Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Johari raam

Het Johari venster is een bekend hulpmiddel om te achterhalen over welke kwaliteiten je beschikt, welke zichtbaar zijn en welke niet. De naam Johari komt van de bedenkers Joseph Luft en Harry Ingham.

Waarover gaat het precies?

In bijgevoegd schema zie je een viertal vlakken namelijk: open, blinde vlek, verborgen en onbekend.

 • Open

  Open wil zeggen: het is bekend bij jezelf en bij anderen. Dat wil zeggen dat de kwaliteiten die je van jezelf kent ook herkend worden door anderen. Ik noem dat ook wel manifeste kwaliteiten. Ze zijn duidelijk aanwezig. Er ontstaat dus een congruent beeld. Het beeld dat je van jezelf hebt stemt overeen met het beeld dat anderen van jou hebben.

 • Blinde vlek

  Categorie twee gaat over de blinde vlek. Het is bekend bij de ander maar onbekend bij jezelf. Anderen zien bepaalde kwaliteiten van jou maar je merkt die zelf niet op. Dat zou kunnen inhouden dat je meer kunt dan je zelf dacht maar het geeft ook aan dat je nog te weinig zicht hebt op jezelf. Anderen kunnen echter ook valkuilen van je zien die je zelf niet opmerkt. In dit geval spreek ik wel vaak over een blinde vlek en is bewustwording van belang.

Johari raam

 • Verborgen

  Ik spreek over verborgen eigenschappen wanneer het gaat over bekendheid bij jezelf terwijl de ander niet bekend is met dat deel van jou. Ik noem dit ook wel half latente kwaliteiten. Thuis laat je ze wel zien maar op je werk bijvoorbeeld niet. Een gevolg kan zijn dat jij je te weinig profileert en dat de ander niet het juiste beeld van jou heeft.

 • Onbekend

  Onbekend betekent dat het verborgen is. Je ziet of weet het niet en de ander ook niet. Ik denk aan een jongeman die na de lagere school de mavo ging doen terwijl hij later cum laude afstudeerde op een tweetal universitaire richtingen. De leraar op de basisschool had niet opgemerkt wat voor talent hij in de klas had en de ouders c.q. de leerling zelf hadden dit ook niet gedacht.

Effectief functioneren

Effectief functioneren zit vooral in het vakje wat ik als open duid. Je hebt zicht op kwaliteiten en eigenschappen waarover je beschikt en jouw omgeving ziet dat ook. Hoe groter deze categorie is, hoe beter het gaat. Er is een congruent beeld en dat wil zeggen: het beeld dat je van jezelf hebt stemt overeen met het beeld dat anderen van jou hebben. Er is een imago dat past.

Bewustwording

Bewustwording is noodzakelijk in de categorie blinde vlek. Als deze te groot is, haal je er toch nog niet uit wat er in zit. Wellicht voel je je belemmerd, onzeker of heb je nog gebrek aan zelfvertrouwen. Terwijl anderen jouw kwaliteiten wel zien, voel je je nog belemmerd of terughoudend. Je hebt een enorme potentie aan persoonlijke ontwikkeling en groei wanneer je gaat werken aan je blinde vlekken.

Persoonlijke effectiviteit

Wil je een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training
 • 2- daagse teamtraining

Training Persoonlijke Effectiviteit

Leiderschapsstijl

Ben je leidinggevende en herken jij je in het vuurtype?

Lees dan het artikel over de verschillende leiderschapsstijlen. Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Leiderschapsstijl

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book: talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!

Je kunt nu het nieuwste e-book (PDF) aanschaffen van Jan Stevens over: talenten en kwaliteiten, jouw houvast en zekerheid.

Je kunt ook de boekpresentatie van 27 januari gratis terugkijken. Inschrijven?

Talenten en kwaliteiten / e-book

Meer informatie?

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.