Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Rouw: door verlies elkaar kwijtraken

Een verlieservaring is heel erg heftig. Voor uzelf, maar vaak ook voor de mensen om ons heen. Vaak beïnvloedt een rouwproces ook uw houding en gedrag. Dat kan tijdelijk zijn, maar soms veranderen mensen ook permanent door een rouwproces. Dat kan ten goede zijn, maar het kan ook de verkeerde kant opgaan. U herkent degene die u lief is helemaal niet meer. Het gevolg kan zijn dat u elkaar kwijtraakt in een rouwproces.

Partner kwijtraken door rouwproces

Relatie uit elkaar groeien door verlieservaringAls u gezamenlijk een rouwproces ingaat, wil dat niet zeggen dat u het rouwproces beiden hetzelfde ervaart. Verschillen in opvatting en overtuiging kunnen heel veel wrijving en botsingen veroorzaken. Het vergt enorm veel van partners en vaak moet blijken of de relatie sterk genoeg is om zo’n verlies te overleven. Het vergt ook veel inlevingsvermogen om ook de kant van de ander te kunnen en willen zien, zodat u openstaat voor een andere mening. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan een verlies van een kind. Het verlies van een kind dat zo dicht bij u staat en waar u intens van houdt, kan partners uiteendrijven.

Ook verlies van gezondheid kan een partner doen besluiten een relatie te beëindigen. De zieke kan hierdoor erg veranderen maar ook het leven van de partner en familie kan door een ziekte ingrijpend veranderen. Niet iedereen kan of wil zich aan de nieuwe situatie aanpassen.

Ik denk hierbij aan Gertjan. Hij heeft MS. Zijn vrouw wou bijvoorbeeld niet naast hem fietsen (hij had een aangepaste fiets). Zij schaamde zich dood, zei ze tegen hem. Toen het iets slechter met hem ging werd hij geplaatst in een verpleeghuis. Elk weekend zou hij naar huis gaan. Dat is 2 keer gebeurd. Toen ontving Gertjan de scheidingspapieren…

Reacties op rouw

Reacties op een rouwproces kunnen heel verschillend zijn. De één reageert anders op een verlieservaring dan de ander. De rouwcirkel kan u inzicht geven hoe u met verlies omgaat. Meer weten? Lees dan verder!

De rouwcirkel

Kind kwijtraken door een rouwproces

Ook al bent u niet het kind kwijtgeraakt, toch kunt u een kind verliezen tijdens een rouwproces. U kunt als rouwende uw kind bijvoorbeeld dwangmatig gaan verzorgen. U richt uw zorg vooral op uw kind, omdat u ertoe wilt blijven doen en gezien wilt worden. Uw kind kan hierdoor een verstikkend gevoel ervaren, waardoor hij steeds meer afstand neemt. Het contact verbreken kan dan een gevolg zijn.

Familie of vrienden kwijtraken door een rouwproces

Een rouwproces hebt u nooit alleen. Er zijn altijd familieleden en/of vrienden bij betrokken. Een familie of vrienden die ook een mening hebben. En ook gehoord wil worden. Juist in een rouwproces kunnen de emoties hoog oplopen. En tijdens die emoties kunnen weleens dingen gezegd worden in het heetst van de strijd. Denk maar eens aan ruzies door erfenissen. Niet zelden valt een familie hierdoor uiteen.

Maar ook in een echtscheidingsprocedure wordt vaak stelling genomen. Je bent voor of tegen. Niet zelden worden hierdoor vrienden kwijtgeraakt.

Een rouwproces is voor uzelf en uw omgeving erg ingrijpend. De verhoudingen kunnen daardoor erg zoekraken en totaal verstoord raken. U kunt het gevoel krijgen dat u de mensen om u heen totaal niet meer begrijpt en dat u op een eilandje zit. U raakt verstrikt in uw eigen gevoelens en uw emoties tollen alle kanten op. Rouwcoaching kan u hierbij helpen.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.