Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ben je boos omdat jouw kind een slecht cijfer haalt?

Als ouder kun je zo boos worden als je kind een slecht cijfer haalt. Een slecht cijfer haalt bij jou het ‘slechtste’ in je naar boven. Je wilt zo graag dat je kind het goed doet. Dat er goede cijfers worden gehaald. Je gunt je kind zo graag een mooie toekomst zonder zorgen.

Je dochter is 15 jaar en zit op het gymnasium. Ze heeft altijd goede cijfers gehaald maar de laatste paar jaar krijg je opeens telefoontjes van school. Ze haalt slechte cijfers, zit niet goed in haar vel. Verschijnt niet op de les, spijbelt, levert haar huiswerk niet in etc. De schrik slaat je om het hart. Hoe kan dit?

Achter de broek aan!

Je zit je haar al voortdurend achter de broek aan. Je zorgt er al voor dat ze wekker op tijd zet. Je maakt haar zelfs wakker omdat ze negen van de tien slaapt door de wekker heen slaapt. Je spoort haar aan om op te schieten zodat ze nog op tijd op school kan komen. Je stelt consequenties en sancties zodat ze haar huiswerk gaat maken.

Sancties in de vorm van het afnemen van de telefoon, niet meer met vrienden omgaan, niet meer sporten. Pas als het huiswerk af en er goede cijfers worden gehaald kunnen deze sancties worden opgeheven. Tot zolang blijft ze binnen om te leren. Maar ook dat lijkt niet te helpen. Het is als het ware een neerwaartse spiraal. Alles wat je doet, helpt tijdelijk en daarna zakt ze nog verder weg dan voorheen.

Boos om een slecht cijfer

Wat doet het met jou?

Je wordt er moedeloos en depressief van. De sfeer in huis is om te snijden. Er is continue spanning en stress, er is soms zelfs sprake van agressie. Boos ben je ook haar. Ze heeft nooit iets aan haar huiswerk gedaan. Nu studeert ze een beetje maar dat is lang niet genoeg om haar cijfers op te halen. Je hebt ook veel vragen waar je geen antwoord op krijgt. Waarom doet ze niets? Waarom maakt ze haar huiswerk niet? Waarom doet ze niets met de huiswerktips, die ze krijgt van de huiswerkbegeleiding? Het heeft je al zoveel geld gekost! Gek word je ervan.

Je kind beschermen

Als ouder wil je het allerbeste voor je kind. Je wilt dat het goed met ze gaat. Ze geen zorgen hebben en een gelukkige toekomst tegemoet gaan. Je zou zo graag het ijzer met je handen breken. Je wilt alles voor ze doen maar er moet ook iets voor terugkomen.

Het is onmogelijk om kinderen te behoeden voor problemen, om ze heel te houden. Het is onmogelijk om muren om ze heen te bouwen om ze te beschermen. Kinderen hebben het recht om hun eigen fouten te kunnen maken, hun eigen pijn te voelen om van te leren. Je kunt ze niet altijd in bescherming nemen.

Wat kun je wel doen om je kind te helpen?

Ga eens bij jezelf na of er bij jou misschien onverwerkte emoties, pijnen of ervaringen zitten. Jouw onverwerkte emoties, pijnen en ervaringen zorgen ervoor dat je deze onbewust wilt voorkomen bij je kind. Jouw onverwerkte pijn of ervaring wordt onbewust door je kind opgemerkt. Je kind voelt dat jij niet in balans bent. Nu kun je allerlei hulpinstanties inschakelen voor je kind maar dat zal allemaal tijdelijk zijn vruchten afwerpen.

Maar wat je ook doet om je kind te helpen, is gaan onderzoeken welke ervaringen of emoties jij nog niet hebt verwerkt. Waar komt dit vandaan en mag jij loslaten of ontwikkelen. Pas als dit voor je zelf zichtbaar wordt, kun je dit thema loslaten en gaat het bij jou stromen. Pas dan kan je kind zich optimaal ontwikkelen.

Want kinderen zijn als een spiegel voor jou. Zij maken jouw blinde vlekken zichtbaar. Jouw kind maakt zichtbaar wat jij voor jou onzichtbaar is. Ga eens onderzoeken (met een kindertolk) welke persoonlijke vraagstukken jij mag opruimen. Alles wat jij niet langer in jezelf onderdrukt, hoeft je kind niet meer uit te drukken.

Jongerencoaching

In contact komen met een coach voor jongeren of studenten? Heb je hulp nodig?

Coaching voor jongeren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit coach


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.