Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Adviseur: ingeklemd als een sandwich tussen tal van belangen

Adviseur als sandwich ingeklemdAls adviseur kun je als een sandwich ingeklemd worden tussen tal van partijen, behoeften en belangen. Dat geldt in feite voor zowel de externe adviseur als de interne adviseur, hoewel ik me realiseer dat het voor de interne adviseur nog een valkuil extra kan zijn.

Ingeklemd of vermalen

Met een sandwich wordt geduid dat je ergens tussen zit. Je bent ingeklemd tussen twee zaken. Als adviseur kan je dat overkomen. Dat je ingeklemd bent tussen verschillende partijen, belangen of behoeften. Of dat jij ingeklemd zit tussen twee onaantrekkelijke adviezen die je wel moet brengen omdat het niet anders kan. Ik pak een heel duidelijk voorbeeld. Marianne is P&O adviseur bij een groot bedrijf in Twente. Zij zit echter als adviseur enerzijds voor het medewerkersbelang en anderzijds zit zij voor het organisatiebelang. Iemand zei pas: ‘als het goed is, hebben ze toch dezelfde belangen?’. Dat klopt! Als het mooi weer is, de zon schijnt en er is een aangename temperatuur, dan komt dat ook helemaal goed. Maar ook met behoeften en belangen geldt dat ze uit elkaar kunnen lopen en tegenstrijdig zijn. Denk maar aan de reorganisatie door inkrimping waarbij mensen ontslag wordt aangezegd. Of denk eens aan een traject waar disfunctioneren een rol speelt. En daarom wordt Marianne soms ook niet vertrouwd door de medewerkers. Want zo vraagt men zich af, zit zij er nu voor de organisatie of zit zij er voor het personeel?

Interne adviseur

Ik schreef een artikel over de valkuilen van de interne adviseur. Kijk, normaliter kun je als intern adviseur gewoon je werk doen. Mits je ook de ruimte krijgt en het vertrouwen. Daar kun je overigens zelf ook veel aan doen. Door voldoende afstand te bewaren en door voldoende distantie te hebben van iedereen die je moet adviseren.
Wat je er ook aan kunt doen is: de grens aangeven wanneer je weet dat jij die kloof niet kunt overbruggen.

Verschillende behoeften en belangen

Ik moet denken aan een commercieel getalenteerd adviseur die moet helpen bemiddelen bij grote contracten in de haven van Rotterdam. Ik noem hem maar even Klaas. Klaas heeft te maken met zijn baas. Die is financieel direct belanghebbende. Hij heeft te maken met tal van overheidsorganisaties die elk ook een belang hebben. En met dat pakket aan belangen, wensen, regelgeving moet hij naar zijn klanten om er een deal uit te slepen.
Wat Klaas nodig heeft is: behoeften op elkaar afstemmen, conflicthantering en onderhandelen. Maar hij heeft ook vertrouwen en ruimte nodig van zijn baas anders lukt het niet.

Andere functies

Zo kun je als leidinggevende ook in een sandwich terechtkomen overigens. Ik schreef ook het artikel: leidinggevende hangt teveel naar het personeel. Dus je hoeft er niet per se adviseur voor te zijn. Hoewel ik niet onderschat hoe vaak ook de leidinggevende in een adviesrol terecht komt, zonder dat hij echt als adviseur wordt gezien.

Training Adviesvaardigheden

Wil je een training adviesvaardigheden volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op.

Training adviesvaardigheden

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens