Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Leidinggevende of manager worden: wat is ervoor nodig?

Wat is er voor nodig om leidinggevende of manager te worden? Anders gevraagd: hoe word je leidinggevende of manager? Wat heb je daarvoor nodig aan kennis, vaardigheden, opleiding, training of cursus? Wat moet je ervoor doen?

Eerst gaat het over willen, daarna over kunnen!

De vraag waarom je leidinggevende wilt worden is nog belangrijker dan de vraag of je leidinggevende kunt worden. Willen gaat namelijk over jouw drijfveren, jouw ambitie. De vraag is: wat drijft jou, wat motiveert jou om leidinggevende te willen worden?  Belangrijk is om dat te weten. Soms willen mensen leidinggevende of manager worden omdat ze menen dat ze dan aanzien verkrijgen of prestige. Echter dat zijn de verkeerde motieven. Het gaat in een leidinggevende functie niet om aanzien of macht. Juist niet! Lees ook ons artikel over: ambieer jij een leidinggevende functie?  Daar som ik een aantal redenen op om geen leidinggevende te willen worden.

Hoe word je leidinggevende of manager?

Doe de leiderschapstest!

Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je ontdekken wat jouw natuurlijke leiderschapsstijl is? Doe dan de gratis online test!

Leiderschapstest

Training en coaching gericht op leiderschap

Wij verzorgen training & coaching voor leidinggevenden, managers en ondernemers. Zowel voor het middenkader als het hoger kader, voor de startende leidinggevende als de ervaren manager.

Leiderschapsontwikkeling

Geschiktheidsvraag

Na willen komt kunnen pas aan de orde. De vraag blijft staan: ben je geschikt als leidinggevende? Beschik je over leiderschapskwaliteiten en leiderschapsvaardigheden die nodig zijn in een managementfunctie? Deze vraag is cruciaal omdat niemand zit te wachten op een niet-functionerende leidinggevende.  Ik druk het weleens zo uit: wanneer een medewerker niet functioneert, hebben we een probleem. Functioneert de leidinggevende echter niet, dan hebben we een probleem vermenigvuldigd met het aantal medewerkers die door deze leidinggevende aangestuurd worden.

Leiderschapskwaliteiten en leiderschapsvaardigheden

Belangrijk is om voor jezelf te inventariseren wat jouw leiderschapskwaliteiten zijn en wat voor leiderschapsvaardigheden jij in huis hebt.  Daarover schreef ik een artikel met als titel: managementvaardigheden kun je leren, karaktereigenschappen zijn te ontwikkelen.

Een eerste vereiste voor iedere leidinggevende is dat hij/zij zelfkennis heeft. Dat betekent dat je in staat bent om jezelf de spiegel voor te houden en dat betekent tevens dat je niet alleen jouw kwaliteiten kent maar ook jouw valkuilen.

Een tweede vraag in dit kader is: wat voor kwaliteiten heb je nodig en over wat voor vaardigheden zou je moeten beschikken? Wanneer je weet wat je in huis hebt en wat je nodig hebt kun je zien wat eraan ontbreekt! Dat stelt je in staat om een pad uit te zetten hoe jij je deze kwaliteiten of vaardigheden toch nog eigen kunt maken.

Wat voor type of soort leidinggevende functie past bij jou?

Stel dat het antwoord JA is op de vraag: past een leidinggevende functie bij jou? Dan is de vervolgvraag: wat voor type leidinggevende of manager ben jij? Wat voor soort leidinggevende functie zou bij je passen? In welke omgeving? Ben je een operationeel manager of leidinggevende? Of zit je liever op een strategische plek? Ben je als leidinggevende geschikt voor het middenkader? Of pas je beter in het hoger management? Past een directeursfunctie bij jou? Aard je in een groot bedrijf? Of liever in een kleine, platte en informele organisatie? Het zijn allemaal zaken die doorslaggevend zijn bij het wel of geen succes hebben als leidinggevende.

De weg ernaartoe

Wanneer je al deze inzichten hebt opgedaan (leidinggeven begint met zelfkennis en zelfinzicht)  dan pas komt de vraag: hoe word je leidinggevende oftewel: wat is de routing, de weg ernaartoe? Heb je opleiding nodig, scholing? Moet je bepaalde trainingen volgen? Is coaching beter op zijn plek? Hoe is de interne begeleiding? Al deze vragen kun je pas beantwoorden wanneer jouw ontwikkeldoelen helder zijn.

Advies

Mijn advies: begin met onderzoek waar jouw kwaliteiten liggen zoals hiervoor geschetst maar ook waar jouw persoonlijke ontwikkelpunten als leidinggevende liggen. Dat kan van alles zijn. Ik heb er een aantal uitgewerkt. Zie hiervoor:  leerdoelen leidinggevenden en managers. Aan de hand daarvan kun je een plan met opleidingen, trainingen of cursussen maken die aansluiten bij jouw leerbehoefte.

Past een leidinggevende functie bij mij?

Dit artikel is geschreven in de serie: past een leidinggevende functie bij mij?

Past een leidinggevende functie bij mij?

Leiderschapsontwikkeling

Bekijk al onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling.

Leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.