Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Jouw beste medewerker is niet vanzelf een goede leidinggevende!

Jouw beste medewerker is niet per definitie een manager of leidinggevende. Hoewel deze klassieke fout al 100.000 keer gemaakt is, komt het nog steeds voor. De beste verkoper wordt benoemd als salesmanager, de beste monteur wordt chef-monteur en soms wordt een van de beste medewerkers gevraagd om het bedrijf over te nemen. En achteraf bij nader inzien bleek dat de organisatie niet gelukkig is geweest met deze keuze en de medewerker evenmin.

Waarom gebeurt het?

Wellicht herken je deze situatie: je hebt al jaren een goede medewerker in dienst: goede prestaties, inzet en motivatie. Op een bepaald moment kwam er een leidinggevende functie vrij. Op basis van commitment, inzet, dienstverband, loyaliteit en prestatie kwam de betreffende medewerker als eerste voor de functie in aanmerking. Of de medewerker is na jarenlang prima functioneren toe aan een volgende stap, maar hij/zij zit al aan het plafond van de functiegroep. Een leidinggevende functie komt dan in zicht. Logisch toch? Het lijkt logisch maar toch is dat niet het geval. Er is verschil tussen inzet en competenties. Qua loyaliteit en inzet heeft de betreffende medewerker alles in huis. Misschien komt daar nog een stuk werkervaring bij. Bovendien kent de medewerker jouw bedrijf. En dat kan erg gemakkelijk zijn. Toch is het niet vanzelfsprekend dat jouw medewerker dan ook over leidinggevende kwaliteiten of competenties beschikt. Inzet is wat anders dan geschikt zijn voor. De uitspraak is bekend geworden: 'een goed paard is nog geen goede ruiter'.  Met andere woorden: jouw beste medewerker hoeft niet per se over leiderschapskwaliteiten te beschikken. Sterker nog: jouw beste medewerker beschikt vaak niet over leiderschapskwaliteiten.

Beste medewerker is niet vanzelf goede leidinggevende of manager

Doe de leiderschapstest!

Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je ontdekken wat jouw natuurlijke leiderschapsstijl is? Doe dan de gratis online test!

Leiderschapstest

Training en coaching gericht op leiderschap

Wij verzorgen training & coaching voor leidinggevenden, managers en ondernemers. Zowel voor het middenkader als het hoger kader, voor de startende leidinggevende als de ervaren manager.

Leiderschapsontwikkeling

Gevolgen

De gevolgen kunnen vervelend zijn. Een leidinggevende die niet goed functioneert kan de oorzaak zijn van een team dat de motivatie verliest, waar ontwikkeling en samenwerking stagneren, waar doelen niet gehaald worden en resultaten achterblijven. Uiteindelijk ben je wellicht je leidinggevende kwijt, die ook nog eens jouw beste medewerker was. Voor bedrijven is het vaak moeilijk om de medewerker duidelijk te maken dat hij/zij het niet goed doet als leidinggevende. Voor de medewerker is het vaak moeilijk om in te zien dat hij/zij als leidinggevende niet functioneert. En als het tegenzit verdwijnt de motivatie of de medewerker zelf.

Hoe kun je het voorkomen?

Deze problematiek kun je voorkomen door vooraf goed te kijken of jouw medewerker ook geschikt is als leidinggevende. Een assessment zou op zijn plaats zijn om te onderzoeken of jouw medewerker over leiderschapsvaardigheden beschikt en of deze kwaliteiten te ontwikkelen zijn.

Past een leidinggevende functie bij mij?

Dit artikel is geschreven in de serie: past een leidinggevende functie bij mij?

Past een leidinggevende functie bij mij?

Leiderschapsontwikkeling

Bekijk al onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling.

Leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar assertiviteit op 21 december 2023

Ben je klaar om je assertiviteit te versterken, persoonlijke groei te omarmen en de vicieuze cirkel te doorbreken? Mis deze webinar niet!

Webinar assertiviteit

Meer informatie

Aanbieding: schaf e-book en webinar tegelijkertijd aan

Word assertief

Aanbieding

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.