Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Overgang basisschool naar voortgezet onderwijs

Overgang basisschool naar voortgezet onderwijs: kun je er niet aan wennen? Vroeger op de basisschool had je het leuk en was het gezellig. Je had een fijne klas en een paar leuke vriendinnen. Nu op het voortgezet onderwijs is het helemaal niet zo leuk en gezellig meer.

Omdat jouw citoscore is tegengevallen had je niet de mogelijkheid om naar dezelfde school las je vriendinnen te gaan. Jouw vriendinnen zijn naar een andere school gegaan en jij bent als enige van je klas op deze school terecht gekomen. 

Plezier weg

Vroeger ging je nog wel met plezier naar school, maar nu is school niet echt meer je favoriete bezigheid. Je moet! Maar leuk is anders. Je voelt op deze school een beetje een vreemde eend in de bijt. Je hoort er niet echt bij en je vindt het lastig om aansluiting te vinden bij de anderen kinderen. Je wordt wel uitgenodigd voor feestje maar die zijn niet leuk.

Dit zijn de kinderen die zulke andere dingen doen dan jij. Ze praten over zaken waar jij je het helemaal niet over wilt hebben. Je gaat dan ook liever niet naar die feestjes. De kinderen waar je wel graag bij wilt horen praten over onderwerpen die jou wel aanspreken maar je voelt je bij hun gedrag niet prettig en blijf je op enige afstand staan kijken.

Overgang naar het voortgezet onderwijs

Buitenstaander in eigen klas

Voel je je buitenstaander in je eigen klas?

Buitenbeentje in de klas

Trutten en nurts

En dan heb je nog een andere groep kinderen, die zijn echt saai en truttig en wil je ook niet bij horen en zeker bij gezien worden. Stel je eens voor zeg wanneer ze jou bij die trutten en nurts zien staan, nou dan ga je wel echt af en val je helemaal buiten de boot. Je hebt nu al het gevoel dat de andere kinderen jou niet echt zien staan.

Je hebt geen andere keus dan maar alleen een beetje rond te hangen, zo laat mogelijk op school komen en zo vroeg mogelijk weer naar huis gaan. Thuis durf je er niet over te praten, je weet dat je ouders hier verdriet van hebben en ze weten toch niet wat ze hieraan kunnen doen. Het zal vast weleens beter worden. Wellicht kom je volgend jaar in een andere klas.

Wat is er aan de hand?

Weet je ook wat er echt aan de hand is? Zit je niet op de juiste school? Heb je geen aansluiting bij anderen in de klas? Laat het er niet bij zitten maar zoek uit wat nu werkelijk de oorzaak is.

Jongerencoaching

In contact komen met een coach voor jongeren of studenten? Heb je hulp nodig?

Coaching voor jongeren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar assertiviteit op 21 december 2023

Ben je klaar om je assertiviteit te versterken, persoonlijke groei te omarmen en de vicieuze cirkel te doorbreken? Mis deze webinar niet!

Webinar assertiviteit

Meer informatie

Aanbieding: schaf e-book en webinar tegelijkertijd aan

Word assertief

Aanbieding

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.