Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoogbegaafden laten zich de wet niet voorschrijven

Hoogbegaafde personen laten zich de wet niet zo snel voorschrijven. Dat komt op anderen weleens eigenwijs over of het wordt snel gelabeld als ‘eigengereid’ of ‘het moet wel op jouw manier hè?’. In dit artikel ga ik in op de vraag hoe het komt dat HB-ers zich niet laten dicteren door anderen en hoe onterecht het is om ze als betweter te labelen.

Betweters? Eigenwijs?

Zijn HB-ers eigenwijs? Dat is een groot misverstand wat onterecht is. Ik heb er al veel meer genoemd in een artikel over misverstanden over hoogbegaafden. Weet je wat het is? Hoogbegaafde personen hebben een sterke behoefte aan zelfsturing, aan vrijheid en onafhankelijkheid. Anders gezegd: de behoefte aan zelfsturing is vaak sterker dan bij andere mensen. Dat betekent overigens nogal wat, ook voor de functie en het werk wat zij gaan verrichten. Of voor de studie die ze gaan volgen.

In de hoek gedrukt

Zodra een HB-er zich in de hoek gedrukt voelt, knapt er iets lijkt wel. Zodra een HB-er op instructieniveau wordt aangestuurd en hem/haar verteld wordt hoe hij zijn/haar werk en taken moet uitvoeren, gaat er iets mis.

HB-ers laten zich de wet niet voorschrijven

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Doe de HB-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogbegaafd: gave of probleemgeval

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval. 

Meer info via de webshop.

Meer informatie

Hoe het komt?

Ik noemde het zelfsturing. Er is behoefte aan een zekere vorm van eigen invulling van taken en opdrachten. Hoogbegaafden komen vaak in beweging omdat ze iets willen bereiken en niet omdat het hun van buitenaf is opgelegd. Ze weten zichzelf doorgaans te motiveren en als dat een keer niet lukt dan draagt een sturende, directieve en dicterende leidinggevende eerder bij aan demotivatie dan aan motivatie. Beter is om open het gesprek aan te gaan. Nog beter is het om te sparren met de HB-er. Want zodra de bezieling er weer in komt, gaan ze weer los.

Een ander punt is: HB-ers willen begrijpen. Het is niet dat men geen leiding van de ander accepteert maar men begrijpt graag waarom men een bepaalde opdracht moet uitvoeren.

Zelfsturing is geen anarchie

Voor de duidelijkheid. De behoefte aan zelfsturing is wat anders dan anarchie. Het beeld dat een HB-er dan maar in alles zijn eigen gang moet gaan is incorrect. Er moet duidelijkheid zijn over de kaders en begrenzing wanneer het over goed functioneren gaat. Duidelijk moet zijn wat het resultaat zou moeten zijn in een bepaalde functie. Anders wordt het anarchie of zoals iemand onlangs zei in een coachingstraject: ‘ik kreeg alle vrijheid maar niet de ruimte om goed te functioneren’.

Anderzijds: zodra ze alles voorgekauwd krijgen hoe iets moet verlopen, wordt er ingebroken op de mogelijkheid om zelf keuzes te maken in het werk.

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw e-book: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop. Titel: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij? Hoe ga je je zelfverzekerder voelen?

Zelfvertrouwen e-book

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book (PDF) authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.