Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Intern adviseur: wat zijn de valkuilen?

Intern adviseur: wat zijn de valkuilen?

Welke valkuilen zijn er voor de interne adviseur? Met de interne adviseur bedoel ik die adviesfuncties waarbij je als medewerker in dienst bent van de organisatie. Dat kunnen diverse functies zijn zoals de financieel adviseur, de HRM-adviseur, de planoloog, leden van een interne adviesraad etc.

Waar ligt de kracht?

Om de valkuilen te kunnen benoemen, begin ik bij de kracht van de interne adviseur. Waar de kracht ligt, daar ligt immers ook de valkuil. De kracht van intern adviseren is:

 • Je kent de organisatie als geen ander (daar kan een extern adviseur niet tegenop)
 • Je kent de mensen, medewerkers, leidinggevende als geen ander
 • Je bent bekend met de organisatiecultuur (ook de ongeschreven regels)
 • Je kent de klanten

Kortom: ten opzichte van extern adviseurs heb je een voorsprong. En die voorsprong betreft vooral op het bekend zijn met…..

Waar liggen de aandachtspunten?

Waar de kracht ligt, daar is de zwakte ook te vinden. Ik noem er een paar:

 • Als intern adviseur ben je afhankelijk van de organisatie waar je werkt. De uitspraak: wiens brood men eet, wiens woord men spreekt past hier uitstekend bij. Vanuit die afhankelijkheid (de organisatie betaalt jouw salaris immers) kunnen er zaken ontstaan als:
 • De neiging om wenselijke adviezen uit te brengen (politiek wenselijk gedrag, adviezen zoals de directie, het managementteam of de bestuurlijke organen ze graag zien)
 • Je kunt jezelf in de gevarenzone brengen door ongewenste adviezen uit te brengen waardoor je positie ter discussie komt te staan of in het ergste geval: waardoor een verstoorde relatie ontstaat
 • Omdat je de mensen zo goed kent, is het gevaar aanwezig dat jouw adviezen minder serieus genomen worden. Externe adviseurs krijgen eerder gelijk doorgaans dan de interne adviseur.  Dat kan best frustrerend voor je zijn overigens want je hebt gelijk: dan gaat het niet meer over de inhoud.
 • Ook een valkuil van een intern adviseur is: blinde vlekken. Je kent de organisatie zo goed dat het soms moeilijk is om met een onbevangen blik te kijken. Het kan maar zo zijn dat je door gewenning dingen over het hoofd ziet.

Leerdoelen voor de interne adviseur

De Steven verzorgt de training adviesvaardigheden op maat. Voor de interne adviseur zijn daar leerdoelen aan verbonden als:

 • Hoe blijf ik zo onafhankelijk mogelijk in mijn adviestrajecten?
 • Hoe zorg ik dat mijn adviezen serieus worden genomen? En als ze onvoldoende serieus worden genomen: hoe ga ik daarmee om?
 • Waar ligt de grens van mij als adviseur? Hoe neem ik me enerzijds zelf in bescherming (bijvoorbeeld wanneer er ongewenste adviezen moeten worden uitgebracht) en hoe breng ik anderzijds een eerlijk advies uit (op basis van mijn vakkennis)?

Training Adviesvaardigheden

Wil je een training adviesvaardigheden volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op.

Training adviesvaardigheden

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens