Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Nuchter en nuchterheid is een kwaliteit

Nuchter is een kwaliteit. Het is ook een bepaalde levensinstelling. Bent u nuchter van aard? Dan laat u zich niet zo gauw uit balans brengen. U bent niet meteen van de leg bij tegenslagen maar bij geweldige nieuwe ideeën staat u ook niet zomaar in brand. Uw nuchtere kijk op zaken zorgt ervoor dat u ieder plan of idee aan de werkelijkheid toetst.

Nuchter en nuchterheid: kernkwaliteit

Kenmerken

Bent u nuchter van aard? Misschien herkent u een aantal van de volgende kenmerken:

  • u laat zich niet meesleuren door uw gevoel of emotie maar u blijft kalm en bedaard
  • u kunt koel en zakelijk overkomen
  • u bent verstandig en u laat uw hoofd maar zo niet op hol brengen
  • u blijft rustig
  • u kunt op een goede manier praten over ideeën en een plan en zaken tot de werkelijkheid terugbrengen
  • u vliegt niet meteen in de fik bij nieuwigheden, innovaties of idealistische denkbeelden maar u wilt het nog wel eens bezien
  • u blijft met beide benen op de grond staan
  • u kunt soms ontnuchterend zijn voor andere personen

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Vergelijkbare kwaliteiten

Nuchterheid en ontnuchterend: in teams en organisaties

Mensen met een gezonde dosis nuchterheid zijn uitstekend inzetbaar in teams en organisaties. Ze bewaren een team of organisatie soms met één zin voor onrealistische plannen of ideeën. In die zin werkt het soms ontnuchterend maar het heeft wel degelijk een functie.

Valkuil

Een valkuil voor nuchtere persoonlijkheden is dat ze te weinig emotie, beleving en gevoel overbrengen waardoor ze koel overkomen. Wellicht dat de ander u soms aankijkt op de manier van: ‘wat moet ik nu met u?’. Ze kunnen u dan niet meteen peilen. In woorden kunt u dat aanduiden met: koel overkomen, nonchalant lijken of laconiek.

Een valkuil kan ook zijn dat ze zo ontnuchterend overkomen dat ze het enthousiasme bij anderen kunnen remmen. Anders gezegd: wanneer nuchterheid doorslaat kan het lijken op ongeïnteresseerdheid of gebrek aan interesse.

Uw irritatiezone

Luchtfietserij, gebakken lucht, onrealistische plannen of ideeën, mooie verhalen, bla-bla voorstellingen zijn aan u niet besteed. Mensen met een hoog bla-bla gehalte kunnen u mateloos irriteren. U prikt er immers zo doorheen.

Uw leerdoel

Uw leerdoel is om aansluiting te houden bij mensen die enthousiast en begeesterd zijn. Toon actief interesse in uw medemens, luister aandachtig, denk mee in hun plannen of ideeën en breng uw heerlijke nuchtere kijk steeds naar voren. U zult zien dat het dan een optimale werking krijgt binnen uw team of organisatie.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens