Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Emotionele uitputting en emotionele blokkades

Emotionele uitputting is een blokkade op de doorstroming van je gevoelens en emoties. In dit artikel wil ik daar dieper op ingaan met als doel herkenning te bieden wanneer je in een dergelijke situatie zit.

Wat betekent het?

Ik schreef al een artikel over mentale en psychische uitputting. Dat is sterk verwant aan emotionele uitputting. Een emotie is een gemoedstoestand, een innerlijke ervaring of beleving. Ik duid ze wel vaak met de vier B’s van Bang (angst), Boos (woede), Blij (vreugde) en Bedroefd (verdriet). En onder elke B kun je tal van gevoelens scharen. Bij boos hoort frustratie, irritatie, ergernis. Bij verdriet hoort bijvoorbeeld heimwee, rouw, verscheurd of gebroken.
Emoties zorgen voor leven in de brouwerij. Ze zijn belangrijk. Je kunt er niet zonder. Zonder emotie en gevoel zouden we functioneren als een langspeelplaat (LP) of als CD. Dan rationaliseren we alles zonder erbij te voelen.

Emotionele uitputting

Webinar plus e-book

E-book en webinar - Burn-out: een error in je lijf

Het e-book "Burn-out: een error in je lijf" is geschreven door Jan Stevens en biedt samen met het webinar een diepgaande verkenning van burn-out, inclusief persoonlijke ervaringen, praktische tips voor herstel, en een kritische blik op de rol van maatschappij en organisaties bij het voorkomen en aanpakken van burn-out.

Meer informatie?

Blokkeren en uitputten

Toch kunnen er omstandigheden zijn waarin je je gevoel blokkeert. Dat doen we niet bewust. Er is geen tastbare aan/uit-knop. Maar het lijkt wel alsof je jezelf en de ander de toegang ontzegt tot de emotionele ruimte. Ik probeer er woorden aan te geven hoe dat voelt en dat vind ik een behoorlijke klus eerlijk gezegd. Maar misschien herken je er dan wat in of misschien herken je het bij iemand in jouw omgeving.

Wat voor gevoel is het?

De vraag: 'wat voor gevoel is het?', is de verkeerde vraag. Het is juist gebrek aan gevoel. Opeens lijkt het alsof er niks meer is wat je nog raakt. Je wordt nergens meer warm van, je staat nergens voor in vuur en vlam, er is niks wat je nog ontroert of raakt. Het lijkt wel alsof het leven en het beleven aan je voorbijgaat.

Je bent ook niet geïrriteerd, of verontwaardigd, je voelt je niet verdrietig. Het lijkt wel alsof het allemaal aan je voorbijgaat. Jouw emotie stroomt niet, je voelt je dor en mat. Je voelt je wezenloos of apathisch.

Apathisch

Hoe kan het?

Vaak zie ik dat er een soort van emotionele zelfbescherming ontstaat. Het kan zijn dat jouw energiebalans finaal van de rit is. Je hebt je druk gemaakt om van alles. Het lukt je niet, het breekt je bij de handen af, je hebt je machteloos gevoeld. Het kan zijn dat je ernstige dingen meemaakt of meegemaakt hebt. En opeens zeggen hart en ziel tegen jou: ik sluit me af. Ik gooi de boel op slot. Het is een gevoel van leegte. Je voelt je leeg van binnen, je draait op de automatische piloot. Je ledematen doen het nog, maar je ervaart er weinig bij.

Wat moet je doen?

Het zou kunnen dat je in een burn-out zit. Dan moet je niet maar doorgaan en maar doorgaan. Trek aan de bel. Ga naar de huisarts, vertel aan jouw omgeving wat er aan de hand is. Zoek je een coachingstraject? Bel ons dan voor een adviesgesprek!

Coaching bij burn-out

Bekijk de mogelijkheden voor coaching bij burn-out of bore-out.

Coaching burn-out

Training gericht op stressreductie

Bekijk de leerdoelen gericht op stressreductie en stressmanagement.

Training omgaan met stress

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.