Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

NIVEA: niet invullen voor een ander

Niet invullen voor een ander of denken voor een ander. Denkt u vaak voor een ander en vult u het vaak voor iemand anders in? Wilt u leren om de valkuil invullen voor een ander te vermijden? De Steven is specialist in persoonlijke ontwikkeling! We stellen voor u een maatwerktraining samen die precies bij u aansluit.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Kernkwaliteit en valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Denken voor een ander

Niet invullen voor een ander (NIVEA)Sommige mensen denken voor een ander.

  • Als ik dit zeg, wordt hij/zij vast boos.
  • Ik doe dit maar niet want dat vindt hij vervelend.
  • Deze vraag zou ik hem/haar nu niet stellen want dat vindt hij vast heel moeilijk.

Sterker nog: men denkt niet alleen voor een ander maar vaak laat men het eigen gedrag afhangen van de reactie van de ander (oftewel: hoe men denkt dat de ander zal reageren).

Voelen voor een ander

Sommige mensen voelen voor een ander. Ze hebben het gevoel dat de ander:

  • Niet zo lekker in zijn vel zit
  • Met problemen rond loopt
  • Zich zorgen maakt over
  • Verdrietig is

Aannames

Denken voor een ander is grotendeels gebaseerd op aannames. U vormt zich een beeld hoe u denkt dat de ander zal reageren. Of 't ook klopt? Dat is zeer de vraag. Meestal klopt het namelijk niet. Daarom onze slogan: aannemers nemen aan, u moet weten (en u komt te weten door te vragen).

Oordelen en mening geven

Mensen die te snel de zaken invullen voor een ander belemmeren zichzelf in de communicatie met de ander. Ze stellen zich niet meer open in wat de ander te vertellen heeft of wat de ander daadwerkelijk bedoelt.

Snel oordelen of mening geven

Wat is er aan de hand?

Wat er in feite gebeurt bij 'denken voor een ander' is dat u de verantwoordelijkheden voor de ander aan het invullen bent. Het is een vorm van over-zorgzaamheid die naar het ongezonde neigt. U ontneemt de ander de mogelijkheid om zelf op iets te reageren, om zelf keuzes te maken, om zelf aan te geven wat hij/zij vervelend vindt. Het heeft te maken met het proces van geven en ontvangen waarin een onbalans ontstaat.

Wanneer gebeurt het?

Denken en voelen voor een ander past vaak bij mensen die de volgende valkuil (of meerdere daarvan herkennen):

Is het af te leren?

U kunt het afleren. Door inzicht te krijgen hoe het werkt. Of anders gezegd: door u verantwoordelijk te weten voor uw gevoelens, behoeften en gedachten en door los te laten de gedachten, gevoelens van de buurman. U bent daar immers niet de eigenaar van: dat is de ander. Let wel: dit is een proces. Er bestaat geen cursus of training waardoor u gediplomeerd 'zelfdenker' wordt.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit.

U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens