Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hartsgesteldheid

Hartsgesteldheid wijst op de gesteldheid van jouw hart. Dat is een open deur! Daarom is er reden om verder te onderzoeken wat ermee bedoeld wordt. In ieder geval wordt niet de fysieke hartsgesteldheid bedoeld. Het hart gaat over de geestelijke toestand. Het hart wijst op het innerlijk net als de ziel ook wijst op het innerlijk. Zo kun je ergens met hart en ziel aan werken. Maar je kunt mijn woorden ook ter harte nemen. Of je bent het hartgrondig met me eens. Een gesprek van hart tot hart is open en gaat over de diepste beweegredenen die je hebt.

Gesteldheid

Voel je aan dat het hart ook taal is voor het innerlijk? Wanneer je iemand een hartelijk welkom toeroept, dan is hij/zij echt welkom. Het hart duidt op de levensbron waar levensvreugde vandaan komt, maar waar ook bezieling, hoop, geloof en vertrouwen te vinden is. Het duidt dus op een gemoedstoestand.

Hartsgesteldheid

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Innerlijke gemoedstoestand

Het hart is de innerlijke motor en drijfveer. Met hart en ziel je werk doen duidt erop dat je met toewijding en aandacht jouw taken uitvoert. Hartsgesteldheid duidt op de toestand van jouw hart, op de staat en op de geaardheid van jouw innerlijk.

De waarom-vraag is belangrijk!

Wanneer je praat over hartsgesteldheid is het niet zo belangrijk wat je allemaal kunt of wat je allemaal doet. De vraag dient zich aan waarom je de dingen doet! Wat beweegt jou? Wat is jouw missie of wat is jouw roeping? Wat geeft betekenis aan jouw leven? Wat geeft jouw zin (zingeving)?

Het gaat niet van harte

Soms gaan dingen niet van harte. Het loopt niet, het werkt niet, er is geen klik, het gaat stroef! Dat voel je. Overigens kan het hart ook verontrust zijn, neergebogen, benauwd, treurig, somber of moedeloos. Dat is een andere gemoedstoestand. Je kunt jezelf volledig kwijtraken zelfs. Door dingen te doen die tegen jouw waarden ingaan bijvoorbeeld. Maar ook door wat je meemaakt. Je kunt innerlijk geraakt zijn door gebeurtenissen in jouw leven. Het hart kan geraakt worden doordat je alleen achterbleef in dit leven. Omdat je een geliefde moest missen. Of omdat je in de steek gelaten werd. Maar ook dan voel ik de vibe: zelfs in het verdriet.

Automatische piloot

Weet je wat ik vaak denk? Zoveel mensen draaien op de automatische piloot. Ze leven van weekend tot weekend, doen een plas en alles bleef zoals het was. En dat was het! Is dat bij jou anders? Gaat jouw hart kloppen voor iets of iemand? Dan ben je niet uitgeblust gelukkig.

Inspirerend

Inspireren komt ook van binnenuit. Het betekent inademen of inblazen. Dat betekent dat de geest erin blaast en dat het hart erin klopt. Lees ook artikelen over:

Hoofd, hart en handen

Dit artikel schreef ik in de serie over hoofd, hart en handen.

Hoofd, hart en handen

E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.