Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Hoogsensitief en balans: ervaart u onbalans?

Hoogsensitief en in balans komen? Ervaart u onbalans in uw leven? wilt u meer in balans komen? Lees dan dit artikel of bekijk de video.

Waarom onbalans?

HSP-ers ervaren vaak onbalans omdat ze:

  • de omgeving voortdurend scannen of omdat ze andere mensen lezen
  • een dieper zintuiglijke waarneming hebben dan anderen

Door hun gerichtheid op andere mensen, is de aandacht en focus weg bij hun zelf en laten ze zich leiden door een ander. Door hun gerichtheid op andere mensen, is de aandacht en focus weg bij hun zelf en laten ze zich leiden door een ander. Ze verliezen zelfregie en worden reactief wat zich vertaald in gedrag als: je laten leiden door anderen, pleasegedrag, iedereen te vriend willen houden of het iedereen naar de zin willen maken.

Sensor uit?

Moet de sensor dat uit zodat u de signalen uit uw omgeving niet meer oppikt? Nee! U zou uzelf geweld aandoen immers! Uw kracht  is er juist in gelegen dat u oog hebt voor een ander, dat u de ander aanvoelt en begrijpt. Maar u moet niet doorslaan! Uw valkuil is dat u zo afgestemd raakt op de ander dat u uzelf verliest. En de kunst is om uw valkuil te vermijden.

Loslaten

Een belangrijk woord bij het vermijden van de valkuil is: loslaten. Daarmee bedoelen we niet dat u onverschillig moet worden of dat u de ander maar in zijn sop gaar moet laten koken. Loslaten is veel fijnzinniger en betekent u de verantwoordelijkheid bij anderen kunt laten liggen die niet bij u horen. U bent verantwoordelijk voor uw behoeften, gevoelens en keuzes maar u hoeft zich niet verantwoordelijk te voelen voor de behoeften van de ander.

Hoe dat moet?

Iemand vraagt: ‘loslaten: hoe doe je dat?’.  Een begrijpelijke vraag maar wel verkeerd gesteld. Want ‘HOE’ zit in uw hoofd en u bent niet met uw hoofd verbonden met de ander maar juist in uw hart (uw gevoel). Het begint dus bij bewustwording en inzicht. Hulp nodig om in balans te komen? Neemt u gerust contact met ons op.

Leerdoelen voor HSP-ers

Een aantal leerdoelen voor coaching gericht op hooggevoeligheid hebben we voor u uitgewerkt.

Leerdoelen voor HSP-ers

Talentontwikkeling

Bekijk onze trainingen voor talentontwikkeling of ons aanbod voor coaching hoogbegaafden

Persoonlijke ontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens