Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Pecha Kucha: wat is dat?

Training pecha kucha

Pecha Kucha(spreek uit: petsja-koetsja min of meer aan elkaar.) is een vorm van pitchen. Bijna iedereen kent wel de elevator pitch. Een pakkend verhaal dat maximaal 2 minuten mag duren. Deze pitch vorm komt uit Amerika. Daar zijn de wolkenkrabbers zo hoog dat je een pakkend verhaal over een product, dienst of idee in de tijd dat de lift erover doet om de hoogste verdieping te bereiken moet kunnen vertellen.

De Pecha Kucha, deze vorm van pitchen wordt ook wel Rapid Fire genoemd, duurt 6 minuten en 40 seconden. Exact. En geen seconde meer!

Oorsprong

De Pecha Kucha is nog niet zo heel oud. Deze is in 2003 uitgevonden door 2 architecten in Tokyo. Astrid Klein en Mark Dytham vonden presentaties vaak langdradig en gingen op zoek naar een creatieve manier om op een andere manier te presenteren. Dat werd de Pecha Kucha. De naam van deze pitchvorm komt dus uit Japan. De betekenis van het woord Pecha Kucha is letterlijk prietpraat of gebabbel. Ik vind dit zelf een beetje een vreemde naamkeuze, omdat je juist in de beperkte tijd die je krijgt heel precies moet weten wat je wilt vertellen. Verre van prietpraat of gebabbel. Maar dit terzijde.

Effectief leren pitchen?

Wilt u effectief leren pitchen? Dat kan! Meer informatie?

Pitchen

Betekenis

De Pecha Kucha of Rapid Fire bestaat uit 20 slides(dia’s) die precies 20 seconden blijven staan. Dit betekent dat iedere Pecha Kucha precies 6 minuten en 40 seconden duurt. Op de slides mogen alleen plaatjes te zien zijn en geen tekst. Je moet die slides eigenlijk zien als plaatjes in een boek. Het moet jouw verhaal ondersteunen. Meer niet. Jij verteld de tekst zonder naar de plaatjes te kijken. Bij de Pecha Kucha komt dus heel veel gevoel kijken.

De slides worden iedere 20 seconden automatisch ververst. Dus je bladert deze als presentator niet zelf door. De kunst is om jouw verhaal in zo´n tempo te doen dat je ervoor zorgt dat jij in je presentatie precies synchroon loopt met de slides. Je wacht dus niet tot het volgende plaatje verschijnt, maar je houdt een doorlopend verhaal. En dat is de kunst van Pecha Kucha. Onnodig te zeggen dat je jouw verhaal dus heel erg goed moet oefenen en timen. Onnodig te zeggen dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Ik heb regelmatig Pecha Kucha’s meegemaakt die niet bepaald synchroon liepen. Hilarisch. Maar ja, het streeft wel zijn doel voorbij.

Wie gebruikt het? Waar?

Een Pecha Kucha presentatie wordt vaak gebruikt op congressen. Maar ook het bedrijfsleven en studenten maken steeds meer gebruik van deze presentatietechniek.

Opbouw

De opbouw van een Rapid Fire presentatie verschilt niet veel van een gewone presentatie. Je begint met een inleiding. Meestal worden hier 2 slides voor gebruikt. Voor de afsluiting van je pitch wordt over het algemeen 1 slide gebruikt. Dit betekent dat je 17 slides over hebt om jouw verhaal te vertellen. Dus 340 seconden om je verhaal te vertellen en te zorgen dat jouw boodschap blijft hangen bij je publiek. Dus is het zeer belangrijk om jouw woorden en de begeleidende slides zorgvuldig te kiezen.

Voorbereiding

Een goede Pecha Kucha staat of valt met een heel goede voorbereiding. Het lijkt zo eenvoudig: 6 minuten en 40 seconden om je boodschap over te brengen, maar ik kan je verzekeren dat dit niet zo eenvoudig is. Je moet jouw verhaal vloeiend kunnen overbrengen. Je hebt immers geen pauzeknop. Het zou zonde zijn als je je verhaal nog niet hebt afgemaakt terwijl de slides zijn afgelopen. Of andersom. Je bent al klaar en de slides gaan nog door. Oefenen is geen overbodige luxe.

Presentatie voorbereiden: hoe doe je dat?

Allereerst moet je goed in beeld hebben wie jouw publiek is of wel:

 • Wie is je doelgroep?
 • Welke boodschap wil je overbrengen? Wat moet jouw publiek onthouden na je presentatie?
 • Wat wil jij vertellen en heb je goede ondersteunende afbeeldingen?

Als jij deze informatie heeft verzameld dan kun je echt aan de slag met het maken van jouw Pecha Kucha presentatie. Het probleem is vaak het derde punt. Je hebt waarschijnlijk veel meer tekst dan je kwijt kunt in de presentatie. Dat is heel normaal. Maar dat maakt het nog niet eenvoudig.

De volgende stap is dat je gaat kijken of je de verzamelde informatie kunt verdelen over 20 slides. Daarna moet jij heel kritisch gaan kijken welke woorden je gaat kiezen voor jouw verhaal en of de gekozen afbeeldingen dit verhaal ondersteunen. Denk hierbij aan een voorleesboek. Maakt het plaatje de door jou gesproken tekst duidelijker? Het is een fase van schrappen en uitproberen. Gebruik een stopwatch om de tekst te gaan timen. Kijk vooral kritisch of het verhaal duidelijk is voor jou toehoorders. In deze fase kun je nog makkelijk schuiven met de tekst als je voor de ene slide te veel tekst hebt en voor de andere juist te weinig. Je moet blijven proberen kort en bondig te zijn, maar soms is het nodig om iets meer uit te leggen. De presentatie moet wel een logisch geheel blijven.

Oefenfase

Het concept van een Pecha Kucha is erg strak. Dat geeft je nauwelijks ruimte om te improviseren. Het is noodzakelijk om de pitch te oefenen en te timen. Gebruik een stopwatch om goed uit te komen aan het eind.

En dan gaat het natuurlijk ook nog om het presenteren zelf. Hoe sta jij erbij? Hoe is het gebruik van je stem? Net als bij een “gewone” presentatie is de manier waarop je presenteert ook van groot belang om jouw boodschap over te brengen. Jouw Pecha Kucha kan nog zo goed zijn uitgewerkt, als je het niet op de juiste manier kunt overbrengen mist deze alsnog zijn doel. Ga ook dit oefenen door voor een spiegel te gaan staan. Vraag feedback aan jouw omgeving. Of neem je oefensessies op met jouw mobiele telefoon en kijk kritisch naar jezelf. Wat kan er nog verbeterd worden? Waar ben ik nog te onduidelijk? Hoe heeft mijn Pecha Kucha de meeste impact?

Het presenteren

Op het moment suprême moet je in 6 minuten en 40 seconden een samenhangende presentatie houden die soepeltjes doorloopt. Je hebt hierbij geen spiekbriefjes, maar je doet jouw verhaal helemaal uit het hoofd. Ook is het niet de bedoeling dat jij steeds achteromkijkt of de volgende slide al is verschenen. Je hebt van tevoren zo geoefend dat jij weet waar je bent in jouw verhaal. Je weet precies wat jouw snelheid van spreken moet zijn. Weet jij hoe jij je boodschap moet overbrengen, zodat je zeker weet dat deze blijft hangen bij jouw publiek. Bij een Pecha Kucha staat of valt alles met timing. Dus ook nog tellen in je hoofd tijdens de presentatie om de Pecha Kucha tot een goed eind te brengen. Veel succes!

Wil je meer weten over het houden van een Pecha Kucha of wil je meer weten over pitchen? Of heb je een ander leerdoel op het gebied van presenteren?

Leerdoelen zelfpresentatie

Bekijk ook andere llerdoelen voor de training zelfpresentatie.

Leerdoelen training zelfpresentatie

Diverse trainingen

Meer weten over:

 • sollicitatietraining
 • training jezelf profileren
 • training netwerken?

Neem contact met ons op!

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Zomeraanbieding: persoonlijk ontwikkelpakket

Wil je deze zomer gebruiken als rustmoment om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan is dit voor jou een unieke kans.

De actie is verlengd tot 14 augustus 2021 wegens grote belangstelling: 3 e-books over persoonlijke ontwikkeling! Van € 56,85 voor € 39,95.

Zomeraanbieding

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.