Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Grenzeloos en mateloos

Grenzeloos, onbegrensd of mateloos: bent u dat? Of zeggen ze van u dat u dat bent? Dat is een persoonlijke valkuil. Dat zou betekenen dat u onbeperkt, zonder grenzen of zonder mate bent.

Grenzeloos en mateloos

Betekenis en definitie

Aan de hand van enkele criteria komen wij tot een definitie. Wanneer u grenzeloos bent:

 • gaat u vaak over uw eigen grenzen heen, negeert u eigen grenzen of voelt u niet eens dat u grenzen hebt
 • gaat u vaak over de grens van anderen heen, negeert u de grenzen van de ander of voelt u niet dat de ander grenzen heeft
 • staat u toe dat anderen vaak over uw grenzen heengaan of merkt u niet eens op dat dit gebeurt
 • bent u mateloos en kent u geen maat (u weet van geen ophouden)
 • kunt u zich moeilijk inhouden of beperken
 • voelt u zich ongeremd en bent u in de ogen van anderen misschien vrijpostig

Leren begrenzen: matigheid!

Matigheid werd vroeger aangeduid als een deugd. In feite is matigheid: leren voorzien in eigen behoeften in plaats van overmatig voorzien in eigen behoeften. Het heeft alles te maken met het leren respecteren van eigen grenzen en de grenzen van de ander.

Grenzen leren aangeven

Overmatige vervulling van behoeften

Grenzeloosheid duidt op een overmatige vervulling van uw behoeften. Er zijn allerlei vormen van grenzenloosheid aan te duiden. We noemen wat voorbeelden:

 • Overmatig consumeren: overdaad schaadt!

  Een vorm van grenzeloosheid is overmatig consumeren. Bijvoorbeeld overmatig eten en drinken, overmatig TV kijken of te veel van sociale media gebruik maken. Kortom: over matigheid duidt vooral op dat u uzelf niet in de hand kunt houden. Wanneer dat structureel wordt spreken we over verslaving ongeacht wat dat is. U kunt verslaafd zijn aan de TV, games, facebook, eten, drinken, sport etc. Dat wil zeggen: u kunt er niet meer zonder. U hebt het gevoel dat u zonder uw verslaving niet kunt leven op een goede manier of u raakt gestrest wanner het er  niet meer is.  

 • Werkverslaving (de workaholic)

  Ook werverslaving is een vorm van over matigheid en grenzeloosheid. Het betekent dat u in uw slechte doen komt wanneer u niet werkt. U kunt niet meer stoppen, u weet van geen ophouden en u bent te veeleisend of u legt de lat te hoog voor uzelf.

 • Persoonlijke valkuilen

  Een andere vorm van mateloosheid zijn bijvoorbeeld de eigen persoonlijke valkuilen. Wie te loyaal is, overschrijdt de eigen grens.  En zo kunnen we er nogal  wat noemen zoals:

 • Hebzucht: het meer is nooit vol!

  Ook hebzucht of hebberigheid is een voorbeeld van grenzeloosheid. Het kan een sterke drijfveer zijn in een mensenleven maar het is geen behoefte. Hebzucht gaat over het vermeerderen van doorgaans materiele zaken. In ieder geval zaken die niets met het innerlijk te maken hebben. Lees ook: altijd meer is nooit genoeg.

 • Wellust

  Ook wellusten kunnen grenzeloos zijn. Denkt u maar aan machtswellust of graaizucht. Maar ook eerzucht of zelfzucht kan onbegrensde vormen aannemen waarbij mensen over grenzen van zichzelf of over grenzen van de ander heen gaan.

Eigen kracht ontdekken

Wie zijn eigen kracht kent, kent ook de eigen grenzen. Dat gaat altijd samen. Wie zich bewust is van zijn persoonlijke behoefte, hoeft niet over de eigen grenzen heen te gaan. Grenzen vertellen alles over uw behoeften. Onlangs zei iemand: maar het is toch prima om je eigen grenzen te verleggen? Dat klopt! Grenzen verleggen is wat anders dan grenzeloosheid. Wie zij grenzen verlegt is zich bewust waar de grenzen liggen.

Persoonlijke behoeften

Dit artikel is geschreven in de serie over persoonlijke behoeften.

Persoonlijke behoeften

Training en coaching

De Steven verzorgt training en coaching gericht op persoonlijke ontwikkeling, carrière en loopbaan, organisatie- en teamontwikkeling. Wilt u een overzicht van onze  trainingen?

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.