Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Vermindering van uw gezondheid is rouw- en verliesverwerking

Vermindering van gezondheid is rouw- en verliesverwerking. Het lijkt allemaal zo normaal. Je loopt, je werkt, je fietst, je sport, je gaat op vakantie. Tot het moment dat dat ineens niet meer zo vanzelfsprekend is. Door een ziekte of ongeluk kunnen dergelijke bezigheden ineens of in de loop der jaren minder of helemaal niet meer mogelijk zijn. Dat is nogal een ingreep in je leven. Uw leven ziet er ineens heel anders uit dan u had verwacht. Het mooie toekomstplaatje dat u had ligt voorgoed aan diggelen.  Nu is het aan u de scherven op te rapen en een nieuwe, aangepaste toekomst te creëren.

Rouwcoaching en verliesverwerking

In het coaching traject staat het verwerken van het verlies van uw gezondheid centraal. Hoe kun je op een goede manier met de veranderde situatie de toekomst in. Dat is een hele moeilijke opgave weet ik uit eigen ervaring. Uitgangspunt is dat we proberen een balans te vinden in uw leven. Ik kan u helaas niet helpen om beter te worden, maar ik kan u wel helpen om beter met de veranderde situatie om te gaan.

Rouw coaching

Rouwproces bij vermindering van gezondheidVerlies gezondheid en werk

Een  gevolg van verlies van uw gezondheid kan zijn dat u uw werkzaamheden geheel of gedeeltelijk moet beëindigen. Dat heeft nogal wat consequenties. Voor uzelf, maar ook voor uw omgeving. Dat betekent dat u een verlies moet gaan verwerken. Het verlies van uw baan. Ook financieel kan dit de nodige consequenties hebben. Misschien baart dit u wel grote zorgen.  Ook een gevolg kan zijn dat u ander werk moet gaan doen. Werk waar u niet voor gestudeerd hebt of van een lager niveau. Hoe gaat u daar mee om?

 • Verlies gezondheid privé 

  Echter ook privé heeft het verlies van gezondheid veel consequenties. U kunt erg vermoeid zijn of veel pijn ervaren en daardoor  veel minder actief zijn als voorheen. Kunt u of uw omgeving daar mee omgaan? Uw favoriete sport hebt u misschien moeten opgeven of het potje voetballen met uw kinderen. Kortom u zult uw leven heel anders moeten inrichten. Een avondje spontaan naar de kroeg? Dat is bijna onmogelijk. Bovendien moet u uw spontane uitspatting de volgende dag weer bekopen. Steeds weer afspraken met vrienden moeten afzeggen. De ervaring leert dat er in zulke situaties veel “vrienden” afhaken. Heel pijnlijk om mee te maken.

  Bij ex kankerpatiënten speelt ook de angst dat de ziekte terugkomt een grote rol. Hoe krijgt u weer vertrouwen in de toekomst? Deze angst kan uw dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. Bij elk pijntje steeds weer de gedachte dat de ziekte terug is. Het vertrouwen ontbreekt om de toekomst weer vorm te geven. En dus gaat het leven aan u voorbij…Een leven waar u zo voor geknokt hebt.

 • Verlies gezondheid en uw omgeving

  Het is voor zowel werkgevers, collega’s, familie en vrienden wennen als je ineens te maken krijgt met een patiënt. Het vergt aanpassingen, begrip en de wil om met de veranderde situatie om te gaan. Daarom is het erg belangrijk om naar de patiënt te luisteren. Maar het vergt tijd voor alle partijen om met de veranderde situatie om te gaan.

  Overigens is het een enorme klus om uw werk en privé in balans te krijgen en te houden. Het te veel doen op het werk heeft zijn weerslag op uw privé en omgekeerd. Als het een stelselmatig ten koste gaat van het ander dan heeft u geen plezier in uw leven. Balans is het toverwoord. Maar hoe doe je dat? Dat is een heel proces. Soms van 2 stappen vooruit en weer 1 terug. De vooruitgang blijven zien in hele kleine stapjes. Voor anderen misschien niet of nauwelijks zichtbaar, maar het kan voor u een wereld van verschil maken.

Uw draaglast verandert

Als er een ziekte of beperking wordt geconstateerd dan gaat het niet alleen om die ziekte. Er komt nog zo veel bij. In het biospychosociaal model is de Draaglast een kant van de balans in het leven. Als de last te groot wordt, dan raakt de weegschaal uit balans. De kunst is dan om te kijken hoe de last verminderd kan worden, al dan niet door hulp. Of u kunt kijken of de draagkracht verhoogd kan worden, zodat er weer een balans in uw, veranderde, leven ontstaat.

Welke factoren kunnen bij ziekte en/of beperking van invloed zijn op het uit balans raken?

 • Ten eerste is daar natuurlijk het fysieke verlies. Er is iets in uw lichaam dat niet goed functioneert. Veel hangt af van acceptatie en aanvaarding. Een belangrijk onderdeel voor het vinden van hernieuwde balans. Als gevolg van uw fysieke verlies gebeurt er ook in de rest van uw lichaam het een en ander. Zó kunt u te maken krijgen met gewichtstoename of juist gewichtsverlies. Door medicatie kan uw haar dunner worden of zelfs uitvallen. Of u was altijd heel erg sportief en actief, maar door uw ziekte is dit niet meer mogelijk. Allemaal gevolgen van uw ziekte of beperking, maar dit kan zeker bijdragen aan een negatief zelfbeeld.
 • Ook psychisch laat een ziekte of een beperking zijn sporen achter. U kunt niet of niet meer zo goed functioneren. Wat doet dit geestelijk met u? Vaak gaan geestelijk en lichamelijk samen. Doordat u lichamelijk niet goed functioneert kunt u geestelijk in een neerwaartse spiraal terecht komen. Een depressie of burn-out ligt hier maar al te makkelijk op de loer.
 • Door een ziekte of beperking kunt u ook mensen kwijtraken. We noemen dit een sociaal verlies. U hebt het gevoel dat u steeds meer op een eilandje zit. In het begin komen vrienden, bekenden, familie en collega’s u wel regelmatig opzoeken, maar helaas gebeurt het maar al te vaak dat dit na verloop van tijd minder wordt. Zeker als u ook uw werk kwijtraakt dan kan het stil worden rondom u. Wat doet dit met u?
 • Tot slot wil ik hier nog het materiele verlies aanduiden. Een ziekte of beperking kan veel geld kosten. Als u ook nog eens niet meer kunt werken kan uw inkomen behoorlijk naar beneden gaan. Ook dat kan een bron van zorgen zijn en zorgen voor neerslachtigheid of depressie.
 • Een ziekte of beperking zijn enorm van invloed op uw leven. Hebt u het gevoel dat uw last te groot is en dat u wat hulp kunt gebruiken? Wilt u hulp bij het in balans brengen van uw weegschaal?

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert