Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Je moet elkaar wel kunnen vergeven

Ja maar,  je moet elkaar toch ook kunnen vergeven. Die uitspraak nemen sommige mensen nogal (te) gauw in de mond.

Vergeving is geen moeten maar een gunst

Vergeven of vergeten?Vergeving is geen ‘moeten’ maar een gunst. Zodra het moet, wordt er een druk op een fundamenteel thema gezet die niet gezond is. Vergeven is een proces. In sommige gevallen van jaren.

Vergeven is wat anders dan ‘zand erover’

Vergeven is wat anders dan verstoppen, wegmoffelen en frommelen. Het is juist herinneren en de gebeurtenissen een plaats geven in je leven. Vergeven heeft alles te maken met de zaken aan het licht brengen, duidelijk maken, naar boven halen, de pijn opnieuw ervaren, verwoorden wat er is gebeurd. Dat lukt niet met zand erover.

Wegdrukken, verstoppen duidt erop dat het kwaad wat blijkbaar is gebeurd, niet serieus wordt genomen.

Vergeven en vergeten

Vaak wordt het in één adem geroepen: vergeven en vergeten. Maar die woorden gaan niet samen. Er zijn gebeurtenissen in een mensenleven die je niet kunt vergeten. En dan praat ik niet over een chocolaatje wat het kind van 8 jaar stiekem uit de snoeptrommel heeft gepikt. Het gaat om andere situaties. Situaties waarbij jongeren zijn gepest op school met grote gevolgen van dien. Situaties waarbij kinderen zijn mishandeld of misbruikt in hun jeugd die misschien hierdoor 30, 40 of 50 jaar de nadelige gevolgen hebben ondervonden: dag in dag uit.

Vergeven en verzoenen

Verzoenen is wat anders dan vergeven. Er kunnen situaties zijn waarbij je niet meer bij elkaar op de koffie komt of waarbij het zelfs beter is dat je niet meer bij elkaar op de koffie komt.

Hoe wordt het ontvangen?

Wanneer soms na jaren iets aan het licht wordt gebracht wat grote impact heeft gehad in iemands leven, is het doorslaggevend hoe hierop wordt gereageerd door de ander. Wordt het gebagatelliseerd? Zo van: dat jij je daar nu nog druk om maakt! Wordt het geminimaliseerd? Zo van: zo erg als jij het nu allemaal doet voorkomen, was het niet. Of wordt de boodschap ontvangen op de manier: ik ben fout geweest.

Vergeven doe je niet met je verstand

Vergeven is geen rationele kwestie. Zonder verstand gaat het niet maar het is vooral een gevoelskwestie en een emotionele kwestie. Lees ook: wat is vergevingsgezind?

Persoonlijke coaching

Wilt u werken aan uw persoonlijke ontwikkeling? Aarzel niet langer maar schrijf u meteen in voor coaching gericht op levensvragen! Natuurlijk hebt u  nog tal van vragen over de aanpak en prijs. Wanneer u contact met ons opneemt, zetten wij u alle mogelijkheden, voorwaarden (en de prijs) op rij!

Coaching gericht op levensvragen

Rubriek levensvragen

Lees andere artikelen in de rubriek levensvragen.

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens