Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Realistisch is een kwaliteit

Realistisch is een kwaliteit. Bent u realistisch? Dan hebt u reëel beeld van uzelf, van een ander en van het leven. U bent nuchter, u staat met beide benen op de grond en uw inzichten getuigen van realiteitszin.

Kenmerken

Realistisch is een kernkwaliteitWe noemen enkele kenmerken van iemand die realistisch is:

  • Uw zienswijze benadert de werkelijkheid: u hebt realiteitszin, werkelijkheidszin of werkelijkheidsbesef
  • U hebt een goed beeld over wat er onder normale omstandigheden te verwachten valt
  • U bent geloofwaardig want wat u zegt is mogelijk
  • U bent eerlijk over de mogelijkheden omdat u de zaken niet mooier voorstelt dan ze zijn
  • U hebt een reëel en eerlijk beeld van uzelf en van anderen: u hebt geen verwachtingen die niet waar te maken zijn
  • U bent zich bewust van de werkelijkheid: u hebt het in de gaten
  • Wat  u voor ogen hebt is te realiseren (te verwezenlijken)

Vergelijkbare kwaliteiten

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Realisme is nuttig

Mensen met een realistische kijk op de gang van zaken kunnen een nuttige functie vervullen binnen teams en organisaties. Ze weten ingewikkelde en complexe zaken gemakkelijk terug te brengen op aarde. Immers ieder mooi idee moet wel een landingsbaan hebben en praktisch vertaald worden naar de vraag: ‘hoe pakken we dat aan?’.

Valkuil

Het lijkt een beetje een inkopper maar de valkuil is ‘te realistisch’. Wat is dat precies? We proberen het uit te leggen: wanneer u té realistisch bent, kunt u een plan of ideaal ook ‘dood maken’. Enthousiaste collega’s die vol vuur en verve hun plan presenteren kunnen zich geremd voelen door uw aardse kijk op de zaak. Kortom: wanneer u doorslaat, wordt het negatief. Ook in de communicatie kan doorgeslagen realisme averechts werken en ontaarden in cynisme, scepsis of zelfs sarcasme.

Wat is uw irritatiezone?

Mensen die ongebreideld optimistisch zijn, zaken mooier voorstellen dan ze in werkelijkheid zijn kunnen u irriteren. Een te rooskleurige voorstelling van zaken past niet bij u. Onrealistisch plannen, idealisme, opportunisme, ongebreideld optimisme wat nergens op gebaseerd is kan u irriteren en komt al snel ongeloofwaardig op u over.

Gebrek aan realiteitszin

Soms hebben mensen gebrek aan realiteitszin. Dat is gebrek aan realisme. Dat gebeurt als er teveel luchtkastelen worden gebouwd. Dat gebeurt ook wanneer een wereld wordt voorgesteld als de maakbare wereld die toch niet maakbaar blijkt te zijn achteraf. Want blijkbaar is het leven geen roze wolk, terwijl mensen met gebrek aan realiteitszin voorbij gaan aan de werkelijkheid.

Er is ook gebrek aan werkelijkheidszin wanneer u uw eigen mogelijkheden overschat en onderschat. U maakt anderen groter dan nodig is of u maakt uzelf kleiner dan noodzakelijk.

Gebrek aan werkelijkheidsbesef ontstaat ook wanneer mensen de realiteit ontlopen. Ze zijn probleem vermijdend of conflictvermijdend, durven niet in de spiegel van het leven te kijken of kunnen moeilijk op zichzelf reflecteren.

Leerdoel

Uw leerdoel zit waarschijnlijk in de verpakking. U bent zo gericht op de inhoud maar in sommige gevallen is het handig dat u toch uw boodschap even verpakt en er een strikje om doet. Het oog wil ook wat toch?

Een ander leerdoel is relativeren. U bent realistisch in de zin dat u de werkelijkheid benadert. Relativeren is beseffen dat het uw werkelijkheid is, dat u zo tegen de zaken aankijkt en dat het iets over uw perceptie zegt.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens