Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Jezelf serieus nemen en serieus genomen worden

Serieus genomen worden en jezelf serieus nemen. Daarover gaat dit artikel. Het geheim van autonomie is dit: wie zichzelf niet serieus neemt, zal door een ander ook niet snel serieus genomen worden. Wanneer je zelf al geen aandacht hebt voor eigen behoeften, gevoelens en grenzen, waarom zal een ander er dan rekening mee houden?

Betekenis en definitie

Vooraf kijken we naar de betekenis van het woord serieus. Wat betekent dat eigenlijk? Daarbij pik ik er een paar betekenissen uit:  waarde hechten aan, gemeend en oprecht.

Jezelf serieus nemen

Jezelf serieus nemen is jezelf zien staan. Waarde hechten aan wie je zelf bent. Oprecht interesse hebben in wie je bent. Voor jezelf zorgen en dat ook serieus nemen. Ik noem een paar zaken waar dit een rol bij speelt.

Jezelf serieus nemen

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

 • Eigen behoeften

  Eigen behoeften serieus nemen is voorzien in eigen behoeften en daar tijd en energie in steken. Want behoefte betekent: datgene wat je nodig hebt. Het is dus serieus nemen van wat je nodig hebt. Niet wegdrukken, wegmoffelen, doen alsof het er niet is. Maar onder ogen zien, toestaan en ervaren.

  • Voorzien in basisbehoeften

   Basisbehoeften als eten en drinken serieus nemen betekent goed voor jezelf zorgen, gezond eten en drinken. Niet te weinig eten. Maar zeker ook niet meer dan je nodig hebt. Overmatig eten en drinken is jezelf niet serieus nemen.

  • Behoefte aan waardering en respect

   Jezelf waarderen en respect hebben voor jezelf: daar begint feitelijk de behoefte aan waardering en respect. Het gaat in eerste instantie om zelfwaardering en zelfrespect. Waardeer je jezelf ook? Vind je het bijzonder wie je bent? Heb je waardering voor jouw eigen mogelijkheden, kwaliteiten, vaardigheden? Waardeer je wat je tot nu toe bereikt hebt in jouw leven? Of schoffel je jezelf iedere dag onderuit? Overmatige waardering is er ook. En dan doel ik op overmatige zelfwaardering. Dat is jezelf niet in de juiste proporties zien en daar komen tal van vraagstukken uit voort zoals: zelfingenomenheid, altijd in de belangstelling willen staan etc. Zie je de balans tussen het een en het ander? Enerzijds: jezelf waarderen en anderzijds daarin niet doorslaan.

  • Behoefte aan aandacht

   Behoefte aan aandacht begint bij jezelf. Je mag best aandacht hebben voor jezelf. Jezelf verzorgen, af en toe vertroetelen wellicht, zorgen dat je er leuk uitziet. Aandacht voor jouw fysieke conditie. Aandacht hebben voor jezelf is ook tijd nemen voor jezelf. Ontspannen. Af en toe tijd nemen om te relaxen en de zaken op zijn beloop laten. Overmatige aandacht voor jezelf krijgt weer ziekelijke neigingen. Je kent ze vast wel: mensen die altijd met zichzelf te koop lopen. Als ze op vakantie zijn geweest dan zijn de bergen die zij hebben gezien net iets hoger en de auto die ze hebben gekocht rijdt altijd iets beter of heeft wat meer comfort dan jouw auto. Samenvattend: te weinig aandacht voor jezelf is jezelf niet serieus nemen. En overmatige aandacht voor jezelf kun je niet serieus nemen.

  • Behoefte aan rust, structuur

   Eigen behoefte aan rust serieus nemen is zorgen dat je voldoende nachtrust krijgt. Structuur en bioritme hanteren zoals jouw lichaam dat van je vraagt. Maar zoals al eerder gezegd: ook tijd nemen voor ontspanning. Of voor niets doen. Weet je dat niets doen voor veel mensen een probleem is?  Behoefte aan rust is ook behoefte aan innerlijke rust en harmonie. Overmatige aandacht voor rust heeft geen zin. Wanneer je 8 uur slaap nodig hebt, heeft 10 uur nachtrust geen enkel nut. Het leidt tot niets.

 • Eigen grenzen

  Jezelf serieus nemen is ook de eigen grenzen kennen en deze serieus nemen. Hoe vaak ga je over eigen grenzen heen? Je bent moe, jouw lichaam geeft aan ‘ik wil slapen’ en toch nog even door doen. Je bent prikkelbaar, jouw gevoel geeft al lang aan dat het elastiekje te gespannen staat. En toch nog even doorgaan. Eigen grenzen serieus nemen zit in alle aspecten: niet eten, te weinig eten of overmatig eten. Behoefte hebben aan beweging en toch deze behoefte niet invullen onder het hardnekkig excuus: ‘daar heb ik geen tijd voor’.

 • Eigen gevoelens

  Jezelf serieus nemen is jouw eigen gevoelens toestaan en ervaren. Ben je verdrietig of teleurgesteld? Sta dat gewoon toe. In plaats van: nou kop op jongens, we moeten weer verder. Dat is jouw gevoelens wegdrukken (en niet serieus nemen). Voel je je een dag wat minder goed? Hoe erg is dat? Sta je het toe? Of wint de Europese prestatiedrang het en vind je eigenlijk dat dit niet kan? Overmatig serieus nemen van gevoelens bestaat ook: dat is verdrinken in je eigen gevoel. Heeft geen enkel nut.

 • Eigen energiehuishouding

  Jezelf serieus nemen is de eigen energiehuishouding serieus nemen. Zorgen dat je op het juiste energieniveau zit waardoor je je energiek voelt en dat ook uitstraalt.

Thema 'serieus' in organisaties

Ook in organisaties en teams speelt het thema serieus genomen worden een grote rol. Teamleden willen aandacht, gehoord worden of serieus genomen worden.

Teamleden voelen zich niet serieus genomen

Serieus genomen worden door de ander

Ieder mens wil serieus genomen worden door de ander. Maar wat betekent dat? Daarover gaat het tweede deel van dit artikel. De definitie is als volgt:

 • De ander hecht waarde aan wie je bent en wat je zegt
 • De ander heeft respect voor jouw mening, zienswijze en gevoelens oftewel: gewoon voor wie je bent
 • De ander respecteert jouw keuzes en behoeften
 • De ander geeft je ruimte
 • De ander kleineert je niet, gaat niet voorbij aan wie je bent, haalt je niet onderuit en de ander bewierookt of aanbidt je ook niet want daar heb je helemaal niets aan.  

Kort gezegd: de ander ziet je staan en heeft respect voor jou!

Serieus genomen worden

 • Waarde hechten aan wie je bent

  Wanneer de ander je serieus neemt hecht hij/zij waarde aan wie je bent. Dat betekent dat jouw mening en zienswijze meetelt en gewogen wordt. De ander laat je uitpraten, moedigt je zelfs aan om jouw mening te zeggen. De ander vindt het fijn wanneer je bepaalde zaken deelt en stelt dat op  prijs. Wanneer er geen waarde gehecht wordt aan wie je bent dan walst de ander over je heen. Je wordt overruled. De ander vindt zijn eigen mening veel belangrijker. Je hoeft maar drie zinnen te zeggen en boem: de ander heeft er weer zijn eigen brij van gemaakt.

 • Jouw behoeften

  Wanneer de ander jouw behoeften serieus neemt, dan begrijpt hij/zij dat je soms tijd voor jezelf nodig hebt. De ander kan je ook loslaten, zit niet iedere dag bovenop je zodat je de adem bijna wordt afgesneden. Jouw behoefte aan vrijheid en onafhankelijkheid wordt begrepen en gewaardeerd. Ook wanneer je keuzes maakt op basis van jouw eigen behoeften die wellicht soms strijdig zijn met de behoeften van de ander.

 • Jouw gevoelens

  Wanneer de ander jouw gevoelens serieus neemt dan kan de ander jouw gevoelens ontvangen. Ook wanneer je boos bent, moedeloos, gefrustreerd of verdrietig. Dat wordt niet meteen aan de kant geschoven met opmerkingen als:

  • ‘joh, maak je toch niet altijd zo druk’
  • ‘jij hebt ook altijd wat’
  • ‘je moet je er eens overheen zetten, het is niet anders’.
 • Jouw grenzen

  Heeft de ander respect voor jouw grenzen? Stel je wilt een middagje wandelen op de hei en je geeft aan dat je dit liever doet dan de traditionele zondagmiddagvisite? Of je wilt gewoon eens even alleen zijn en tijd nemen voor jezelf?

Kun je jezelf ook te serieus nemen? 

Iemand vroeg me pas: 'kun je jezelf ook tè serieus nemen?'.  En mijn antwoord is, ja dat kan.  Hoe ziet dat eruit? Teveel navelstaren, teveel gericht op jezelf (egocentrisch) en te weinig aandacht voor anderen en voor je omgeving (die je dan dus niet meer serieus neemt). Ook: je verliest je luchtigheid en kunt niet meer relativeren, laat staan om jezelf lachen (zwaar op de hand).

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.