Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Te veel uitweiden in jouw communicatie

Krijg je vaak de boodschap van anderen dat je te veel uitweidt in jouw communicatie? Of merk je zelf dat je dat doet? In dit artikel ga ik in op het begrip uitweiden. Wat is uitweiden? Wat kun je eraan doen?

Wat is uitweiden?

De oorspronkelijke betekenis van uitweiden, vind je eenvoudig in de wei. Het vee graast de wei af en zo af en toe gaat het vee uit de wei om her en der voedsel te zoeken. En dan komt het woord afdwalen in beeld. Om bij het voorbeeld te blijven: zo kan het vee afdwalen van de kudde of van de oorspronkelijke route.
Uitweiden betekent dus dat je afdwaalt van je oorspronkelijke pad. In dit geval noem ik jouw kernboodschap het oorspronkelijke pad.

Uitweiden in jouw communicatie

Doe de communicatietest!

Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.

Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!

Meer informatie

Communicatietraining

Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?

 • individuele communicatietraining
 • teamtraining communicatie verbeteren

Communicatietraining

Afdwalen van de kern en essentie

Als je te veel uitweidt, dwaal je af van de kernboodschap. Waarom afdwalen? Omdat je zo omstandig bent in jouw woordkeuze en zinsopbouw dat jij zelf afdwaalt, niet meer weet wat je nu eigenlijk zou willen zeggen en dat ook jouw toehoorder de weg kwijtraakt in wat jij wil vertellen. Herken jij je daarin?

Het kan een rol spelen tijdens individuele gesprekken maar ook tijdens vergaderingen, werkbesprekingen of wanneer je een presentatie geeft.

Hoe het komt?

Ik kan moeilijk voor jou bepalen wat de oorzaak is. Maar het is duidelijk een vorm van breedsprakigheid waar we nu samen over spreken. Vaak zijn er meerdere oorzaken zoals:

 • een overmatige vorm van zorgvuldigheid: je bent zo bang dat het verkeerd gaat dat je te veel informatie spamt
 • enthousiasme of wellicht over-enthousiasme
 • te weinig afstemmen met de toehoorder: het is nogal een verschil of je het verhaal aan je partner vertelt of aan de raad van commissarissen
 • te weinig letten op non-verbale signalen bij jouw toehoorder
 • moeite hebben met het onderscheid tussen hoofd- en bijzaken

Is er wat aan te doen?

Kun je er wat aan doen? Jazeker! Gerichte training kan jou helpen. Wij doen dat in een kort individueel traject. In een eerste sessie van 1,5 uur gaan we samen jouw communicatiepatronen ontdekken. We gaan inventariseren:

 • Wat is jouw stijl van communicatie?
 • Wat is de kracht van jouw communicatie en welke valkuil hoort daarbij?
 • Wanneer stap je in de valkuil van 'te veel uitweiden'?

In de tweede sessie van 1,5 uur gaan we al richting handvatten. Je krijgt tools mee voor onderweg waarmee je aan de slag kunt. Sessie 1 en 2 voeren we uit in een frequentie van twee weken. Daarna plannen we een aantal sessies gericht op ‘doen’. De frequentie tussen deze sessies is vijf weken. Verandering kost tijd en oefening. Maar het beste is om in jouw praktijk van alledag te oefenen. Daardoor leer je nieuwe communicatiepatronen te implementeren en doe je ervaring op hoe jij dat voelt. Wil je informatie over deze training? Neem contact met ons op!

Training communicatie en gesprekstechnieken

Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?

Communicatietraining

Testen, webinars en E-book

Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:

 • Webinar over persoonlijke communicatie
 • E-book over authentiek communiceren (in PDF)
 • Communicatietest

ebook communicatie

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.