Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Sentimenteel

Sentimenteel is een valkuil en gemoedstoestand.  Het is een doorgeslagen vorm van gevoeligheid of overgevoeligheid. We noemen het maar even ‘verdrinken in je gevoel’ of het gevoel hebben dat dat gebeurt.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Sentimenteel

Betekenis en definitie

Wat is dat nu sentimenteel? Wat betekent dat? We duiden het met enkele kenmerken. Iemand die sentimenteel is:

 • draaft door in zijn/haar gevoel en is te gevoelig of overgevoelig (teergevoelig)
 • heeft te weinig emotionele afstand tot de zaak of persoon waar het over gaat
 • laat zich meesleuren door eigen gevoel en emotie, is overdreven weekhartig of teerhartig en nog weinig objectief
 • is snel ontroerd of heftig aangedaan

Weinig positief

Misschien is uw omgeving niet zo positief en wordt er afwijzend gereageerd wanneer u in een sentimentele bui of toestand bent. Vaak wordt er afkeurend over gesproken in de trant van: ‘doe niet zo sentimenteel’ of  ‘reageer eens normaal’.  Dat kan er toe leiden dat u zich onbegrepen voelt. Want u doet het er niet om. Het is niet gemaakt. U voelt het oprecht zo!

Vormen

We noemen wat voorbeelden van mogelijke vormen van sentiment. Daarbij kunt u  denken aan:

 • In het verleden blijven hangen

  Een vorm van sentimentele uitbarsting is  om altijd maar in het verleden te blijven hangen en niet meer naar de toekomst kunnen kijken. Daarmee hangt soms ook samen om het verleden te aanbidden of te blijven hangen in nostalgie.  

 • Anderen bewonderen of adoreren

  Een sentimentele vorm is anderen overdreven bewonderen, bewieroken of adoreren. Alsof de ander geen fouten heeft en louter positieve dingen doet. Iemand bewonderen is niets op tegen. Het zit in het woord overmatig bewonderen en grenzeloos wegdrijven in het gevoel van bewondering.

 • Dramatiseren

  Over dramatiseren schreven we een artikel. Het is een emotioneel aandikken, opkloppen van een situatie of gebeurtenis.

Laat u niets aanpraten

We houden het graag positief. Sentimenteel is de doorgeslagen variant van gevoelig of sensitief. Misschien bent u zelfs wel hoogsensitief. Een valkuil die niets erger is dan welke valkuil ook. Dus laat u vooral niet aanpraten dat er wat aan u mankeert. Wijs uzelf ook niet af omdat u wel eens een keer sentimenteel bent.

Leerdoel

Uw leerdoel is om met beide benen op de grond te komen. En daarmee bedoelen we: gevoelsmatig met beide benen op de grond komen. Voorkomen dat u wegzwemt in uw herinnering en voorkomen dat u verdrinkt in uw verdriet of rouw. Relativeren is daarbij een hulpmiddel.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens