Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Focus op doelstellingen ontwikkelen

Focus op doelen en resultaat. De doelstellingen zijn geformuleerd, het gewenste eindresultaat is bekend en vervolgens praat niemand er meer over binnen uw organisatie of team. Herkent u dat er te weinig focus is op resultaat en doelen?

Wat is focus?

Focus op doelstellingen ontwikkelenFocus heeft alles te maken met scherp stellen. Het scherp stellen van:

Focussen is er helemaal voor gaan zonder te worden afgeleid. Het vraagt dus doelgericht werken zonder afgeleid te worden.

Scherpstellen waarop en hoe dan?

Focus ontwikkelen betekent dus scherpstellen. We vergelijken het met een fotocamera met een prachtige telelens. Een fotocamera (oftewel de fotolens) kunt u scherpstellen. Nu komt het kenmerk van focus ontwikkelen. U kunt de camera alleen scherpstellen op die zaken die binnen uw bereik of gezichtsveld liggen.  Vanuit Drenthe kunt u de camera niet scherpstellen op de Nieuwe kerk van Amsterdam.

In feite gaat het ook zo met doelen realiseren. Het is prima dat u weet wat het einddoel is maar u kunt alleen maar scherpstellen op de activiteiten van deze week of wellicht op de acties die u vandaag moet uitvoeren.

Om een metafoor uit de voetbalwereld te gebruiken.  De voetbalclub kan wel als doelstelling hebben geformuleerd om kampioen te worden dit jaar maar concentratie en focus kan alleen ontwikkeld worden op de wedstrijd van vandaag. Focus ontwikkelen op de wedstrijd van over 4 maanden lukt u niet.

Hier en nu!

Hoewel werken vanuit doelstellingen lijkt te vragen om een proactieve houding van vooruitkijken en anticiperen op gaat het realiseren van doelen per uur, per dagdeel, per dag, per week, per maand. Vaak zien we dat mensen daar krampachtig in worden en al bezig zijn in hun hoofd met de wedstrijd van volgende week.  Dat gaat niet lukken! Uw gedrevenheid staat u dan in de weg en belemmert u om effectief uw doelstellingen te behalen.

Hoe ontwikkelt u focus binnen uw team of organisatie?

Wanneer u focus wilt ontwikkelen binnen uw team of organisatie zijn er een aantal uitgangspunten:

  • Om focus te ontwikkelen moet helder zijn wat het eindresultaat is. Wat moet uw medewerker bereikt hebben? Eindresultaat formuleren heeft alles te maken met het managen van verwachtingen. Wat zijn uw verwachtingen als organisatie of leidinggevende? Wat zijn de verwachtingen van de medewerker? Wat zijn de verwachtingen van uw klanten?
  • Hoewel het einddoel helder moet zijn, is het van belang om in kleine stapjes uit te werken wat u per dag, per week, per maand moet doen om uw doelstelling te bereiken.
  • Belangrijk is dat er commitment is op het te behalen einddoel
  • focus vraagt keuzes en prioriteiten: focus dus op datgene wat belangrijk is in het kader van doelstellingen
  • prioriteiten stellen betekent: laat liggen wat niet belangrijk is en besteed er geen aandacht aan
  • laat tijdverspillers achterwege evenals afleidingen
  • plan regelmatig een evaluatiegesprek: hoe gaat het?
  • de top van de berg bereiken (einddoel) is mooi maar vergeet niet dat het onderweg ook al mooi is en dat er prachtige vergezichten te zien zijn. Anders gezegd: zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning en probeer te genieten onderweg.

Doelen stellen

Dit artikel is geschreven in de serie: doelstellingen. Lees ook: training directie en ondernemers.

Doelstellingen

Resultaatgericht werken

Wilt u inzicht in trainingen gericht op het behalen van doelen en resultaat?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.