Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Leiderschapsstijlen

Leiderschapsstijl: Iedere manager of leidinggevende heeft een bepaalde stijl van leidinggeven die het beste bij hem past. Hoewel mensen niet in te delen zijn in hokjes, zult u iets hebben wat u bijzonder typeert. Tal van modellen zijn er op de markt over leiderschapsstijlen. Het ene model gaat uit van 6 verschillende stijlen. Het andere model noemt er zelfs 18. Maar wat is nu precies een leiderschapsstijl?

Wat is een leiderschapsstijl?

LeiderschapsstijlenEen leiderschapsstijl is de stijl van leidinggeven die u inzet in bepaalde situaties.  Deze situaties bepalen welke stijl u het beste kunt inzetten. Voorbeelden zijn:

 • overtuigende en directieve stijl van leidinggeven: goed inzetbaar in crisissituaties
 • mensgerichte stijl van leidinggeven: gericht op coöperatie en samenwerking
 • taakgerichte stijl van leidinggeven: gericht op resultaat en output
 • beheersgericht (controlerend) of juist gericht op innovatie en vernieuwing

Uiteraard zijn leiderschapsstijlen te ontwikkelen. Naast uw natuurlijke stijl van leidinggeven kunt u leren om de andere leiderschapsstijlen te hanteren. Daarbij moeten we wel opmerken dat iedereen snel terugvalt op zijn natuurlijke leiderschapsstijl.

Inzicht in uw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)

Welke stijl ook bij u past; inzicht in uw natuurlijke leiderschapsstijl is van belang. Wilt u weten waar uw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Of wilt u weten over welke  kwaliteiten en ontwikkelpunten uw managementteam beschikt? U kunt de gratis test doen om inzicht te krijgen in uw natuurlijke leiderschapsstijl.

Doe de gratis leiderschapstest

Aard of karakter van de leidinggevende

De stijl van leidinggeven heeft uiteraard altijd te maken met de aard en het karakter van de leidinggevende zelf. Over welke karaktereigenschappen beschikt u als leidinggevende?

Een methode om dit proces te doorlopen is aan de hand van de 4 elementen: Aarde, Water, Vuur en Lucht. Het is niet DE manier maar een mogelijke manier om uw leidinggevende kwaliteiten nader in beeld te brengen.We onderscheiden een viertal leiderschapsstijlen:

 • Watertype

  De leiderschapsstijl van een watertype richt zich vooral op relaties. Een watermanager is een soort van peoplemanager die uitstekend zijn werk doet op het vlak van verbinding, coöperatie, het WIJ-gevoel bevorderen etc. Lees verder:  leiderschapsstijl van de Watermanager.

 • Vuurmanager

  De leiderschapsstijl van een vuurtype blinkt uit in wilskracht en directief leidinggeven. In crisissituaties is de vuurmanager op zijn best. Van een slecht lopend bedrijf of afdeling weet hij/zij weer een florerende organisatie te maken. Lees verder: leiderschapsstijl van de Vuurmanager.

 • Luchtmanager

  De leiderschapsstijl van een luchttype is gericht op strategie en lange termijn. Een luchttype beschikt over uitstekende contactuele eigenschappen, kan goed onderhandelen maar heeft ook de juiste helicopterview en analytisch vermogen om uw bedrijf op de lange termijn op de kaart te zetten. Lees verder: leiderschapsstijl van een luchtmanager.

 • Aardemanager

  De leiderschapsstijl van een aardetype is vooral gericht op beheersbaarheid en processen. Een aardemanager kan de processen in uw organisatie verbeteren en op een hoger plan brengen. Kwaliteitszorg is ook een onderwerp dat prima bij de aardemanager past.  Lees verder: leiderschapsstijl van de Aardemanager.

Leiderschapsvorm

In hoeverre sluit uw leiderschapsstijl aan bij de gewenste leiderschapsvorm in uw organisatie?

Leiderschapsprogramma

Wilt u meer weten over onze leiderschapsprogramma’s?

Leiderschapsprogramma

Leiderschapsontwikkeling

Bekijk al onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling

Leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens