Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Moeite met autoriteit

Heb jij moeite met autoriteit? Dan is het goed om dit artikel te lezen. Ik weet dat het vaak wat genuanceerder ligt, dan in eerste instantie wordt gedacht.

Wat is autoriteit?

Over autoriteit kun je veel zeggen. Ik kan duiden op autoriteiten zoals overheidsinstanties en overheidspersonen. Daar kun je ook moeite mee hebben wanneer je onrechtmatig of oneerlijk bent behandeld. Maar daarover gaat dit artikel niet.

Mensen die moeite hebben met autoriteit hebben vaak moeite met leidinggevenden die je komen vertellen wat je wanneer moet doen en die ook nog instrueren hoe je het moet doen. Dus blijf uit de buurt van de micromanager, want jullie worden geen vrienden. Je hebt moeite met leidinggevenden of gezagsdragers die zich beroepen op hun strepen op de mouw, op hun hiërarchische positie, op hun machtspositie of op de invloed die zij hebben.

Waar je geen moeite mee hebt is juist diegene die je autoriteit toekent op basis van de kennis en kunde die hij/zij heeft, op basis van de ervaring en de inzichten die hij/zij heeft. Daar heb je respect voor. Je hebt soms zelfs mensen met autoriteit nodig om überhaupt iets van een ander aan te nemen. En zodra het een inhoudsloos verhaal wordt, prik jij er doorheen.

Moeite met autoriteit

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Doe de HB-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogbegaafd: gave of probleemgeval

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval. 

Meer info via de webshop.

Meer informatie

Hoogbegaafd of hoogsensitief

Veel hoogbegaafden hebben moeite met autoriteit in de zin van machtsvertoon of haantjesgedrag wat nergens op slaat. Ook van hoogsensitieve personen is bekend dat ze wars staan van macht, gezag of hiërarchie. Nu is leidinggeven aan hoogbegaafde personen ook niet altijd even gemakkelijk. Lees ook: leidinggeven aan hoogbegaafden Blijf je dat ook een beetje realiseren. Het is soms ook geven en ontvangen immers.

Wat vertelt het?

Wanneer je moeite hebt met leidinggevenden die jou voorschrijven wat je moet doen, hoe je het moet doen en wanneer je het moet doen, dan komen ze aan jouw persoonlijke vrijheid. Ik denk dat hoogsensitieve en hoogbegaafde personen veel waarde hechten aan persoonlijke vrijheid. Dat is wat anders dan ‘doe maar wat raak’. Wanneer persoonlijke vrijheid bij jou past, dan weet je dat dit niet alleen een kernwaarde is maar ook een verantwoordelijkheid. Als dat bij je past, kun je ook met die verantwoordelijkheid omgaan. Jij hebt genoeg aan kaders, aan duidelijkheid over kaders. En jij begrijpt, jij voelt aan wanneer je in jouw werk op een gebied komt dat aan de kaders grenst. Verantwoordelijkheid dragen betekent dat je dan het initiatief neemt om de zaken af te stemmen.
Vrijheid die onbegrensd is, is geen vrijheid, dat is anarchie. Probeer heldere kaders af te stemmen met de leiding over wat je moet doen, wanneer iets klaar moet zijn. En vraag vrijheid in hoe jij dat fiksen gaat.

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.