Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Adviseur: ingeklemd als een sandwich tussen tal van belangen

Als adviseur kun je als een sandwich ingeklemd worden tussen tal van partijen, behoeften en belangen. Dat geldt in feite voor zowel de externe adviseur als de interne adviseur, hoewel ik me realiseer dat het voor de interne adviseur nog een valkuil extra kan zijn.

Ingeklemd of vermalen

Met een sandwich wordt geduid dat je ergens tussen zit. Je bent ingeklemd tussen twee zaken. Als adviseur kan je dat overkomen. Dat je ingeklemd bent tussen verschillende partijen, belangen of behoeften. Of dat jij ingeklemd zit tussen twee onaantrekkelijke adviezen die je wel moet brengen omdat het niet anders kan. Ik pak een heel duidelijk voorbeeld. Marianne is P&O adviseur bij een groot bedrijf in Twente. Zij zit echter als adviseur enerzijds voor het medewerkersbelang en anderzijds zit zij voor het organisatiebelang. Iemand zei pas: ‘als het goed is, hebben ze toch dezelfde belangen?’. Dat klopt! Als het mooi weer is, de zon schijnt en er is een aangename temperatuur, dan komt dat ook helemaal goed. Maar ook met behoeften en belangen geldt dat ze uit elkaar kunnen lopen en tegenstrijdig zijn. Denk maar aan de reorganisatie door inkrimping waarbij mensen ontslag wordt aangezegd. Of denk eens aan een traject waar disfunctioneren een rol speelt. En daarom wordt Marianne soms ook niet vertrouwd door de medewerkers. Want zo vraagt men zich af, zit zij er nu voor de organisatie of zit zij er voor het personeel?

Adviseur als sandwich ingeklemd

Training Adviesvaardigheden

Wil je een training adviesvaardigheden volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op.

Training adviesvaardigheden

Leerdoelen voor de adviseur

Wij hebben een aantal leerdoelen voor de adviseur uitgewerkt. Wil je ze bekijken?

Leerdoelen adviseur

Interne adviseur

Ik schreef een artikel over de valkuilen van de interne adviseur. Kijk, normaliter kun je als intern adviseur gewoon je werk doen. Mits je ook de ruimte krijgt en het vertrouwen. Daar kun je overigens zelf ook veel aan doen. Door voldoende afstand te bewaren en door voldoende distantie te hebben van iedereen die je moet adviseren.
Wat je er ook aan kunt doen is: de grens aangeven wanneer je weet dat jij die kloof niet kunt overbruggen.

Verschillende behoeften en belangen

Ik moet denken aan een commercieel getalenteerd adviseur die moet helpen bemiddelen bij grote contracten in de haven van Rotterdam. Ik noem hem maar even Klaas. Klaas heeft te maken met zijn baas. Die is financieel direct belanghebbende. Hij heeft te maken met tal van overheidsorganisaties die elk ook een belang hebben. En met dat pakket aan belangen, wensen, regelgeving moet hij naar zijn klanten om er een deal uit te slepen.
Wat Klaas nodig heeft is: behoeften op elkaar afstemmen, conflicthantering en onderhandelen. Maar hij heeft ook vertrouwen en ruimte nodig van zijn baas anders lukt het niet.

Andere functies

Zo kun je als leidinggevende ook in een sandwich terechtkomen overigens. Ik schreef ook het artikel: leidinggevende hangt teveel naar het personeel. Dus je hoeft er niet per se adviseur voor te zijn. Hoewel ik niet onderschat hoe vaak ook de leidinggevende in een adviesrol terecht komt, zonder dat hij echt als adviseur wordt gezien.

Training Adviesvaardigheden

Wil je een training adviesvaardigheden volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op.

Training adviesvaardigheden

Leerdoelen voor de adviseur

Wij hebben een aantal leerdoelen voor de adviseur uitgewerkt. Wil je ze bekijken?

Leerdoelen adviseur

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book: talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!

Je kunt nu het nieuwste e-book (PDF) aanschaffen van Jan Stevens over: talenten en kwaliteiten, jouw houvast en zekerheid.

Je kunt ook de boekpresentatie van 27 januari gratis terugkijken. Inschrijven?

Talenten en kwaliteiten / e-book

Meer informatie?

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.