Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Leidinggevende of manager worden: wat is ervoor nodig?

Wat is er voor nodig om leidinggevende of manager te worden? Anders gevraagd: hoe word je leidinggevende of manager. Wat heb je daarvoor nodig aan kennis, vaardigheden, opleiding, training of cursus? Wat moet je ervoor doen?

Hoe word je leidinggevende of manager?

Eerst gaat het over willen, daarna over kunnen!

De vraag waarom u leidinggevende wilt worden is nog belangrijker dan de vraag of u leidinggevende kunt worden.  Willen gaat namelijk over uw drijfveren, uw ambitie. De vraag is: wat drijft u, wat motiveert u om leidinggevende te willen worden?  Belangrijk is om dat te weten. Soms willen mensen leidinggevende of manager worden omdat ze menen dat ze dan aanzien verkrijgen of prestige. Echter dat zijn de verkeerde motieven. Het gaat in een leidinggevende functie niet om aanzien of macht. Juist niet! Lees ook ons artikel over: ambieert u een leidinggevende functie?  Daar sommen we ook een aantal redenen op om geen leidinggevende te willen worden.

Geschiktheidsvraag

Na willen komt kunnen pas aan de orde. De vraag blijft staan: bent u geschikt als leidinggevende. Beschikt u over leiderschapskwaliteiten en leiderschapsvaardigheden die nodig zijn in een managementfunctie? Deze vraag is cruciaal omdat niemand zit te wachten op een niet-functionerende leidinggevende.  We drukken het wel eens zo uit: wanneer een medewerker niet functioneert, hebben we een probleem. Functioneert de leidinggevende echter niet, dan hebben we een probleem vermenigvuldigd met het aantal medewerkers dat de leidinggevende aanstuurt.

Doe de leiderschapstest!

Wilt u weten waar uw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Of wilt u weten over welke  kwaliteiten en ontwikkelpunten uw managementteam beschikt? 

Leiderschapstest

Leiderschapskwaliteiten en leiderschapsvaardigheden

Belangrijk is om voor uzelf te inventariseren wat uw leiderschapskwaliteiten zijn en wat voor leiderschapsvaardigheden u in huis hebt.  Daarover schreven we een artikel met als titel: managementvaardigheden kun je leren, karaktereigenschappen zijn te ontwikkelen.

Een eerste vereiste voor iedere leidinggevende is dat hij/zij zelfkennis heeft. Dat betekent dat u in staat bent om uzelf de spiegel voor te houden en dat betekent tevens dat u niet alleen uw kwaliteiten kent maar ook uw valkuilen.

Een tweede vraag in dit kader is: wat voor kwaliteiten hebt u nodig en over wat voor vaardigheden zou u moeten beschikken? Wanneer u weet wat u in huis hebt en wat u nodig hebt kunt u zien wat eraan ontbreekt! Dat stelt u in staat om een pad uit te zetten hoe u zich deze kwaliteiten of vaardigheden toch nog eigen kunt maken.

Wat voor type of soort leidinggevende functie past bij u?

Stel dat het antwoord JA is op de vraag: past een leidinggevende functie bij mij? Dan is de vervolgvraag: wat voor type leidinggevende of manager bent u? Wat voor soort leidinggevende functie zou bij u passen? In welke omgeving? Bent  u een operationeel manager of leidinggevende? Of zit u liever op een strategische plek? Bent u als leidinggevende geschikt voor het middenkader? Of past u beter in het hoger management? Past een directeursfunctie bij u? Aard u in een groot bedrijf? Of liever in een kleine, platte en informele organisatie? Het zijn allemaal zaken die doorslaggevend zijn bij het wel of geen succes hebben als leidinggevende.

De weg er naar toe

Wanneer u al deze inzichten hebt opgedaan (leidinggeven begint met zelfkennis en zelfinzicht)  dan pas komt de vraag: hoe wordt u leidinggevende oftewel: wat is de routing, de weg ernaar toe?Hebt u opleiding nodig, scholing? Moet u bepaalde trainingen volgen? Is coaching beter op zijn plek? Hoe is de interne begeleiding? Al deze vragen kunt u pas beantwoorden wanneer uw ontwikkeldoelen helder zijn.

Advies

Ons advies: begin met onderzoek waar uw kwaliteiten liggen zoals hiervoor geschetst maar ook waar uw persoonlijke ontwikkelpunten als leidinggevende liggen. Dat kan van alles zijn. We hebben er een aantal uitgewerkt. Zie hiervoor:  leerdoelen leidingevenden en managers. Aan de hand daarvan kunt u een plan met opleidingen, trainingen of cursussen maken die aansluiten bij uw leerbehoefte.

Past een leidinggevende functie bij mij?

Dit artikel is geschreven in de serie: past een leidinggevende functie bij mij? Bekijk ook onze leiderschapstest!

Past een leidinggevende functie bij mij?

Training leidinggeven voor het middenkader

Voor het middenkader hebben wij een aantal trainingen ontwikkeld zoals:

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

E-book: HSP label of labiel?

E-book met als titel: hoogsensitief, label of labiel? Bestel dit ebook via de webshop!

HSP ebook

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.