Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Prime time: wanneer hebt u de meeste energie?

Primetime is die periode op een dag wanneer u de meeste energie hebt. Voor sommigen is dat in de ochtenduren. Voor anderen in de middaguren en sommigen hebben het in de avonduren en soms zelfs in de nacht.

Effectief leren plannen

Wilt u effectief leren plannen?

Effectief leren plannen

Manage uw energie!

Manage uw energie, niet uw tijd!

Managen van energie

Onproductief benutten van energie

Prime time: wanneer hebt u de meeste energie?Veel mensen gaan erg onproductief met hun energie om. Wanneer ze het meest fit zijn, plannen ze het werkoverleg, vergaderingen, meetings, afspraken of bezoeken. Of ze gaan e-mails lezen en beantwoorden, praatjes met collega’s maken over hoe het weekend was of doe-dingetjes (doe-taken) uitvoeren.

Vervolgens moeten ze een ingewikkelde beleidsnota of offerte schrijven, een calculatie maken, een tekening maken en dat doen ze op momenten dat ze minder productief zijn. Gevolg: het schiet niet op,

Effectief benutten van energie

Wie zijn energie effectief benut, zorgt ervoor dat de meest ingewikkelde en complexe taken uitgevoerd worden in de primetime. Het maximaliseren van de efficiëntie kan afhangen van de erkenning van de beste tijden voor u om bepaalde taken uit te voeren.

Voorbeeld

Als voorbeeld nemen we tekstschrijver Anneke. Al langer had Anneke het gevoel dat ze niet productief was en dat ze te weinig presteerde (het gevoel: er komt te weinig uit mijn vingers). Toen we samen met Anneke haar dag analyseerden bleek dat ze in haar prime time (de tijd dat ze het meest fit was) bezig was om telefoontjes te beantwoorden, blogs te plaatsen op internet etc. Daarna moest ze nog creatief zijn en nieuwe teksten bedenken en schrijven. En daarvoor had  ze geen energie meer! Dus nam ze haar werk mee naar huis, ging ze in het weekend schrijven etc. Maar ook die strategie werkte niet.

Ochtendmens

Anneke bleek een ochtendmens te zijn. Ze wijzigde haar strategie en ze ging nieuwe teksten schrijven op het moment van de dag dat ze fit was. Dat deed ze 3 uur aaneengesloten (zonder stoorzenders). Daarna was de concentratie weg en ging ze over na een korte pauze op andere taken zoals: e-mails beantwoorden, telefoontjes plegen etc.

Natuurwetten

De natuurwet van de prime time ziet er als volgt uit:

  • Complexe taken of uw kerntaken voert u uit wanneer u de meeste energie hebt
  • Tijdens uw primetime zorgt u ervoor dat u niet gestoord wordt (geen telefoon)
  • U zorgt ervoor dat u niet afgeleid wordt (niet even uw e-mails bekijken, niet stiekem even op facebook kijken of in de Telegraaf)

Wanneer hebt u de meeste energie?

Wanneer is uw prime time? Dat weet u zelf het beste waarschijnlijk. Deel uw agenda er op in!

Andere leerdoelen

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training timemanagement. Bekijk:

Leerdoelen timemanagement

Training en coaching

Wilt u een training time management? Aarzel niet! Neem meteen contact op.

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens