Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Leren van je schaduw

Jouw schaduw is dat deel van de persoonlijkheid waarmee je onbekend bent geraakt of wat je liever niet aan anderen wilt laten zien. Ieder mens heeft een schaduwkant die opspeelt in tal van situaties. Toch kun je ook leren van je schaduw. In dit artikel ga ik nader in op hoe je kunt leren van je eigen schaduwkanten.

Wat is schaduw?

Schaduw veronderstelt dat er ook zon is. Waar zon is, zie je licht en ervaar je warmte. Waar schaduw is zie je de donkere zijde. Ik leg het vaak zo uit: aan de ene kant heb je jouw kwaliteiten. Dat is positief. Aan de andere kant zijn er de vervormingen van jouw kwaliteiten. Dat wordt vaak als negatief ervaren, hetzij door jezelf of door jouw omgeving. Jouw schaduwkant bestaat uit:

  • Eigenschappen, kwaliteiten of vervormingen die je wel kent van jezelf maar die je liever niet aan anderen toont (omdat je jezelf erom afwijst)
  • Kwaliteiten die je wel kent van jezelf maar die je niet toont omdat je weet dat anderen er negatief op zullen reageren
  • Kwaliteiten die je kwijtgeraakt bent omdat je jezelf bent kwijtgeraakt

Schaduw en persoonlijkheid

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen. Wat voor eigens heb jij in de schappen staan?

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Gratis webinar

Wil je inzicht in wat voor type mens je bent en welke karaktereigenschappen bij jou horen? In een gratis webinar (online workshop) vertel ik meer over water-, vuur-, lucht-, en aardetypen.

Je kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Zelfinzicht

Inzicht in jouw schaduw biedt zelfinzicht. Het is zelfs een manier om te ontdekken waar jouw kracht ligt of waar jouw kwaliteiten liggen. Bewustwording is belangrijk. Ik noem een paar voorbeelden:

  • De mensen die je het hardst veroordeelt, vertellen iets over jouw schaduw maar ook over jouw kwaliteiten. Wanneer je iemand veroordeelt omdat hij/zij zo gemakzuchtig is dan zal dat ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat je een doorzetter bent of dat je consciëntieus en gewetensvol bent.
  • Jouw irritaties (ook wel allergie genoemd) vertellen iets over jouw kwaliteiten
  • In stress-situaties waarbij jouw schaduwzijde snel boven komt drijven kun je leren over welke kwaliteiten of eigenschappen je beschikt
  • Zaken waar jij je voor schaamt en waarover je een uitgesproken mening hebt in de trant van: ‘zo wil ik niet zijn’, vertellen waarschijnlijk veel over jouw eigenschappen.

Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar assertiviteit op 21 december 2023

Ben je klaar om je assertiviteit te versterken, persoonlijke groei te omarmen en de vicieuze cirkel te doorbreken? Mis deze webinar niet!

Webinar assertiviteit

Meer informatie

Aanbieding: schaf e-book en webinar tegelijkertijd aan

Word assertief

Aanbieding

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.