Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zijn hoogbegaafden eigenzinnig?

Zijn hoogbegaafde mensen vaak eigenzinnig of eigengereid in die zin dat ze maar menen dat het wel precies zo moet gaan als zij willen? Wist je dat dit een groot misverstand is wat overigens nogal hardnekkig is?

Wat is eigenzinnig?

Eigenzinnig duid ik aan als mogelijke valkuil. In het artikel over eigenwijs of eigengereid leg ik nader uit wat ik hiermee bedoel. Belangrijk is om vooraf vast te stellen dat aan eigenzinnigheid een sterke eigenschap ten grondslag ligt. Wie eigen zin te veel doordrijft, komt in zijn valkuil terecht maar het positieve is wel dat iemand een eigen mening heeft.

Autonoom

Hoogbegaafden vinden het vaak fijn om autonoom te handelen. Dat betekent dat zij het beste functioneren wanneer ze een bepaalde ruimte en vrijheid krijgen om die dingen te doen die ze zouden willen of moeten doen. Soms werken ze liever alleen dan samen.

Dat komt niet omdat HB-ers sociaal onhandig zijn maar omdat ze graag invloed hebben op hun taken en vooral hoe hun taken uitgevoerd moeten worden. Ze kunnen doorgaans heel goed alleen werken en handelen.

Hoogbegaafd en eigenzinnig

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Doe de HB-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogbegaafd: gave of probleemgeval

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval. 

Meer info via de webshop.

Meer informatie

Aansturen op instructieniveau werkt niet

HB-ers moeten aangestuurd worden binnen bepaalde kaders en doelstellingen. Maak duidelijk wat het speelveld is en ze functioneren opperbest. Soms worden hun gedachten ook niet begrepen door anderen en is het belangrijk dat ze hun eigen gang kunnen gaan. Even sparren is beter dan voorschrijven hoe het allemaal precies moet.

Valkuil eigengereid vermijden

Belangrijk is dat de HB-er leert om autonoom te handelen en de valkuil van eigengereidheid te vermijden. Een persoonlijk ontwikkeldoel kan zijn om afwisselend te kunnen leiden en te volgen in een samenwerking. Wat er ook bij hoort is:

  • Erkennen dat anderen ook goede ideeën hebben of eerlijk toegeven dat die ideeën soms zelfs nog beter zijn
  • Gedrag vermijden om eigen zin door te zetten of aan anderen op te leggen omdat het eigen idee als het beste wordt gezien
  • In een eerder stadium anderen meenemen in je gedachtengang
  • Flexibiliteit behouden in je aanpak

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.