Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Behoefte aan steun

Hebt u behoefte aan steun? Dan bent u waarschijnlijk iemand die gehecht is aan een omgeving waarbij u harmonie voelt, vertrouwen krijgt en vertrouwen kunt geven en waar u open over uw gevoelens kunt spreken. Uw behoefte aan steun is waarschijnlijk de behoefte om begrepen en gehoord te worden. U vindt het belangrijk dat uw gevoelens, gedachten en mening ook serieus genomen worden door anderen. Uiteraard kan dit zowel thuis zijn als op het werk. Behoefte aan steun komt in feite voort uit de behoefte aan aandacht die ieder mens wel kent.

Behoefte aan steun

Definitie en betekenis

Wat is de definitie van steun? We benoemen enkele kenmerken. U steunt iemand wanneer:

  • u iemand aanmoedigt, stimuleert of aanspoort
  • u bescherming of ondersteuning aanbiedt
  • u iemand hulp biedt
  • u bereid bent om daadwerkelijk naar iemand te luisteren zodat hij/zij zich gehoord voelt

Steun in moeilijke tijden

In moeilijke tijden bij ziekte of tegenslag is uw behoefte aan steun wellicht groter dan in ‘normale’ tijden. U mag dan graag uw ervaringen delen met anderen en u zou graag willen dat u daar feedback of respons op krijgt.

Gevoelens

Gebrek aan steun geven gevoelens van: eenzaamheid, ik sta er alleen voor, het rust allemaal op mijn schouders, ik kan het niet delen. Steun geeft verbondenheid en u kunt er zich krachtiger of zelfverzekerder door voelen.

Steunen of leunen

Een verschil in het autonomieproces is steunen of leunen. Zoekt u steun? Wat voor steun zoekt u dan? Wilt u uw verhaal gewoon even kwijt? Zoekt u emotionele steun? Wilt u even sparren met iemand of vraagt u feedback?

Wilt u leunen op de ander? Dan gebruikt u de ander als aanleunwoning maar neemt u zelf geen verantwoordelijkheid meer voor het vraagstuk waar u mee bezig bent.

De valkuil: afhankelijk worden van de steun van anderen

Zodra uw behoefte aan steun doorslaat en u afhankelijk wordt van steun van andere mensen gaat het ten koste van uzelf. Min of meer dreigt hier de afhankelijkheidsrelatie te ontstaan. Zodra de ander u maar steunt, voelt u zich goed. Uw gevoel of gemoedstoestand wordt dan afhankelijk van wat anderen doen of nalaten. Leerdoelen die hieruit voortkomen zijn o.a.

Afhankelijk worden van anderen

Balans tussen zelfstandigheid en steun

In feite dient er een balans te zijn tussen zelfstandigheid enerzijds de behoefte aan steun. Sommige mensen hebben ogenschijnlijk nooit behoefte aan steun maar wat er vaak speelt is dat ze geen steun willen of durven vragen. Men wil zich op deze wijze sterk en groot houden en laten zien dat ze het zelf wel kunnen. Het gevaar hiervan is vastlopen door de lat te hoog te leggen, teveel hooi op de eigen vork te nemen en hulpvragen die er wel zijn te verdoezelen.

Wilt u de ander ondersteunen?

Nog een andere invalshoek: u vraagt niet om steun maar u wordt gevraagd om de ander te steunen? Belangrijk is goed te luisteren wat de ander vraagt. Wat is zijn/haar werkelijke behoefte? Zoekt de ander steun of steunzolen? Zoekt de andere emotionele steun of wil hij/zij u als aanleunwoning gebruiken? In het laatste geval wordt u geclaimd en wellicht zit u daar niet op te wachten.

Belangrijk verschil namelijk.

Behoeften

Dit artikel is geschreven in de serie behoeften.

Behoeften

Training en coaching

De Steven verzorgt training en coaching gericht op persoonlijke ontwikkeling, carrière en loopbaan, organisatie- en teamontwikkeling. Wilt u een overzicht van onze  trainingen?

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.