Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Transcendentie

Transcendentie wordt vaak uitgelegd als ‘boven jezelf uitstijgen’. Voor veel mensen is dat vaag. En in een tijd van ‘meten is weten’ is dat ook minder tastbaar. Transcendent is een gevoelstoestand of gemoedstoestand van de geest waarbij je een hoger bewustzijn ervaart. Het is niet een diepere zintuiglijke waarneming maar een bovenzintuiglijke waarneming. Het is bovenzinnelijk of bovennatuurlijk. Toch denk ik dat we er teveel dikke woorden voor gebruiken. Ik leg het uit als ‘het overstijgen van de dagelijkse realiteit’.

Wat is transcendent?

Transcendentie raakt aan spiritualiteit. En dat is de ervaring van de geest, van hart en ziel, van alles wat met de zintuigen niet waar te nemen is. Het is niet concreet, niet tastbaar, niet zichtbaar maar wel voelbaar en het is te ervaren. Zelf ben ik christelijk opgevoed en daar heb ik ook de taal geleerd om te duiden wat transcendentie is. In de christelijke religie spreekt men over ‘de vrede die alle verstand te boven gaat’. Hoe mooi is dat uitgedrukt. Bovenzinnelijk duidt op alles wat het verstand te boven gaat. Het staat mijlenver verwijderd van logica en argumentatie.

Is dat per se in de religie te vinden? Ik denk het niet. Je kunt het ook vinden in de muziek. Denk eens aan de pianist die als het ware zichzelf vergeet, boven de toetsen uitstijgt en die zogenoemd een eenheid vormt met de piano. Je voelt de vibe, de geesteskracht, de ziel. Denk eens aan de ruiter die een eenheid vormt met het paard, die verstaan elkaars taal en begrijpen elkaar. Dat is toch iets wat alle verstand ‘te boven gaat’!

Transcendentie

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Loopbaanonderzoek

Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:

  • Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
  • Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
  • Zijn: talenten, eigenschappen,  kwaliteiten

Loopbaan oriëntatie

We zijn het verleerd!

In de westerse maatschappij zijn we dit soort dingen verleerd. Wat is dit soort dingen? Zielskracht, eenheid van hart en ziel en alles wat het verstand te boven gaat. We hebben geloof ingeruild voor wetenschap, hoop voor logica en bezieling voor SMART-doelen. En zo hebben we veel zieleroerselen geprobeerd te beredeneren en te verklaren. Maar eerlijk is eerlijk: het leven vindt niet plaats in je hoofd maar in hart en ziel. Levenswijsheid is wat anders dan wetenschap en logica.

Gevoelens en gezondheid

Transcendentie raakt jouw gemoedstoestand. Of het nu waardering is voor de schoonheid van de muziek, de sereniteit van de natuur, het liefhebben van verzen en taal of de hoop op een beter leven: het raakt jouw levensbron. Er komen gevoelens los van troost, hoop of dankbaarheid. Er komt iets op gang waar geen woorden voor zijn.

Energiebalans

Wanneer er hoop is, wanneer er overtuiging is, wanneer er geloof is dan is er bezieling. Daar krijg je energie van. Het is de motor van ons bestaan. Daarom zie ik transcendentie als inkomsten op de energiebalans.

Wat wil je eigenlijk?

Wil je meer weten over wat je zou willen? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Wat zou je willen?

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.