Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Frequent ziekteverzuim: is jouw medewerker regelmatig ziek?

Is jouw medewerker met regelmaat ziek en kun je er niet goed achter komen wat de oorzaak hiervan is? Dan is het zaak om met jouw medewerker in gesprek te gaan en te onderzoeken wat de mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn. Een taak voor de leidinggevende is: bewustwording creëren bij de medewerker rond de eigen verantwoordelijkheid rond ziekte en verzuim.

Wat is frequent?

Wat frequent is moet je als organisatie vaststellen. Voor de ene organisatie is dat vier keer per jaar, een ander hanteert de norm van vijf keer per jaar etc. Overigens gaat het niet zozeer om de norm maar eerder om te achterhalen wat de oorzaak is van frequent kortdurend ziekteverzuim.

Verzuimgesprek

Een verzuimgesprek is van belang bij frequent verzuim. Uiteraard met als doel om vermindering van verzuim te bevorderen. Dat doe je door de oorzaak te achterhalen en hier passende afspraken over te maken met jouw medewerker.

Frequent ziekteverzuim

Training duurzame inzetbaarheid

Bekijk de mogelijkheden voor de training duurzame inzetbaarheid.

Training duurzame inzetbaarheid

Training verzuim en inzetbaarheid

Bekijk de mogelijkheden voor de training verzuimmanagement.

Training verzuim en inzetbaarheid

Oorzaken

Uit de praktijk blijkt dat frequent verzuim vaak andere oorzaken heeft dan ziekte. Nu ligt het aan de vertrouwensrelatie die je met jouw medewerker hebt of de medewerker ook bereid is om zich bloot te geven over de werkelijke situatie. Enkele tips:

  • Respecteren van de privacy van de medewerker is belangrijk
  • Ga als leidinggevende niet de psycholoog uithangen maar schakel bijvoorbeeld de bedrijfsarts in om nader onderzoek te doen wanneer dat nodig is.
  • Een mogelijke oorzaak kan zijn dat de medewerker privé problemen heeft zoals: financiële problemen, relatieproblemen, problemen met de kinderen etc. Een objectieve rol van jou als leidinggevende is dan van groot belang.
  • Een andere oorzaak kan zijn dat er omstandigheden op het werk zijn waardoor verzuim ontstaat. Soms zijn dat omstandigheden die je niet kent of waar je zelfs geen vermoeden van hebt. Er kan sprake zijn van verstoorde verhoudingen op het werk tussen teamleden, zelfs pesten of intimidatie behoort tot de mogelijkheden.
  • Wellicht ontbreekt de match tussen wat de functie vraagt en wat de medewerker in zich heeft qua mogelijkheden en competenties. In dat geval is actie noodzakelijk.

Afspraken

Belangrijk is om tot afspraken te komen die gericht zijn op vermindering van verzuim. UIteraard is evaluatie noodzakeijk.


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.