht ik.

Introvert of extravert

Ik schreef al een uitgebreid artikel over de verschillen tussen introvert en extravert. Kort samengevat komt het hierop neer:

 • Een extravert persoon beweegt zich vaak gemakkelijk in de groep, legt snel contact terwijl een introvert persoon bijzonder goed kan luisteren en de ander ruimte geeft om te praten
 • Een extravert persoon praat gemakkelijk en is vaak ad rem en welbespraakt terwijl een introvert persoon graag observeert, invoelt en aanvoelt en ook veel waarneemt
 • Een extravert persoon is vaak snel in de beantwoording van vragen en een introvert persoon is vaak doordacht wanneer hij/zij een antwoord geeft

Zeg het maar: wat is er beter? Of: wie is er beter? Wat mij betreft heeft die vraag geen zin.

Introvert of extravert: wie communiceert het beste?

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Verbindend communiceren

Wanneer ik spreek over verbindende communicatie dan zie ik twee bewegingen om de verbinding te leggen.

 • Een extravert persoon stapt doorgaans gemakkelijk op andere mensen af, is vlot in de omgang en legt op die manier gemakkelijk contacten (en is dus verbindend)
 • Een introvert persoon is juist iemand waar andere mensen gemakkelijk op afstappen, is toegankelijk en benaderbaar en heeft vaak een luisterend oor voor anderen (en is dus verbindend)

Kernachtig communiceren

Wanneer ik spreek over kernachtig of effectief communiceren dan zie ik twee bewegingen.

 • Een extravert persoon is vaak welbespraakt en heeft een rijkdom aan woorden om iets uit te leggen of te vertellen. De valkuil is dat hij/zij te lang van stof is.
 • Een introvert persoon kan soms in één zin vertellen waar het in de kern om gaat. De valkuil is dat hij/zij te kort van stof is.

Valkuilen

Valkuilen hebben ze beiden. Ik noem er een paar:

 • Een extravert persoon denkt achteraf: ‘dit had ik gisteren niet moeten zeggen’, terwijl een introvert persoon achteraf denkt: ‘had ik dit gisteren maar gezegd’.
 • Een extravert persoon denkt achteraf ‘dit had ik beter moeten voorbereiden’, terwijl een introvert persoon er soms achter komt dat hij/zij de voorbereiding te serieus genomen heeft.
 • Een extravert persoon zegt weleens iets ‘wat niet helemaal klopt’, terwijl een introvert persoon soms iets moet zeggen ‘terwijl hij/zij niet zeker weet of het helemaal klopt’.

Maatschappelijk beeld

Waar sommige introverte personen last van hebben is dat de maatschappelijke norm soms gericht is op extraversie. Gevolg is dat de introvert extraversie wil spelen. Kijk, en dat is nu iets wat niet gaat lukken. Het echte leven ziet er nu eenmaal anders uit dan de toneelacademie.

Extraversie is de norm

Tips

Of je nu introvert bent of extravert: zorg dat je jezelf bent, ken je kracht en weet wat jouw valkuil is. Je hoeft maar één ding te doen: namelijk jezelf zijn.

Introvert of extravert?

Dit artikel heb ik geschreven in de serie over introvert of extravert.

Introvert of extravert?

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.