Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Authentiek leiderschap

Authentiek leiderschap: In deze tijd is er vraag naar (en aanbod van) de training authentiek leidinggeven. De vraag is waar deze vraag vandaan komt? Een nieuwe hype? Is er iets nieuws onder de zon? Waar komt dat verlangen vandaan?

Betekenis en definitie

Een authentiek leider heeft in ieder geval de volgende kenmerken:

 • durft te luisteren naar eigen intuïtie en durft zijn mening te baseren op eigen waarneming
 • gaat te rade bij zichzelf in zijn oordeelsvorming
 • durft eigen behoeften te vervullen en heeft daar oog voor
 • maakt keuzes op basis van eigen behoeften
 • neemt verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven maar laat de verantwoordelijkheid waar nodig bij de ander liggen
 • is betrouwbaar en origineel
 • dwingt respect af
 • komt niet alleen geloofwaardig over maar is geloofwaardig
 • staat wars van sociaal wenselijk gedrag: eigenheid, echtheid en oorspronkelijkheid zijn typerend

Authenticiteit als kernkwaliteit

Hoe authentiek ben jij?

Doe de leiderschapstest!

Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je ontdekken wat jouw natuurlijke leiderschapsstijl is? Doe dan de gratis online test!

Leiderschapstest

Training en coaching gericht op leiderschap

Wij verzorgen training & coaching voor leidinggevenden, managers en ondernemers. Zowel voor het middenkader als het hoger kader, voor de startende leidinggevende als de ervaren manager.

Leiderschapsontwikkeling

Vanwaar de vraag?

Vanwaar ontstaat dan bij organisaties de behoefte aan authenticiteit? Een behoefte die er altijd wel was maar nu expliciet wordt benoemd. Of laat het juist de leemte zien die er vandaag de dag is? Gebrek aan authenticiteit? Zou het een nieuwe hype zijn? Weer eens wat nieuws? Oftewel: oude wijn in nieuwe leren zakken?

Behoefte aan puurheid en échtheid: dat is authentiek

Ik denk dat de behoefte aan authentiek leiderschap voortkomt uit de behoefte aan puurheid en échtheid. Meer en meer is Nederland BV zat van gespeelde rollen en louter rationele benaderingen. Ik denk ook dat mensen er behoefte aan hebben om zélf authentiek te zijn, ook op het werk, en dat een authentiek leider dat bij zijn/haar medewerkers zal aanmoedigen en faciliteren.

Is authentiek leiderschap te ontwikkelen?

Ja! Authentiek leiderschap is te ontwikkelen. En wij kunnen je daarbij van dienst zijn. Maar ik heb de volgende kanttekeningen:

 • Authentiek word je niet op de training of cursus: zodra het op die manier de wereld in moet, creëren we mensen die de mond er vol van hebben en het daardoor precies niet zijn. Authentieke mensen zijn deels gevormd door het leven, ongeacht school of vooropleiding. En wellicht dat het trainingsinstituut 'schade en schande’ ook nog een bijdrage heeft geleverd aan de training. Met andere woorden: zij zijn gerijpt door het leven.
 • Wanneer we niet oppassen wordt authenticiteit een oordeel over de ander. Jij bent niet authentiek of jij bent het wel. Maar het is zo subjectief als maar mogelijk.
 • Het lijkt weer iets nieuws, iets geweldigs, net als personal branding voor leidinggevenden of werkzoekenden, maar in feite doen we een nieuw jasje om dezelfde aap of doen we oude wijn in nieuwe zakken. Persoonlijk besteed ik er al 15 jaar aandacht aan maar ik heb het woord authentiek leiderschap nooit zo genoemd in die jaren.
 • Authenticiteit kan maar zo een nieuwe vorm van SWG (sociaal wenselijk gedrag) worden. Dat zie ik zo voor me in discussies binnen MT's en directies. Ja, maar je moet wel authentiek blijven hoor ook in deze kwestie. Kijk zo gauw het moet dan is 't al mis. Je bent het of je bent het niet.

Modern leiderschap

Dit artikel schreef ik in de serie over modern leiderschap!

Modern leiderschap

 

Leiderschapsontwikkeling

Bekijk al onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling. Bekijk ook de Leerdoelen leiderschap.

Leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.