Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Starten met leidinggeven

Ben jij beginnend leidinggevende? Dan schrijf ik dit artikel voor jou! Allereerst gefeliciteerd met jouw benoeming. Gaaf! Een forse stap maak je nu.

Hoe start je als leidinggevende?

Wellicht voel je je een beetje onwennig, ongemakkelijk of onzeker. Dat vind ik niet zo gek. Je slaat ook een nieuwe weg in immers. En je hebt nogal wat verantwoordelijkheden op je genomen. Misschien drukt dat op je schouders. Als belangrijkste tip bij de start in jouw functie zeg ik: geniet er nu van en gun jezelf de ruimte om je te ontwikkelen en te leren. Je hoeft niet alles te kunnen, je hoeft niet alles te beheersen, je hoeft niet alles te weten, je hoeft niet perfect te zijn en je hoeft het ook niet iedereen naar de zin te maken.
Kortom: leg de lat nu niet zo hoog en start ontspannen!

Starten met leidinggeven

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen?

Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Training basisvaardigheden

Bekijk de training basisvaardigheden leidinggeven voor leidinggevenden en managers. Zowel individueel aanbod als groepstraining wanneer meerdere leidinggevenden uit jouw organisatie deze training willen volgen.

Training basisvaardigheden leidinggeven

Paar misverstanden

Een misverstand waar veel beginnende leidinggevenden mee worstelen wil ik graag onder de aandacht brengen:

 • De perfecte leidinggevende bestaat niet

  Een weetje dat belangrijk is: je hoeft niet perfect te zijn. En nog een weetje: je bent niet perfect! Maar veel starters willen het zo goed doen, leggen de lat derhalve erg hoog voor zichzelf, dat ze al snel vinden dat het tegenvalt. Ook jij bent kwetsbaar, ook jij ziet dingen weleens verkeerd, ook jij kunt jezelf ontwikkelen.

 • Je hoeft niet alwetend te zijn!

  Een tweede is: je hoeft niet alwetend te zijn, je hoeft niet alles te weten. Als het goed is heb je medewerkers die veel weten en wellicht weet je samen alles wat je moet weten. Schakel je medewerkers in! Doe een beroep op ze!

 • Je hoeft niet alles te kunnen!

  Een derde is je dat je niet alles hoeft te kunnen. Je hebt medewerkers die veel kunnen. Ook hier zeg ik: schakel ze in! Je motiveert ze alleen maar wanneer je ze benut!

 • Niet iedereen naar de zin maken maar zinvol werk bieden

  Als leider hoef je het niet iedereen naar de zin te maken. Dat moeten mensen zelf doen. Dat kun jij niet in je eentje. Beter is dat je zinvol werk creëert samen met jouw medewerkers. Dan krijg je vanzelf dat mensen het naar hun zin hebben.

Leidinggeven is de teugels loslaten

Tijdens een managementtraining kun je heel veel kennis opdoen. Maar bij leidinggeven gaat het vaak het minst om kennis. Mijn collega vergelijkt het weleens met paardrijden en dan zegt hij: ‘Je moet durven. Daar zijn tal van vergelijkingen te trekken tussen managen en mennen. Een paard voelt aan dat je bang bent wanneer je op zijn rug klimt en reageert daarop heel anders dan wanneer je vol zelfvertrouwen aangeeft wat jij wil. Probeer hem niet agressief een hoek in te duwen want het lukt je niet. Maar wanneer je geen sturing geeft, is het paard jou de baas'.

Terug naar de leidinggevende: op het moment dat je als leidinggevende te weinig zelfvertrouwen hebt, merken de medewerkers dat. Of je probeert angstvallig te sturen op prognoses en kengetallen. Of je laat het gewoon gebeuren en je geeft te weinig sturing. Een paard kun je het beste sturen door de teugels los te laten als het mogelijk is en de teugels aan te trekken waar het moet. Een goede ruiter voelt dat haarfijn aan. Vroeger keek ik wel vaak naar Ankie van Grunsven. Die kan een paard laten lopen hoe zij wil en waar zij wil. Dat vraagt heel veel intuïtie en dat leer je niet door allerlei rationele en theoretische beschouwingen.

Voor mij is dat de kern van iedere managementtraining. Luister naast alle begrotingen, prognoses en sturingsmechanismen ook naar jouw gevoel. Ontwikkel je intuïtie, durf erop te vertrouwen.

Durf jij de teugels los te laten?

Training leidinggeven voor het middenkader

Voor het middenkader hebben wij een aantal trainingen ontwikkeld zoals:

Leerdoelen

Bekijk leerdoelen voor de training basisvaardigheden leidinggeven. Geschikt voor startende leidinggevenden en voor doorgegroeide leidinggevenden.

Leerdoelen basisvaardigheden leidinggeven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.