Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Het rouwproces bij ontslag

Het rouwproces bij ontslag wordt vaak onderschat. Een outplacementtraject begint met de verwerking van baanverlies. Daar staan wij als eerste uitvoerig bij stil. Verlies van baan brengt een rouwproces op gang omdat er een belangrijke verandering plaatsvindt in uw leven.

Fasen bij de verwerking

Het rouwproces is een kluwen van gevoelens waar we nader op zullen ingaan. We onderscheiden in het rouwproces een aantal fasen die kriskras door elkaar lopen.

Outplacement en loopbaanbegeleiding

De Steven biedt outplacement en loopbaanbegeleiding.

Outplacement

Rouwcoaching

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

 • Ontkenning

  Ontslag is een rouwprocesOngeloof! Daar begint het mee. Dit zal mij niet overkomen. Als het ware doet u de kleppen van uw psyche op slot. U wilt het niet weten. Waarom niet? Omdat het u teveel is. U kunt het nog niet bevatten, al weet u wel beter. Altijd stond u klaar voor uw organisatie. U was vroeg uit bed en ging soms later naar huis. U was loyaal en u voelde zich verantwoordelijk. En nu hebt u het gevoel dat u aan de kant bent gezet. Het kan haast niet waar zijn? Het kost tijd voor iedere cel in uw lichaam weet dat het écht zo is dat u een verlies hebt geleden.

 • Boosheid

  Het tweede onderdeel kenmerkt zich door boosheid. U bent boos op uw organisatie. Waarom hebben ze het zover laten komen? Waarom greep niemand in? U hebt het gevoel dat uw collega’s u gewoon hebben laten vallen. Nu staat u er alleen voor. Zelfs de mensen die zeiden ‘als jij weggaat, vertrek ik ook hoor!’, laten niets meer horen. Het maakt u boos en verdrietig. U bent ook boos op uzelf. Waarom hebt u het zover laten komen? Waarom greep u niet eerder in? Boosheid op de ander en op uzelf wisselt soms af in een snel tempo. Boosheid is een emotie die er is en die eruit moet. Als je boosheid negeert, komt het er op een andere manier wel uit. Bovendien is dat zeer belangrijk voor het verwerkingsproces. Ontken niet dat u boos bent. Aanvaard uw gevoelens. Terug naar uw vrienden: zorg dat u zich kunt uiten, zonder dat de ander u veroordeelt. En………. veroordeel uzelf ook niet omdat u boos bent, het hoort erbij!

 • Desoriëntatie

  U hebt het gevoel dat u de weg even kwijt bent. Hoe moet het nu verder? De helft van de outplacementtijd zit er nu al op en het lijkt er nog niet op dat u maar zo weer aan de slag bent. U duikt terug in de oude tijd. ‘Als u toen en toen had ingegrepen dan……. was het nooit zover gekomen’. En was het ook niet een beetje uw eigen schuld? U hebt moeite om uw levensritme onder controle te houden. Te laat naar bed, te laat opstaan, te weinig doen! Een futloos en leeg gevoel. U bent verdrietig, onzeker en u twijfelt. In plaats er iets mee te doen, duikt u weg. Waar verdriet zich niet uit in tranen, daar wenen de andere organen.

 • Aanvaarding

  Dan komt de dag van aanvaarding. U kunt incasseren wat er gebeurd is, u neemt de schade op. Uw emoties vliegen minder heen en weer. U ziet weer lichtpunten. U krijgt weer zin om wat te doen en u pakt de draad van uw leven weer op.

Gevoelens in het rouwproces

Gevoelens in een rouwproces wisselen zich snel af. Boosheid, verdriet, intense lachbuien, cynisme, wrange humor, onzekerheid, twijfel, frustratie, teleurstelling. Maar ook: blijheid en opluchting (u bent van de organisatie verlost).

Hoe reageert uw omgeving op het ontslag?

Wellicht is er sprake van een gedwongen vertrek en is de keuze voor u gemaakt. Misschien hebt uzelf wel de keuze gemaakt omdat u inzag dat het zo niet langer kon doorgaan.

In beide gevallen is een outplacementtraject een ingrijpende ervaring omdat er een behoorlijke verandering optreedt in uw leven. Ook de omgeving kan soms vol onbegrip reageren. Er zijn honderden adviseurs met tal van tips en trucs.

 •  ‘heb je wel nagedacht over de risico’s van een outplacement?’
 •  ‘stel je voor dat je binnen afzienbare tijd niet de juiste baan hebt?’
 •  ‘ben je niet te gemakkelijk akkoord gegaan met het voorstel van de organisatie?’
 •  ‘op jouw leeftijd een baan vinden zal niet gemakkelijk zijn’
 •  ‘ja zeg, ook logisch, jij bent ook niet de gemakkelijkste’

Onze slogan is: ‘in de nood leer je niet je vrienden kennen, maar kom je er achter wie je kennissen zijn’.

Reacties van mensen kunnen pijn doen. Wellicht hebt u ook vrienden waar u uw gevoelens en gedachten mee kunt delen zonder dat er een veroordeling plaatsvindt. Wij adviseren om daar maar heel veel gebruik van te maken.

Tips

Wij hebben ook adviezen. Nog meer adviseurs dus!

 • Probeer zoveel mogelijk in uw werkritme te blijven. Op tijd uit bed en normale tijd in bed.
 • Ga zoveel mogelijk bewegen: wandelen, fietsen of wat u maar leuk vindt.
 • Probeer zo goed mogelijk te eten.
 • Pak van af de eerste dag het outplacementtraject op en maak een gericht plan met uw coach hoe u het traject wilt invullen.
 • Neem de tijd. Veel mensen willen zo gauw mogelijk weer aan de slag en terecht! Maar gebruik wel de tijd om de juiste keuzes te maken. Het zou zonde zijn om keuzes te maken waar u achteraf spijt van krijgt.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.