Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Luchttype: persoonskenmerken

Een luchttype houdt van bewegingsvrijheid en kan de zaak goed beredeneren. Vaak zijn het gemakkelijke praters die feiten en cijfers snel doorzien. Ze denken vaak ver vooruit en zijn uitstekend in het neerzetten van plannen. Visie, missie en strategie zijn op hun lijf geschreven.

Wanneer een luchttype zijn / haar eigenschapen verkeerd inzet wordt het gebakken lucht. Wel de ideeën maar niet uitvoer komen, te weinig concreet, teveel praten en te weinig doen, vaag. Voor leidinggevenden: zie ook de de luchtmanager.

Lucht kwaliteiten

kwaliteiten die een luchttype typeren zijn:

 • helicopterview
 • innovatief
 • intellect
 • kan goed argumenteren
 • kan op afstand naar zaken en mensen kijken
 • leergierig

Valkuilen en vervormingen

Lucht-type: kwaliteiten en valkuilenLuchttypes die te weinig tegenwicht ontvangen (of er onvoldoende voor openstaan) kunnen afstandelijk en gevoelloos overkomen wanneer ze teveel objectiveren. Door hun rationele benadering van zaken kunnen ze soms overkomen als toeschouwer en mist de emotionele betrokkenheid. Op anderen kan dit overkomen als ongrijpbaar, onduidelijk of te weinig betrokken. Wanneer luchttypes zich te veel laten meeslepen door ideeën, dan kunnen zij in staat zijn tot buitenissige grillen. Zij kunnen zich gemakkelijk bedreigd voelen wanneer hun mening over het hoofd wordt gezien, of wanneer hun intellectuele capaciteiten gebagatelliseerd worden.
Vervormingen zijn: 10 ideeën hebben en er maar 2 afmaken, structuur verliezen, details over het hoofd zien, luchtfietsen (zweverigheid) of sluw zijn, niet standvastig, te verstandelijk, kunnen koel en gevoelloos overkomen, te tolerant, te theoretisch, hypocriet.

Irritaties en irritatiezone

Wanneer komt u in de irritatiezone bij een luchttype?

 • ik zeer direct word benaderd
 • mensen zeer uitvoerig en gedetailleerd zijn
 • mensen perfectionistisch zijn ingesteld
 • ik dingen moet gaan doen zonder na te denken
 • mensen overdreven betrokken zijn
 • mensen te close worden met elkaar
 • mensen sentimenteel worden
 • mensen overgevoelig zijn
 • mensen te weinig inbreng hebben in een gesprek
 • mensen hun standpunt niet kunnen onderbouwen

Leerdoelen Luchttype

Mogelijke persoonlijke leerdoelen voor een luchttype zijn:

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Training Persoonlijke Effectiviteit

We hebben een aantal leerdoelen uitgewerkt voor de training Persoonlijke Effectiviteit. O.a. om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten en valkuilen.

Training Persoonlijke Effectiviteit

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Combinaties met andere typen

Bent u een luchttype? Wellicht hebt u een combinatie met aarde, water of vuur. Hieronder treft u de beschrijvingen van de combinaties.

 • Lucht/water type

  De combinatie Lucht/water betekent dat u enerzijds de herkenning vindt in het luchttype en anderzijds in het watertype. Wat vertelt de combinatie lucht/water over de kwaliteiten en valkuilen waarover u beschikt?

  Enerzijds bent u iemand die slim is en intelligent. Anderzijds kunt u goed met mensen omgaan. Uw kracht is dat u de ander kunt begrijpen (met uw hoofd) terwijl u de ander daarnaast ook kunt aanvoelen. Dat maakt de combinatie zo uniek.

  Een andere unieke kwaliteit is uw aanpassingsvermogen. Zowel lucht als water past zich snel aan op de omgeving. Gevolg is dat u zich zo kunt aanpassen dat u uzelf kwijtraakt (dat is de valkuil). Anderen diskwalificeren dat soms alsof u iemand bent die nergens voor staat, met alle winden meewaait, geen eigen gezicht heeft, niet staat voor wat hij zegt etc. En voor een deel is dat ook wel uw vraag namelijk de zoektocht naar: waar staat u nu écht voor. Andere vraagstukken zijn:

  • hoe pak ik zaken planmatig aan en hoe breng ik structuur aan in mijn werk?
  • Hoe ga ik mijn eigen innerlijke wereld ervaren waar voelen, willen, inspiratie en fascinatie de boventoon voert
  • Hoe voorkom is sociaal wenselijk gedrag?
  • Hoe blijf ik uit de zelfbeschermingsmodus: cynisme of sarcasme

  Lucht/water-typen zijn uitmuntend in adviesfuncties. Het zijn uitstekende adviseurs wanneer ze in hun kracht zijn. In hun loopbaan moeten ze voortdurend intellectueel uitgedaagd worden anders vervelen ze zich.

 • Lucht/aarde typen

  De combinatie lucht/aarde betekent dat u vrij rationeel bent ingesteld. U neemt meer beslissingen op basis van logische onderbouwing en argumentatie dan wanneer u op uw gevoel zult afgaan.  Als lucht/aarde  type bent u ambivert (dus introvert en extravert).

  De unieke combinatie zorgt ervoor dat u enerzijds een denker (lucht) bent terwijl u anderzijds een doener (aarde) bent. U werkt planmatig, gestructureerd, systematisch, doelgericht, functioneel en u bent vrij zakelijk ingesteld. U benadert de zaak logisch en analytisch waardoor u effectief werkt. Enerzijds houdt u van de hoofdlijn, anderzijds ziet u details. Dat kan er soms voor zorgen dat u hoofd- en bijzaken moeilijk van elkaar kunt scheiden.

  Een aandachtspunt voor u is dat u weinig contact hebt met uw gevoel. U hebt de neiging om er aan voorbij te gaan. Ook in het contact met anderen kan dat als weinig verbindend worden ervaren.

 • Lucht/vuur typen

  Lucht/vuurtypen onderscheiden zich doordat zij snel zelfregie pakken, initiatief tonen en de leiding oppakken. Ze laten het initiatief niet graag over aan een ander. Wanneer u de combinatie lucht/vuur herkent dan schakelt u waarschijnlijk snel en houdt u zich graag bezig met hoofdlijnen, innovatie en vernieuwing. U wilt wel uitgedaagd worden en u moet voortdurend geprikkeld worden hetzij door intellectuele uitdaging of door het stellen van nieuwe doelen. Abstracte vraagstukken schuwt u niet. Wanneer u een leidinggevende functie hebt, maakt u waarschijnlijk graag plannen, zet u de hoofdlijn uit maar laat u de uitvoer van plannen aan anderen over.

Wat voor type mens bent u?

Wilt u inzicht in wat voor type mens u bent en welke karaktereigenschappen bij u horen? Bekijk dan de  informatie over de eigenschappenanalyse!

Luchttypen en samenwerking

Lees meer over: Watertypen en samenwerking binnen teams.

Training Persoonlijke ontwikkeling

Bekijk onze trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling.

Luchttype als manager: leiderschapsstijl

Een beschrijving van de leiderschapsstijl van een luchttype als manager. Welke kwaliteiten heeft de luchtmanager als leidinggevende? Welke valkuilen? Wanneer is de luchtmanager op zijn best?

 • Managementstijl van een luchttype

  Eigenschappen en persoonskenmerkenDe managementstijl van een Luchtmanager is het beste te typeren als motiverend en stimulerend. Door zijn communicatieve eigenschappen wordt de Luchtmanager vaak ervaren als een innemend persoon. Hij werkt verbindend tussen mensen maar weet ook de onderlinge communicatie tussen verschillende afdelingen te bevorderen.

 • Kwaliteiten van een luchtmanager

  Een Luchtmanager wordt vaak gewaardeerd omdat hij knelpunten binnen de organisatie of het team met vindingrijkheid weet op te lossen. Hij/zij kan doorgaans razendsnel analyseren en weet met een doeltreffende oplossing te komen. Een Luchtmanager is vaak goed geïnformeerd door zijn vele contacten. Zijn positieve instelling brengt hij over op de teamleden en ook teamleden die snel beren op de weg zien weet hij vaak mee te nemen in zijn ongebreideld enthousiasme.

 • Valkuilen in een leidinggevende functie

  Binnen het team van de Luchtmanager is het gevaar dat er teveel ‘open eindjes’ zijn. Mensen aanspreken op bepaald gedrag vindt de Luchtmanager eigenlijk moeilijk en hij heeft dan ook de neiging om het positiever voor te stellen dan het is. Dat kan ertoe leiden dat teamleden achterdochtig worden omdat ze beter weten. In conflictsituaties zal de Luchtmanager snel proberen om tot een compromis te komen, hetgeen het zakelijk belang niet altijd zal dienen.

 • Spanning in het team

  Spanning in het team bij de Luchtmanager kan ontstaan wanneer hij vraagstukken van de teamleden te positief benadert, terwijl men het niet zo ervaart. Een Luchtmanager heeft van nature de neiging om daar oppervlakkig naar te kijken waardoor er onbegrip ontstaat zeker bij de water- en aardetypen binnen het team. Spanning kan ook ontstaan wanneer er onvoldoende tot actie wordt overgegaan en het team blijft steken in allerlei, wellicht zelfs intellectuele, bespiegelingen.

 • Omgeving

  Een Luchtmanager is op zijn best wanneer zijn product ‘plannen maken’ en ‘ideeën vormen’ zoveel mogelijk wordt afgenomen. Door zijn nieuwsgierige aanleg en zijn vele contacten is hij vaak goed geïnformeerd en weet hij een team of een organisatie op een hoger plan te brengen, mits hij niet teveel gehinderd wordt door de alledaagse beslommeringen. De luchtmanager is bij uitstek geschikt voor het managen van de Richting en het managen van de Relatie.

Gratis test: leiderschapsstijlen

Inzicht in uw natuurlijke stijl van leidinggeven? Doe dan (kostenloos) onze (online) test. U krijgt een rapport in uw mailbox.

Doe de leiderschapstest online!

Wat zijn leiderschapsstijlen

Wat zijn leiderschapsstijlen? Welke stijlen zijn er? We hebben het voor u uitgewerkt!

Leiderschapstijlen

Drenthe en Utrecht: trainingslocatie

De Steven heeft een tweetal trainingslocaties namelijk: Drenthe: Hoogeveen en Utrecht: Amersfoort.

Geheel Nederland

Incompany trainingen voeren we uit in geheel Nederland: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland.

Online coaching

Wij verzorgen ook online training & coaching via skype, zoom of teams. Ook wanneer je verder weg woont kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Klanten van ons komen ook uit België, Spanje, Frankrijk, Curaçao, Israël, Duitsland etc.

Jouw leerdoelen staan centraal!

Wij combineren meerdere leerdoelen tot één training. Het voorkomt dat je 35 trainingen moet volgen en het bespaart je dus gewoon tijd en geld.

Bovendien is het rendement van de training veel hoger omdat de training op jou is afgestemd.

Voor bedrijven en particulieren

Wij werken voor organisaties en bedrijven maar ook voor particulieren in heel Nederland.

Hulp van onze trainingsadviseur

Hulp nodig bij het formuleren van leerdoelen? Of hulp nodig om de juiste training te vinden? Bel dan met onze trainingsadviseur.

Adviesgesprek met onze trainers of coaches?

Wil je een adviesgesprek met onze trainers of coaches? Dat kan live te Amersfoort of Hoogeveen. Maar online kan natuurlijk ook.

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak!

Contact

Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.