Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Waarom ben ik op deze wereld?

De vraag waarom ik op deze wereld ben, is een vraag die diep is. Ik rubriceer de vraag onder de rubriek existentiële levensvragen. De waarom-vraag raakt altijd aan ons zijn, aan wie je bent immers. Toch wordt deze vraag vaak gesteld: waarom ben ik op deze aarde? Dat is een heel andere vraag dan: wat doe ik op deze aarde? Die vraag is gemakkelijker en wordt al snel beantwoord met een lijst van activiteiten van wat je doet en wat je hebt gedaan.

Waarom-vraag

De waarom-vraag wijst naar betekenis! Niet: wat doe jij op aarde, maar: wat doet het ertoe? Wat voor betekenis heb jij? Wat beteken jij in de samenleving? Wat voor waarde heb jij op deze aarde? De waarom-vraag informeert naar de reden, in dit geval naar jouw beweegredenen.

Levensbestemming

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Levensbestemming

Ik groeide op in christelijke huize en daar zong men vroeger het lied: ‘Waarheen pelgrims, waarheen gaat gij?’. Dat beeld vind ik wel mooi. Het beeld dat jij en ik pelgrims zijn in dit leven en dat we een bestemming hebben, een levensdoel, een levensbestemming. Misschien komen we een stap verder wanneer ik vraag: wat is jouw bestemming? Of wat is jouw levensdoel?

Ingewikkelde vraag

Wat ik hier aansnij is een ingewikkelde vraag. De vraag is familie van zingeving of van de vraag: wat is de zin van het leven? Soms zegt men: het is allemaal zo zinloos en doelloos. En ik voel ook enige geremdheid om hier een antwoord op te geven zoals ik het ervaar en dat op te dienen als de waarheid. Dat gaat niet!

Je krijgt geen brief!

Ik zeg er meteen bij: je krijgt geen brief van de minister waarop het antwoord staat waarom jij op de wereld bent. Zo gemakkelijk is het niet! Het antwoord is er namelijk niet bij voorbaat. Jij en ik moeten zelf antwoord vinden op deze levensvraag.

Passiviteit werkt niet mee!

Wat mij betreft helpt passiviteit niet mee als het over deze vraag gaat. Je kunt vragen: wat is mijn levensbestemming? Een prima vraag. Maar wat mij betreft zou je ook een bestemming kunnen formuleren. Je kunt afwachten in de stoel tot iemand jou ‘de bestemming’ komt brengen, maar je kunt ook op zoek gaan naar wat jouw bestemming zou mogen zijn.

Een appelboom planten!

“Als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, dan zou ik vandaag een appelboompje planten”, zo sprak Maarten Luther. Dat beeld spreekt mij wel aan. Weet je wat zin heeft? Bomen planten, gewassen zaaien, scholen bouwen, onderwijs creëren, boeken schrijven, muziek maken. Waarom dat zin heeft? Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zei men vroeger. Ik zeg: ‘Wie toekomst creëert heeft de jeugd’.

Levensdoel

Ik denk dat jij en ik op de wereld zijn o.a. om onze talenten te ontplooien. Dat geeft richting, dat geeft bestemming, dat heeft nut, dat brengt zin en zingeving. En je krijgt er vanzelf zin in! En voor de rest leg ik de vraag even aan jouw voeten. Het blijft een diepzinnige vraag.

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.