Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Zinloos vergaderen

Zinloos vergaderen is zonde van de tijd. Maar wanneer zijn vergaderingen zinloos? We noemen wat voorbeelden. Vergaderingen hebben geen zin wanneer ze niet leiden tot besluiten, wanneer er geen nieuwe ideeën aangeboord worden, wanneer er geen nieuwe informatie te delen is en wanneer er deelnemers bij de vergadering aanwezig zijn die er feitelijk niets hebben te zoeken.

Vergaderproblemen

Zinloos vergaderenEen vergaderprobleem is dat deelnemers weinig inspiratie ervaren of dat er te weinig beslissingen worden genomen tijdens de vergadering. Vergaderingen zijn juist bedoeld om knopen door te hakken of om deelnemers te inspireren en aan te zetten tot actie. Is dat niet aanwezig dan kan een gevolg zijn dat de deelnemer weinig inbreng toont tijdens de vergadering.

Wanneer hebben vergaderingen zin?

  • Indien de juiste deelnemers aanwezig zijn en er sprake is van een informatieachterstand (doel: informatie verstrekken)
  • Om bepaalde vraagstukken inzichtelijk te maken
  • Om besluitvorming te versnellen
  • Om conflicten te voorkomen en als ze er al zijn om ze op te lossen

Lees ook onze tips voor effectief vergaderen.

De organisatie

Vergaderingen hebben dus een goede organisatie nodig. Allereerst moet bekeken worden wat het doel is van de vergadering, wat voor soort vergadering het moet zijn (informatief, besluitvormend etc.). Daarna is het van belang om doelmatig te werken met een agenda en om basale vergaderregels toe te passen. Kenmerken van een goede organisatie:

  • Vergaderingen hebben een goede voorbereiding nodig zowel van de voorzitter als van de deelnemer
  • Vergaderingen dienen gestuurd te worden en de voorzitter dient de regie te houden tijdens de vergadering
  • Een vergadering dient goed samengevat te worden moet leiden tot acties zodat deelnemers na  afloop van de vergadering actiepunten kunnen afhandelen.

Knelpunten bij overlegvormen

Dit artikel  is geschreven in de serie: knelpunten bij overlegvormen.

Klachten en knelpunten tijdens overlegvormen

Training doelgericht vergaderen

De Steven verzorgt de training doelgericht vergaderen voor deelnemers en voorzitters van vergaderingen. Een aantal leerdoelen inzake vergadertechnieken hebben we voor u uitgewerkt.

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens