Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Uw beste medewerker is niet vanzelf een goede leidinggevende!

Uw beste medewerker is niet per definitie een manager of leidinggevende. Hoewel deze klassieke fout al 100.000 keer gemaakt is, komt het nog steeds voor. De beste verkoper wordt benoemd als salesmanager, de beste monteur wordt chef-monteur en soms wordt één van beste medewerkers  gevraagd om het bedrijf over ten nemen. En achteraf bij nader inzien bleek dat de organisatie niet gelukkig is geweest met deze keuze en de medewerker evenmin.

Beste medewerker is niet vanzelf goede leidinggevende of manager

Waarom gebeurt het?

Wellicht herkent u deze situatie: we hebben al jaren een goede medewerker in dienst: goede prestaties, inzet en motivatie. Op een bepaald moment kwam er een leidinggevende functie vrij. Op basis van commitment, inzet, dienstverband, loyaliteit en prestatie kwam de betreffende medewerker als eerste voor de functie in aanmerking. Logisch toch? Het lijkt logisch maar toch is dat niet het geval. Het verschil zit in inzet en competenties. Qua loyaliteit en inzet heeft de betreffende medewerker alles in huis. Misschien komt daar nog een stuk werkervaring bij. Bovendien kent de medewerker uw bedrijf. En dat kan erg gemakkelijk zijn. Toch is het niet vanzelfsprekend dat uw medewerker dan ook over leidinggevende kwaliteiten of competenties beschikt. Inzet is wat anders dan geschikt zijn voor. De uitspraak is bekend geworden: 'een goed paard is nog geen goede ruiter'.  Met andere woorden: uw beste medewerker hoeft niet persé over leiderschapskwaliteiten te beschikken. Sterker nog: uw beste medewerker beschikt vaak niet over leiderschapskwaliteiten.

Gevolgen

De gevolgen kunnen vervelend zijn. In het ergste geval bent u een leidinggevende kwijt en soms ook nog uw beste medewerker. Voor bedrijven is het vaak moeilijk om de medewerker duidelijk te maken dat hij/zij het niet goed doet als leidinggevende. Voor de medewerker is het vaak moeilijk om in te zien dat hij/zij als leidinggevende niet functioneert. En als het tegenzit verdwijnt de motivatie of de medewerker zelf.

Hoe kunt u het voorkomen?

Deze problematiek kunt u voorkomen door vooraf goed te kijken of uw medewerker ook geschikt is als leidinggevende. Een assessment zou op zijn plaats zijn om te onderzoeken of uw medewerker over leiderschapsvaardigheden beschikt en of deze kwaliteiten te ontwikkelen zijn.

Past een leidinggevende functie bij mij?

Dit artikel is geschreven in de serie: past een leidinggevende functie bij mij? Bekijk ook onze leiderschapstest!

Past een leidinggevende functie bij mij?

Training leidinggeven voor het middenkader

Voor het middenkader hebben wij een aantal trainingen ontwikkeld zoals:

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.