Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Echtscheiding is een rouwproces: scheiden doet lijden

Scheiden doet niemand zo maar. Zo wordt het van buitenaf weleens gezien, maar er gaat wel degelijk een hele moeilijke periode aan vooraf.  Voorafgaande aan de beslissing uit elkaar te gaan is er al een periode van vele ruzies, van stilzwijgen, van ontwijken of zelfs negeren. En als er kinderen in het spel zijn dan wordt het helemaal moeilijk. Moet je ze er mee belasten? Moet je eerlijk zijn of juist mooi weer spelen? En ook financieel kan een echtscheiding nogal wat consequenties hebben. Er moeten in de scheidingsfase vaak moeilijke en emotionele beslissingen worden genomen. Zo’n zware periode gaat echt niemand in de koude kleren zitten.

De uiteindelijke scheiding is een opluchting

Echtscheiding is een rouwprocesOf niet? Vaak wordt er gedacht dat als de scheiding uiteindelijk rond is dat dan het leven weer opgepakt kan worden en er een nieuw begin kan worden gemaakt. Het is zeker een nieuw begin, maar dat u dan alles zo maar achter u kan worden gelaten is een misvatting.  

Vooral als u zelf het initiatief hebt genomen voor de scheiding wordt vaak gedacht, en ook gezegd, dat u dit zelf hebt gewild. Maar is dat wel zo? U bent ooit met de beste bedoelingen aan deze relatie begonnen. Het uitgangspunt is waarschijnlijk geweest om bij elkaar te blijven tot de dood u scheidt. Als dit dan niet lukt en u moet constateren dat er echt geen chemie meer tussen u is, dat u echt alles geprobeerd hebt, maar dat het desondanks beter is om te scheiden, is dit dan uw eigen keus?

Ik denk van niet. U had het liever anders gezien, maar zowel voor u als uw partner is er geen weg terug meer. U stond, samen met uw partner, op een kruispunt en u hebt besloten een andere weg in te slaan. Zonder uw partner. Dat is nogal een beslissing. Nu moet u verder. Alleen….

Gevoelens komen los

Als de beslissing is genomen kunnen er nogal wat gevoelens aan de oppervlakte komen. U voelt zich verdrietig, soms ook heel erg boos. Verdrietig omdat de relatie mislukt is, omdat uw kinderen het misschien niet begrijpen of zelfs partij kiezen. Boos op uzelf omdat de relatie mislukt is of boos op uw partner omdat deze vreemd is gegaan. Machteloos omdat de scheiding niet uw beslissing is geweest, maar een beslissing van uw partner en u voor een voldongen feit staat. Omdat er een heleboel onzekerheden ontstaan en die leveren heel veel stress. Ook bent u misschien nog nooit door het leven gegaan zonder partner en moet u uw nieuwe leven weer helemaal opnieuw vormgeven. Er voltrekken zich door de scheiding nogal wat veranderingen in uw leven. En met die veranderingen zult u hoe dan ook moeten-leren-leven.

Vrienden en bekenden verliezen door de scheiding

Partnerverlies is een rouwproces. Maar soms gaat de scheiding veel verder. U kunt ook vrienden en bekenden verliezen door de echtscheiding. Lees verder: vrienden verliezen door echtscheiding.

De rouwfase van een echtscheiding

Voor u überhaupt aan uw nieuwe leven kunt beginnen zult u eerst moeten dealen met al deze gevoelens. In feite zit u direct na de scheiding in een rouwfase. Dat klinkt misschien vreemd omdat uw ex-partner natuurlijk nog in leven is, maar toch verschijnen na een echtscheiding wel degelijk gevoelens van rouw. Het is erg belangrijk om deze gevoelens van rouw te herkennen en ook erkennen dat ze er mogen zijn. Schenk aandacht aan deze gevoelens van verlies. Geef ruimte aan uw gevoelens. Pas als u deze gevoelens van rouw en verlies hebt verwerkt kunt u op een goede manier aan een nieuwe toekomst beginnen.

En daarna?

Tijdens de scheidingsperiode is er ontzettend veel gebeurd. Daarna moet u alleen, al dan niet met kinderen, verder. Als coach kan ik u blijven begeleiden op uw nieuwe weg. Door te luisteren, maar ook om een persoonlijk ontwikkelingstraject met u te starten. Om samen met u te ontdekken waar uw nieuwe doelstellingen liggen liggen en hoe u die kunt bereiken. Samen aan een nieuwe toekomst werken, zodat u uw nieuwe leven met een frisse blik tegemoet kunt treden.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert