Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Assertiviteitstraining voor HSP-ers

Hoogsensitieve personen vinden het nog wel eens lastig om assertief te zijn. Dat komt omdat zij bij uitstek ‘voelers’ zijn. Een assertiviteitstraining voor HSP-ers heeft vaak andere aandachtspunten en accenten dan voor niet HSP-ers.  In dit artikel gaan we verder in op de verschillen.

Assertiviteitstraining hoogsensitieve personen

Waarom vinden HSP-ers assertiviteit lastig?

Een sensor is een apparaat en verzamelt informatie: stralingsinformatie, lichtinformatie (bij een fototoestel), temperatuur, licht, geluid of druk. In feite heeft iedere HSP-er zo’n soort ingebouwde sensor. In welke gradatie het ook is: hooggevoelige mensen vangen veel signalen en prikkels op (geluid, smaak, geur, kleur, licht, energie etc.). Dat heeft gevolgen voor een assertieve houding.

Behoeften, gevoelens en energie van de ander

HSP-ers vangen met hun sensor sterk de behoeften van de ander op. Ze voelen exact de werkelijke behoefte van de ander aan. Soms nog sterker dan de persoon in kwestie zelf door heeft. Ook de gevoelens, stemmingen en energieën (positieve of negatieve energie) van de ander pikken zij snel op. Dat gaat vanzelf en hiervoor hoeven zij geen moeite te doen. Zich afsluiten voor deze signalen is vaak moeilijker dan het opvangen van al deze signalen.

Focus op jezelf

Een eerste punt voor een assertiviteitstraining is dat de HSP-er moet afleren om zijn sensor op het erf van de buurman/buurvrouw te zetten. De mate van gerichtheid op de ander is zo groot dat de HSP-er soms meer aandacht voor de ander heeft dan voor zichzelf.

Loslaten

Loslaten is een tweede woord wat met het eerste te maken heeft. De energie van de ander is niet van u. De ander is eigenaar van zijn eigen energie, stemming, gevoelens en verantwoordelijk voor de invulling van zijn/haar eigen behoeften. Focus op eigen behoeften betekent loslaten van de behoeften van de ander.

Grenzen

Uiteraard hebben we het nu over grenzen. Wie de sensor bij de buurman op het erf heeft staan en bezig is met het behoeften- of gevoelenspatroon van de ander overschrijdt de eigen grens, maar ook de grenzen van de ander. U hoeft daar niet mee bezig, dat moet de ander zelf doen! U mag bezig met uw eigen behoeften en de invulling daarvan.

Intuïtieve waarneming

De sterk ontwikkelde intuïtieve waarneming zorgt er vaak voor dat de HSP-er zich ondergeschikt opstelt en aanpassingsdrang vertoont dat zich uit in tal van vormen (bijvoorbeeld pleasegedrag). Gevolg is dat de eigen behoeften verwaarloosd worden of dat hier geen plaats (meer) voor is.

Accenten voor de training

Samengevat: een assertiviteitstraining voor hooggevoelige personen heeft andere accenten. De overmatige gerichtheid op de ander is een vicieuze cirkel of patroon wat doorbroken moet worden, wil men inderdaad progressie boeken. Maatwerk is geboden. Voor ons reden om deze training uitsluitend individueel aan te bieden zodat je opmaat de juiste accenten kunt leggen.

Leerdoelen voor HSP-ers

Een aantal leerdoelen voor HSP-coaching hebben we voor u uitgewerkt.

Leerdoelen voor HSP-ers

Training en coaching HSP-ers

Wij verzorgen training en coaching gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de HSP-er.

Coaching gericht op hooggevoeligheid

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens