Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Zijn hoogbegaafden eigenzinnig?

Zijn hoogbegaafde mensen vaak eigenzinnig of eigengereid in die zin dat ze maar menen dat het wel precies zo moet gaan als zij willen? Wist u dat dit een groot misverstand is wat overigens nogal hardnekkig is?

Hoogbegaafd en eigenzinnigWat is eigenzinnig?

Eigenzinnig duiden wij aan als mogelijke valkuil. In het artikel over eigenwijs of eigengereid leggen we nader uit wat we hiermee bedoelen. Belangrijk is om vooraf vast te stellen dat aan eigenzinnigheid een sterke eigenschap ten grondslag ligt. Wie eigen zin teveel doordrijft, komt in zijn valkuil terecht maar het positieve is wel dat iemand een eigen mening heeft.

Autonoom

Hoogebegaafden vinden het vaak fijn om autonoom te handelen. Dat betekent dat zij het beste functioneren wanneer ze een bepaalde ruimte en vrijheid krijgen om die dingen te doen die ze zouden willen of moeten doen. Soms werken ze liever alleen dan samen. Dat komt niet omdat HB-ers sociaal onhandig zijn maar omdat ze graag invloed hebben op hun taken en vooral hoe hun taken uitgevoerd moeten worden. Ze kunnen doorgaans heel goed alleen werken en handelen.

Aansturen op instructieniveau werkt niet

HB-ers moeten aangestuurd worden binnen bepaalde kaders en doelstellingen. Maak  duidelijk wat het speelveld is en ze functioneren opperbest. Soms worden hun gedachten ook niet begrepen door anderen en is het belangrijk dat ze hun eigen gang kunnen gaan. Even sparren is beter dan voorschrijven hoe het allemaal precies moet.

Valkuil eigengereid vermijden

Belangrijk is dat de HB-er leert om autonoom te handelen en de valkuil van eigengereidheid te vermijden. Een persoonlijk ontwikkeldoel kan zijn om afwisselend te kunnen leiden en te volgen in een samenwerking. Wat er ook bij hoort is:

  • erkennen dat anderen ook goede ideeën hebben of eerlijk toegeven dat die ideeën soms zelfs nog beter zijn
  • gedrag vermijden om eigen zin door te zetten of aan anderen op te leggen omdat het eigen idee als het beste wordt gezien

Hoogbegaafd

Bekijk ons aanbod voor training, loopbaanbegeleiding en coaching van hoogbegaafden.

Coaching hoogbegaafden

Talentontwikkeling

Bekijk onze trainingen voor talentontwikkeling of ons aanbod voor hoogsensitieve personen.

Persoonlijke ontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach