Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Zelfzuchtig en eergevoelig

Mensen die zelfzuchtig en overmatig eergevoelig zijn, hebben een overmatige aandacht voor zichzelf, voor eigen gewin, eigen eer. Ze hebben in feite een te dik ego. De essentiële behoefte bij mensen met een te dik ego is  aandacht. De negatieve emotie (als ze geen aandacht krijgen)  is angst. Om angst te voorkomen  hebben ze strategieën ontwikkeld die mentaal sterk ingeslepen zijn en houvast bieden. Sommigen zijn er ook ver mee gekomen, dus ze ervaren dat hun strategie werkt. Bij een te dik ego zijn de eigen strategieën het enig wat telt. Alles wat hier niet inpast telt niet of is op minst onzeker.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Kun je ook mentaal te dik zijn?

Zelfzuchtig en eergevoeligVolgens ons wel en u kent er waarschijnlijk ook wel een paar. Mensen met een te dik ego. Ze hebben de volgende kenmerken:

  • ze eisen alle aandacht op
  • ze pakken wat er te pakken is
  • ze hebben altijd gelijk
  • ze hebben geen behoefte aan de mening van een ander
  • ze hebben een beperkt empatisch vermogen
  • het schijnt iets vaker voor te komen bij mannen dan bij vrouwen
  • Je ziet ze nogal eens in leidinggevende functies. (Alleen zijn het dan geen echte  leidinggevenden maar bazen).

Mentaal dieet aanbevolen!

We zouden ze graag op een mentaal dieet zetten!  Emotionele anorexia hoeft nou ook weer niet, maar een beetje gezonde empathie kan geen kwaad. Vooral bij leidinggevenden weten we tegenwoordig dat de productiviteit en het werkplezier fors omhoog gaat als een leidinggevende zich niet als baas opstelt maar als dienend leider. Een leidinggevende die niet luistert en een medewerker die zich niet gehoord voelt zijn de beste ingrediënten voor een conflict. Maar werken aan mentale gezondheid blijkt moeilijk als je geen probleem ervaart. Tot die tijd moeten medewerkers strategieën hebben om hun leidinggevenden te verdragen. Die strategieën dragen meestal ook niet bij aan een optimale productiviteit, maar je hebt ze   wel nodig om te overleven.

Hoe krijg je een te dik ego? Hoe kom je ervan af?

Aangenomen dat je niet met een te dik ego bent geboren, heb je het dus gaandeweg je leven ontwikkelt. 2 mogelijkheden lijken plausibel:

  • Als kind te veel aandacht gehad; Alles mocht, niets was te gek, corrigerende maatregelen bestonden niet en opvoeding ook  niet. Daardoor is de persoon zich niet erg bewust van het feit dat anderen misschien ook wel gebruik van iets zouden willen maken. Het doet hem/haar niets als hij hierop wordt gewezen.
  • Als kind te weinig aandacht gehad; Hierdoor schreeuwt de persoon meer om aandacht en wil bovendien zo weinig mogelijk delen.

De essentiële behoefte bij mensen met een te dik ego is dus aandacht. De negatieve emotie (als ze geen aandacht krijgen)  is angst. Om angst te voorkomen  hebben ze strategieën ontwikkeld die mentaal sterk ingeslepen zijn en houvast bieden. Sommigen zijn er ook ver mee gekomen, dus ze ervaren dat hun strategie werkt. Bij een te dik ego zijn de eigen strategieën het enig wat telt. Alles wat hier niet inpast telt niet of is op minst onzeker.

Lastig voor anderen maar zeker ook voor het dikke ego zelf. In een stabiele, vaste wereld die niet veranderd kun je met vaste strategieën een eind komen. Maar de wereld verandert snel en om mee te gaan in de veranderingen moet je denkvoorkeuren kunnen aanpassen.

Gevolgen

Vroeger of later gaat het dus een keer fout. Conflicten zijn het gevolg. Coaching kan dan helpen. Door eigen zelfzuchtigheid en angst voor het onzekere te erkennen ontstaat ruimte om breder te kijken dan eigen denkvoorkeuren. Voor leidinggevende is dit van het grootste belang. De beste prestaties ontstaan als medewerkers vertrouwen krijgen. Vertrouwen kun je als leidinggevende alleen geven als je verbinding hebt met je medewerker. Dit houdt oprechte interesse in en open oog en oor voor wat een medewerker beweegt. Pas als je als leidinggevende afstemming kunt faciliteren tussen de doelstelling van de organisatie en de beweegreden waarom een medewerken bij jouw organisatie wil werken ontstaat betrokkenheid, werkplezier en een optimaal organisatie resultaat.

En dat is weer goed voor het ego van de leidinggevende. Alleen zal hij de resultaten dan niet meer aan zichzelf toewijzen maar aan zijn medewerkers. Hij/zij is op dat moment flink afgevallen en heeft een gezond ego te pakken.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door: Peter Weustink

Peter Weustink trainer - coach