Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Leerdoelen voor de adviseur

Ben jij adviseur van beroep? Of moet je vaak adviseren in jouw functie? Wat zijn dan jouw leerdoelen? In dit artikel heb ik er een aantal voor jou uitgewerkt. En als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik vaak werk met leerdoelen op het terrein van kunnen, willen en zijn.  

Kunnen

Wanneer het over kunnen gaat en ik praat over de adviseur dan gaat het uiteraard als eerste over inhoudelijke expertise. Dus kennis en kunde op jouw vakgebied is onmisbaar. Belangrijk is ook om actuele kennis te hebben en continu te updaten op jouw vakgebied. En natuurlijk kan dat van alles zijn. Je kunt financieel adviseur zijn, bouwtechnisch, medisch, human resource, verzuimadviseur of organisatieadviseur. Je kunt werken als intern of extern adviseur. Ik noem er zo maar een paar. Het is eigenlijk oneindig het vak van adviseur.
Daarnaast is het belangrijk om casussen mee te maken en ervaring op te doen. Want kunnen gaat ook over ervaring en over jouw vaardigheden. Adviesvaardigheden worden vaak geduid als de vaardigheden voor de adviseur. Maar wat zijn dan adviesvaardigheden? Ik heb ze geduid in het artikel over overtuigend adviseren. Als ik ze samenvat gaat het om:

 • luistervaardigheden
 • inlevingsvermogen
 • analysevaardigheden
 • communicatieve vaardigheden
 • conflictvaardigheden
 • relationele vaardigheden
 • persoonlijke vaardigheden of inzichten

Willen, kunnen en ZIJN

Training Adviesvaardigheden

Wil je een training adviesvaardigheden volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op.

Training adviesvaardigheden

Leerdoelen voor de adviseur

Wij hebben een aantal leerdoelen voor de adviseur uitgewerkt. Wil je ze bekijken?

Leerdoelen adviseur

Willen

Gaat het over willen voor de adviseur dan heb ik het over jouw motivatie. Wat drijft je, wat beweegt je? Er zijn een viertal wilsbronnen wat mij betreft

 • jouw idealen
 • jouw persoonlijke missie
 • jouw behoeften
 • jouw talenten

Door de wilsbronnen aan te spreken, krijg je passie voor je vak. Dan ontstaat er bezieling. Mits je dingen wilt, die je ook kunt (leren) en die bij jouw talenten passen.

Zijn

Gaat het over jouw zijn, dan heb ik het over wie jij  bent. Ook daar ligt een persoonlijk ontwikkeltraject voor de adviseur. En dan gaat het over:

 • Inzicht in jouw kernkwaliteiten en valkuilen
 • Het leren vermijden van jouw valkuilen
 • Zelfreflectie op eigen handelen
 • Inzicht in eigen weerstanden
 • Eigen perceptie leren loslaten en leren kijken naar de behoeften van de ander door de bril van de ander
 • Niet normatief willen zijn voor anderen
 • Zelfvertrouwen ontwikkelen
 • Zelfverzekerd overkomen

Adviseren is meer dan een vaardigheid

Adviseren wordt doorgaans als afgebakend terrein gezien maar in de praktijk van alledag blijkt dat ook niet-adviseurs dagelijks adviseren (zonder dat ze zich daar bewust van zijn).

 • adviseren is vooral communiceren, omgaan met conflicten en tegengestelde belangen of behoeften (ook percepties, normen, verwachtingen)
 • adviseren is meer dan een vaardigheid en is een rol die ieder persoonlijk raakt en die te maken heeft met eigen verwachtingen, grenzen, valkuilen, (negatieve en positieve) gevoelens, zelfvertrouwen etc.

Wij merken dat deelnemers het moeilijk vinden om hun leerdoelen exact te benoemen. Daarom heb ik op basis van ervaring een aantal mogelijke leerdoelen voor jou uitgewerkt. Professioneel adviseren doet ieder die beroepshalve te maken heeft met adviseren. Training kan daarom ook gericht zijn op zowel de interne als externe adviseur.

Leerdoelen training adviesvaardigheden

Training Adviesvaardigheden

Wil je een training adviesvaardigheden volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op.

Training adviesvaardigheden

Leerdoelen voor de adviseur

Wij hebben een aantal leerdoelen voor de adviseur uitgewerkt. Wil je ze bekijken?

Leerdoelen adviseur

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.