Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Impact ontwikkelen: is dat een competentie?

Impact wordt nog wel eens gepresenteerd als zijnde een competentie. En dan lijkt het er op dat je door wat oefening kunt leren om meer impact te krijgen. In dit artikel ga ik in op de vraag wat impact eigenlijk is.

Wat betekent het?

Wanneer je impact hebt:

 • Dan heb je invloed op de ander of op de situatie
 • Kom je krachtig en positief over
 • Ben je geloofwaardig
 • Roep je geen twijfel op bij anderen maar weet je ze mee te nemen in jouw boodschap
 • Weet je anderen voor jouw standpunt of plan te winnen
 • Weet je bezwaren weg te nemen op basis van inhoud
 • Kun je weerstanden ombuigen naar het positieve
 • Laat je je niet overrulen
 • Wek je een professionele indruk doordat je laat zien dat je deskundig bent

Impact competentie?

Doe de communicatietest!

Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.

Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!

Meer informatie

Communicatietraining

Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?

 • individuele communicatietraining
 • teamtraining communicatie verbeteren

Communicatietraining

Uiterlijk vertoon!

Impact heeft niets te maken met uiterlijk vertoon. Natuurlijk mag je je kleding wel aanpassen op de situatie waarin jij je bevindt. Maar geloof me, daardoor ontwikkel jij geen impact. Je mooier, groter of beter voordoen dan je bent, heeft zelfs een negatief effect op de invloed die je hebt. Het is dus geen kunstje wat je van buitenaf kunt aanleren. Het gaat er vooral om dat je op een natuurlijke wijze overkomt. Dus gewoon zoals je bent.

Authenticiteit

Wanneer je impact wilt ontwikkelen, kom je terecht bij wat ik authenticiteit noem. Ik schreef er al eerder een artikel over: wat is authentiek? Maar ik schreef ook een boekje over authentiek communiceren. Die kun je aanschaffen via de webshop. Het gaat erom dat jij impact maakt op jouw manier, met jouw talenten en kwaliteiten. Het gaat erom dat de wijze waarop jij verbinding en contact maakt, de enige manier is om verbinding en contact te krijgen. Dat kun je niet leren in het circus en ook niet op het theater. Mensen voelen dat het dan niet echt en oprecht is.

Deskundigheid

Soms speelt deskundigheid een rol bij het ontwikkelen van impact. Dat betekent dat je in jouw vakgebied snel tot de kern en essentie komt en laat weten aan anderen dat je terzake deskundig bent. Maar het gaat niet alleen om kennis van zaken, het gaat er ook om hoe je overkomt, of je ontspannen bent, of je kunt uitleggen waarover het gaat. Het gaat erom dat je de ander meeneemt in de boodschap, dat je op een natuurlijke wijze overwicht hebt.
Geloofwaardig overkomen begint bij jezelf. Namelijk dat jij overtuigd bent van jouw verhaal. Overtuigingskracht begint bij overtuigd zijn. En dat is meer dan argumenteren en onderbouwen. Het is een diep innerlijk weten, een innerlijk overtuigd zijn van datgene wat jij overbrengt op anderen.

Training communicatie en gesprekstechnieken

Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?

Communicatietraining

Testen, webinars en E-book

Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:

 • Webinar over persoonlijke communicatie
 • E-book over authentiek communiceren (in PDF)
 • Communicatietest

ebook communicatie

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.