Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Alles zelf (willen) doen

Bent  u iemand die alles zelf doet en dingen daarom de zaken maar moeilijk uit handen geeft? Weet u waarom u dat doet?

Alles zelf willen doen

Waarover gaat het?

Wat betekent dat: alles zelf willen doen? We noemen een aantal criteria:

  • U vindt het moeilijk om hulpvragen te stellen
  • U vindt dat u de klus zelf het beste kunt doen
  • U wilt een ander niet belasten
  • U wilt niet afhankelijk zijn van anderen
  • U hebt slechte ervaringen met iets uit handen geven: iemand zegt iets toe maar doet het toch niet of iemand doet het niet zoals u zou wensen
  • U wilt niet wachten tot de ander gedaan heeft wat u vraagt
  • U bent een harde werker en u doet er dit wel even bij
  • U kunt moeilijk loslaten en begrenzen

Zelfstandig en onafhankelijk

Wellicht bent u zeer zelfstandig en hebt u al jong geleerd om voor uzelf te zorgen. In die  zin bent u het liefste onafhankelijk van andere mensen. Bovendien kunt u het dan zoveel mogelijk op uw eigen manier doen en hebt u geen gezeur of discussie met anderen. Alles zelf willen doen is een valkuil van mensen die over het algemeen zelfstandig en zelfredzaam zijn. Het is de doorgeslagen variant van zelfstandigheid. Een leerdoel is loslaten.

Nadelen

Een nadeel van alles zelf willen doen is dat u alles zelf moet doen. Klinkt logisch he? Maar we bedoelen dat u er alleen voor staat, geen hulp, steun of feedback krijgt. Dat kan  ertoe leiden dat u uitgeput en vermoeid raakt of zelfs dat u burnout raakt of overbelast. Ook het gevoel dat u gebrek aan steun hebt, kan u regelmatig bekruipen. Echter: uw omgeving ziet dat niet omdat u altijd zelfredzaam bent. Op den duur zullen mensen u ook geen hulp meer aanbieden.

Is er wat op tegen?

Natuurlijk is er niks op tegen dat u zelf zoveel mogelijk wilt doen. Tenzij u een eigen grens overschrijdt. U gaat maar door en u gaat maar door terwijl u van binnen heel goed weet dat u dit eigenlijk niet zou moeten doen.

Voor leidinggevenden

Leidinggevenden die alles zelf willen doen, komen zeker in de problemen. In een leidinggevende functie kunt u niet alles zelf doen. Dat vraagt veel te veel energie en bovendien heeft het geen effect. Leidinggevenden hebben als eerste taak om anderen te laten werken. Delegeren en loslaten is een belangrijk leerdoel voor leidinggevenden die alles zelf willen doen.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens