Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Netwerken belangrijk instrument bij het vinden van een baan

Veel sollicitanten en werkzoekenden zoeken op de verkeerde plek naar een baan of vacature. Dagelijks en wekelijks speuren ze in kranten of op internet naar vacatures. Maar wat blijkt? Ca. 30% van de vacatures zijn direct zichtbaar via kranten, vaktijdschriften of internet terwijl  slechts ca. 70% van de vacatures zijn niet direct zichtbaar en gaan via via (het netwerk).

Netwerken belangrijk bij solliciteren

Wat is netwerken?

Om een goed beeld te krijgen wat netwerken kan betekenen bij het vinden van een baan, moet u eerst weten wat de definitie van netwerken is. Als u hiervoor de dikke van Dale raadpleegt dan staat netwerken als volgt omschreven:  Netwerken is het creëren, uitbouwen en onderhouden van sociale contacten om informatie te verkrijgen waar men in zijn beroep of carrière zijn voordeel mee kan doen.    Bron: van Dale woordenboek

Ervaring

Ervaring heeft uitgewezen dat  mensen (zeker 50 -plussers) makkelijker een baan vinden via netwerken dan door het sturen van sollicitatiebrieven. Voor veel mensen heeft het woord “netwerken ” helaas een negatieve bijklank. Als er aan netwerken wordt gedacht hebben ze vooral het beeld van zakelijk netwerken op zakelijke bijeenkomsten door mensen strak in het pak, met een drankje in de hand en een vlotte babbel. Het idee om op deze manier een baan te gaan vinden jaagt velen schrik aan. Bovendien: “ik heb helemaal geen netwerk ”is vaak de eerste reactie en “ik ben helemaal niet goed om mijzelf op dat soort bijeenkomsten te verkopen ”is meestal de tweede.

Maar leest u nog eens goed de definitie van netwerken bovenin dit artikel. Hierin staat duidelijk dat netwerken betekent dat u probeert informatie te krijgen om u verder te helpen bij het vinden van een baan. Als u verwacht dat u via het netwerken een kant en klare baan op u ligt te wachten, dan heeft u een verkeerd beeld van netwerken. Netwerken kan u wel helpen telkens een stapje dichter bij uw droombaan te komen. Dat is de kracht van netwerken.

Wat doen sollicitanten?

We begonnen het artikel al met de opmerking dat ca. 30% van de vacatures direct zichtbaar zijn via kranten, vaktijdschriften of internet terwijl  slechts ca. 70% van de vacatures niet direct zichtbaar zijn en gaan via via (het netwerk). Wat doen mensen die een baan zoeken? Het gedrag van mensen dien een baan zoeken laat doorgaans wat anders zien.

 • Ze besteden ca. 70% van hun tijd aan het zoeken binnen de zichtbare vacatures (30% van de vacatures)
 • Ze besteden ca. 30% van hun tijd aan netwerken (70% van de vacatures).

Het blijkt dus dat het opbouwen van netwerken doorslaggevend is voor het vinden van de juiste vacatures of baan. U vist dan immers in de vijver waar de meeste vissen zitten. Maar veel mensen vinden het moeilijk om te netwerken of ze hebben daar beelden bij die erg moeilijk en ingewikkeld zijn. En daarom verzuimen ze soms om de belangrijkste activiteit namelijk netwerken uit te voeren.

Iedereen kan het!

Het opbouwen van een netwerk is erg eenvoudig wanneer u het in stappen opbouwt: Uiteraard is de derde stap de moeilijkste. Begin daarom maar eens met stap 1 en 2.

 • stap 1: vertel aan uw familie, vrienden en kennissen dat u op zoek bent naar een baan (en wat voor baan!)
 • stap 2: probeer in de tweede ring te komen: familie van familie, vrienden van vrienden en kennissen van kennissen.
 • stap 3: op mensen afstappen die u in het geheel niet kent!

Praktijkverhaal over netwerken

Iemand die een outplacement volgde bij De Steven gaf aan niet te kunnen netwerken. Hij was communicatief niet vaardig genoeg, had dit nooit gedaan en hij typeerde zichzelf als zijnde maar heel gewoontjes. Totdat hij op de voetbalvereniging iedereen aanhield en in 2 minuten vertelde dat hij op zoek was naar een baan als magazijnmedewerker. Waar was hij toen mee bezig? Netwerken dus! En hoe vond hij de baan? Via zijn netwerk.

Hoe vind ik een baan?

Netwerken is effectief bij een baan

Tips bij het inzetten van uw netwerk om uiteindelijk een baan te vinden.

 • Het creëren van een netwerk

  Als u dit op dit moment leest en u denkt dat u er nog mee moet beginnen, dan bent u eigenlijk al te laat. Het creëren van een netwerk gaat eigenlijk uw hele leven door. Er komen mensen bij en er vallen mensen af, want dit is een voortdurend proces. Het goede nieuws is dat u er natuurlijk wel mee kunt beginnen. Een netwerk creëren kost wel tijd en inspanning. Dat doet u niet van de ene op de andere dag.

 • Het uitbouwen van een netwerk

  Als u eenmaal een netwerk hebt dan kunt u dit steeds uitbouwen met nieuwe contacten. U ontmoet immers steeds weer nieuwe mensen op uw levenspad die u kunt toevoegen aan uw contacten.

 • Uw netwerk onderhouden

  Dit laatste onderdeel wordt vaak vergeten. Een netwerk onderhouden kost tijd, maar de tijd die u hierin investeert kan van onschatbare waarde zijn. Dus stuur uw contacten regelmatig een berichtje, pak de telefoon of spreek eens met ze af. Loop deze “oude ”contacten niet zomaar voorbij op bijeenkomsten omdat u gefocust bent op het leggen van nieuwe contacten. Blijf in contact met uw hele netwerk. Oud en nieuw!

Wat hebt u nodig voor succesvol netwerken?

 • Netwerken begint met een goede kennis van u zelf. Wat zijn uw sterke en zwakke punten? Hebt u goede communicatieve vaardigheden?
 • Onder goede communicatieve vaardigheden wordt o.a. verstaan:
  • Kunt u een goed gesprek voeren?
  • Kunt u goed luisteren?
  • Kunt u non verbale signalen interpreteren?
  • Kunt u zichzelf presenteren? Weet u hoe u overkomt bij een ander? U kunt door uw houding ook mensen afschrikken om contact met u te zoeken. Wees u hiervan bewust.
 • Als netwerker moet u alert zijn. Durft u kansen te grijpen als die zich voordoen?  U moet als netwerker zeer alert zijn op de gesprekken om u heen. Wat hoort u, wat valt u op? Sla die informatie op en doe er iets mee. Maar wees wel geestelijk aanwezig bij het gesprek dat u op dat moment voert. Niets is erger als met iemand in gesprek zijn, die steeds zijn ogen laat dwalen op zoek naar een interessantere gesprekspartner.
 • Als netwerker moet u ook een behulpzame houding hebben. U bent er niet alleen om te nemen, maar ook om te geven. Wissel informatie uit, als u een ander daarmee kunt helpen. Dat schept vertrouwen en hierdoor zal er ook gemakkelijker een beroep op u worden gedaan. Ook een doel van netwerken is vertrouwen te kweken in uw netwerk.

Wat moet u niet doen?

 • Leg niet alles op een weegschaal. Huldig niet het principe: ik doe wat voor jou, nu moet jij iets voor mij doen. Een goede netwerker is slechts een tussenpersoon in de onderlinge contacten.
 • Netwerken is dus bedoeld om informatie uit te wisselen. Daar zou u iets aan kunnen hebben of juist een ander. Een absolute no go is iemand voor het blok zetten. Tijdens het netwerken wilt u juist vertrouwen creëren en dat kan alleen als u mensen op uw gemak stelt.
 • Netwerken vereist een wederzijds respect. Iets eisen van een ander kan dan ook nooit.
 • Als laatste wil ik hierbij het manipuleren van mensen noemen. Probeer een ander nooit uw wil op te leggen. Vaak is het enige wat u moet doen erom vragen.

Netwerken voor een baan: hoe doe ik dat dan?

 • Voor u gaat netwerken moet een goed beeld hebben van wat u kunt, over welke vaardigheden u beschikt en waar u naar op zoek bent. Dat is uw startpunt van het netwerken.
 • Zeker mensen die al een periode zonder baan thuis zitten hebben vaak het idee dat ze geen netwerk hebben. Dat klopt gelukkig niet. Uw netwerk begint met de mensen die het dichtst bij u staan: uw familie in vrienden. Dat is uw kernnetwerk.
 • Maak een lijstje van uw familieleden en uw vrienden waar ze werken en welke vaardigheden zij hebben. Waarschijnlijk zult u een aantal overeenkomsten ontdekken. Misschien werkt er iemand bij een soortgelijk bedrijf waar u ook naar op zoek bent. Of hebt u een familielid die een groot sociaal netwerk heeft. Het kan ook zijn dat u opkijkt tegen een van uw vrienden om wat deze heeft bereikt. Welke vaardigheden heeft hij en wat kunt u hiervan leren?
 • Van mensen die dicht bij u staan wordt vaak aangenomen dat u alles al van hen weet. Maar is dit wel zo? Weet u echt met welke werkzaamheden uw naasten zich elke dag bezighouden? Of weet u meer de grote lijnen? Ga eens met ze in gesprek. Met uw directe omgeving is dit vaak makkelijker als met vreemden. U kunt op deze manier alvast uw vaardigheden uitproberen. Bent u voldoende energiek? Stelt u de juiste vragen? Luister u op een goede manier? Vrienden en familie zijn heel geschikt om dit uit te testen.
 • Laat uw naasten weten wat voor u belangrijk is bij het vinden van een baan. Vraag ze hun ogen en oren open te houden voor informatie die van u van belang kan zijn.
 • Daarna kunt u eens gaan kijken wie u allemaal al kent. (Oud)klasgenoten, (oud)collega’s, sportvrienden, hobbyclubs. Kortom iedereen die eigenlijk al een netwerk is, maar waarvan u  nog niet wist dat ze uw netwerk vormden. Zoek weer contact met mensen. Ook als dit al een tijd geleden is. Hernieuw deze contacten. LinkedIn is hierbij een belangrijk hulpmiddel om contacten weer aan te halen. Maak lijsten van deze contacten en zet erbij waar u ze van kent en wat ze doen. Op deze manier bouwt u uw netwerk uit en levert dit waardevolle nieuwe contacten op.

Wat vraagt uw aan uw gesprekspartner?

 • Het klinkt heel logisch, maar vertel aan uw gesprekspartner dat u op zoek bent naar een baan. U zou aan uw contact kunnen vragen met wie u contact op zou moeten nemen als u op zoek bent naar een baan in een bepaalde branche. Geef nooit je cv, maar stel gerichte vragen. Een gesprek blijft beter hangen als een toegestopte cv. Vaak kan de ontvanger zich niet eens meer herinneren wie de gever was. Een leuk gesprek blijft veel langer in de herinnering.
 • Als u in uw achterhoofd houdt dat u een baan zoekt dan kunt u, als u goede gesprekstechnieken kent, een gesprek ook sturen. Door gerichte vragen te stellen, kunt u uw zoektocht naar een baan in het gesprek inpassen.
 • Als u tips ontvangt, ga daar dan meteen achteraan. Laat een kans niet liggen door te lang te wachten.

Meer weten?

U krijgt maar een kans om een goede indruk te maken. Hebt u het gevoel dat u bepaalde vaardigheden voor het netwerken mist, zorg dan dat u deze vaardigheden eigen maakt. Als u via netwerken een baan wilt vinden, moet u echt goed voorbereid op pad gaan. De kans dat u op deze manier een baan vindt is groter dan bij het solliciteren.

Training effectief netwerken

Bekijk onze training gericht op effectief netwerken.

Effectief netwerken

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.